Bilda förening
Att starta en förening behöver inte vara svårt. Här får du tips om vad man bör tänka på vid bildande av förening.
För att starta en förening ska ni ha en tillfällig styrelse som kallas interimsstyrelse. Styrelsen bestämmer föreningens stadgar. Stadgarna är föreningens regler.
När er förening har sitt första årsmöte så ska ni välja den ordinarie styrelsen, valberedning och revisorer.
Styrelsen består av:
- ordförande
- vice ordförande
- kassör
- sekreterare
- ordinarie ledamöter
- suppleanter.
På det första årsmötet ska ni komma överens om stadgarna och när ni ska ha årsmöten i framtiden. Föreningens styrelse väljs oftast för ett år framåt.
Er kassör ska öppna ett bankkonto eller plusgiro-konto för föreningens pengar. Kassören ska också skriva ned och spara all information om föreningens inkomster och utgifter, detta kan man göra i en kassabok. Banken kan hjälpa er med att öppna ett konto.
Om föreningen vill ansöka om ett föreningsbidrag från Sundsvalls Kommun så är det en förutsättning att skriva in sig i kommunens föreningsregister. Ett registrerat organisationsnummer hos skatteverket är ett krav.
Läs mer om Regelverk för föreningsbidrag
Föreningsregister
När ni startar en förening och vill söka bidrag till verksamheten eller så fort ni gör en ändring inom föreningen, som till exempel nytt telefonnummer till kontaktperson eller efter årsmötet fått nya namn i styrelsen, använd denna blankett och skicka den till Föreningsbyrån. Glöm ej att skriva under att uppgifterna stämmer. Detta gör samtidigt att vi kan ha ett uppdaterat föreningsregister.
[mapp name="Registrera eller uppdatera till föreningsregister" id=1077 orderby=date_desc]
Ikon som illustrerar filtyp | Filnamn | Filstorlek | Datum fil laddades upp |
---|
Organisationsnummer
Om föreningen vill ansöka om bidrag till verksamheten så krävs även ett organisationsnummer, detta ansöker du om via Skatteverket.
Om ni har en ideell förening behöver ni inte registrera den. Den behöver inte heller ha organisationsnummer. Det enda den måste ha är i princip stadgar, styrelse och ett urskiljbart namn.
Självklart kan man bedriva idrott eller aktiviteter utan att bilda en förening. Men efter ett tag så brukar man vilja starta en idrotts- kultur- eller fritidsförening.
För att verksamheten ska komma igång måste ni oftast ta kontakt med kommunens Föreningsbyrå. Det kan gälla frågor om lokaler eller anläggningar, bidrag eller annat.
Kunskapsstöd till det civila samhället
Via mucf (Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor) kan du få stöd och vägledning för dig och din verksamhet. Här finns samlad information till dig som vill veta mer om det civila samhället. Det handlar om föreningsteknik, bidrag att söka, regler och tillstånd, verktyg för samverkan och mycket mer.
Läs mer på mucf.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Idrottsrörelsens folkbildning- utvecklar människor och föreningar
RF-SISU Västernorrland är SISU Idrottsutbildarna regionalt i Västernorrland och arbetar med att stötta och utveckla människor och föreningar. Alla föreningar och idrotter i Västernorrland har en egen idrottskonsulent att bolla tankar och idéer med. Här kan du och din förening få stöttning genom bland annat kurser, föreläsningar, kulturarrangemang och annat.
Läs mer på rfsisu.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Kontakt
Föreningsbyrån
Bidrag och service till din förening
Telefon: 060-19 84 00
E-post: foreningsbyran@sundsvall.se
Öppettider: Boka tid för besök via mejl eller telefon, Telefontid: måndag-fredag 10:00-12.00
Mina sidor och e-tjänster
Logga in för att följa upp dina ärenden och ta del av de e-tjänster som Sundsvalls kommun har att erbjuda. Du loggar in med e-legitimation i form av bank-id eller mobilt bank-id. Om du saknar e-legitimation kan du beställa det via din bank eller Skatteverket.
Om e-legitimation, Skatteverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
E-tjänster för Uppleva och göra
- Ansökan om föreningsbidrag Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Boka idrottsanläggning eller lokal Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Kompiskortet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Kompiskortet - till föreningar och aktörer som vill ansluta sig Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Kvarglömt på evenemang Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster