Idrottspolitisk strategi
Sundsvalls kommun jobbar efter en idrottspolitisk strategi för ett attraktivt Sundsvall
År 2013 beslutade kommunfullmäktige att ge kultur-och fritidsnämnden ett uppdrag om ”Idrottspolitik i fokus” (F&K 2013:6). Kultur- och fritidsnämnden beslutade 2020-02-12 att ge förvaltningen i uppdrag att ta fram ett projektdirektiv och budget för arbetet med en idrottspolitisk strategi. Datum för fastställande kom 2023-01-30.
Idrottspolitiska strategin fastställdes av Kommunfullmäktige den 30 januari 2023.
MEDVERKANDE:
Styrgrupp
Anders Uddén, kultur- och fritidsdirektör
Susanne Klockar, planchef
Elisabeth Byström, RF-SISU Västernorrland
Projektledare
Malin Håkansson, kultur- och fritidsförvaltningen
Projektgrupp
Emelie Isolehto Beijer, kultur- och fritidsförvaltningen
Lars-Erik Återgård, kultur- och fritidsförvaltningen
Marlene Svensson, kommunstyrelsekontoret
Johanna Åkerlund, kommunstyrelsekontoret
Heléne Svang, stadsbyggnadskontoret
Mattias Carpenlid, stadsbyggnadskontoret
Hans Ådahl, Idrottslärare Bosvedjeskolan
Ellen Forsberg, RF-SISU Västernorrland
Referensgrupp
Politisk referensgrupp med en representant från respektive parti som representeras i kommunfullmäktige.
Innehållsförteckning
1 Sammanfattning 3
2 Inledning 4
3 Syfte och avgränsningar 4
3.1 Varför en idrottspolitisk strategi? 4
3.2 Avgränsningar 5
4 Viktiga utgångspunkter 5
5 Så här växte strategin fram 6
5.1 Sundsvalls väg framåt 6
5.2 Agenda 2030 – ett hållbart Sundsvall 7
5.3 Barnrättslagen 7
5.3.1 Barnkonsekvensanalys 8
5.4 Intern och extern dialog 8
5.6 Kunskapsinhämtning och omvärldsbevakning 9
5.7 Idrotten vill och Strategi 2025 9
6 Prioriterade målgrupper 10
7 Målområden och strategiska ställningstaganden 11
7.1 En attraktiv kommun genom idrott 12
7.1.1 Strategiska ställningstaganden kopplat till målet 12
7.2 Idrott i skola, förskola och fritidshemsverksamhet 14
7.2.1 Strategiska ställningstaganden 15
7.3 Likvärdiga förutsättningar för idrottande 15
7.3.1 Strategiska ställningstaganden 17
7.4 Organiserad idrott och föreningsliv 18
7.4.1 Strategiska ställningstaganden 19
7.5 Spontanidrott 20
7.5.1 Strategiska ställningstaganden 21
7.6 Infrastruktur för idrott 21
7.6.1 Strategiska ställningstaganden 22
8 Genomförande och uppföljning 23
9 Hantering av möjliga intressekonflikter 24
10 Referenser 25
1 Sammanfattning
Sundsvall står inför en stor utmaning. Människor rör sig allt mindre och sitter stilla allt mer vilket får negativa konsekvenser både på individ- och samhällsnivå. Men det finns goda förutsättningar att vända denna negativa trend, genom strategiskt och långsiktigt samarbete.
Syftet med den idrottspolitiska strategin är att tydliggöra Sundsvalls kommuns idrottspolitiska inriktning de kommande åren. Den ska vara ett verktyg för beslutsfattande inom en rad olika områden för att skapa bättre förutsättningar för idrott och fysisk aktivitet i kommunen. Samverkan, tillgänglighet, jämlikhet, inkludering och dialog är ledord i strategin. Prioriterade målgrupper är boende i socioekonomiskt svaga bostadsområden, barn och unga, tjejer och kvinnor. Sundsvalls kommun står bakom de globala målen i Agenda 2030 och den idrottspolitiska strategin ska bidra till ett hållbart Sundsvall med hänsyn till sociala, ekonomiska och ekologiska aspekter.
Strategin har vuxit fram genom omvärldsbevakning och kunskapsinhämtning från forskning och aktuella studier. Dialog inom kommunen och dess olika verksamheter och dialog med representanter från lokala idrottsföreningar, barn och unga har varit vägledande. Strategin tar avstamp i Sundsvalls kommuns mål- och resursplan 2021 - 2022 med plan för 2023 - 2024 och Sundsvalls väg framåt där kommunen ska kraftsamla för framtiden med fokus på fler jobb, klimatet och social hållbarhet. Den idrottspolitiska strategin har koppling till ett flertal andra kommunala strategier och styrdokument. Även lagar och riktlinjer på nationell och internationell nivå har betydelse där Barnrättslagen är en av de viktigaste.
Den idrottspolitiska strategin har sex målområden:
• En attraktiv kommun genom idrott
• Idrott i skola, förskola och fritidshemsverksamhet
• Likvärdiga förutsättningar för idrottande
• Organiserad idrott och föreningsliv
• Spontanidrott
• Infrastruktur för idrott
Till varje målområde har ett antal strategiska ställningstaganden identifierats som i sin tur ska brytas ner till mer konkreta aktiviteter.
Den idrottspolitiska strategin “Ett Sundsvall i rörelse” ska gälla tills vidare med uppföljning och revidering vart fjärde år.
2 Inledning
Vad är idrott? Svaret beror på vem du frågar. För vissa är det deltagande i en idrottsförening och kanske tävling, för andra är det spontan rörelse, lek eller underhållning. För vissa är idrott endast ett skolämne. Men alla kan vi enas om att idrott handlar om fysisk aktivitet och rörelse.
Genom reklam och sociala medier är det lätt att få känslan av att det råder en generell hälsotrend i samhället. Svaret är nog snarare att de som redan tränar och lever hälsosamt gör det i ännu större utsträckning än tidigare. Klyftorna mellan de som har goda levnadsvanor och inte blir därmed ännu tydligare. En polarisering som även syns inom föreningsidrotten där skillnaden mellan vilka barn och unga som deltar blir allt tydligare, bland annat på grund av ekonomiska förutsättningar. Vi kan de senaste åren se en negativ trend i Sverige kopplat till folkhälsa och det gäller även Sundsvall. Stillasittandet ökar och så även antalet personer med fetma. Bara en tredjedel av alla 4-åringar i Sverige uppnår den dagliga rekommendationen för fysisk aktivitet. År 2018 hade Sundsvalls kommun högre andel invånare med psykisk ohälsa än riksgenomsnittet (bilaga 1 – nuläge i siffor). Fysisk aktivitet, där idrotten fyller en viktig funktion, är det främsta verktyget för att bryta de negativa hälsotrenderna.
Det organiserade idrottandet i Sverige minskar och fler vill träna på egna villkor, utifrån egna förutsättningar och intressen. Det växande intresset för nya former av idrott och fritidsaktiviteter skapar i sin tur nya behov och nya krav på funktion och tillgänglighet.
Sundsvall har en lång historia med framgångar inom tävlingsidrotten och ett brett utbud av idrottsaktiviteter för både barn, unga och äldre. Idrottsanläggningar och lokaler finns i alla delar av kommunen. Möjligheterna att ta sig ut i naturen och bedriva idrotts- och friluftsaktiviteter är många. Sundsvalls kommun behöver bygga vidare på det goda som finns och vara lyhörd för att möta behoven, nu och i framtiden. En kommun med bra förutsättningar för idrott och fysisk aktivitet bidrar till dess attraktivitet.
3 Syfte och avgränsningar
3.1 Varför en idrottspolitisk strategi?
Syftet med den idrottspolitiska strategin är att tydliggöra Sundsvalls kommuns idrottspolitiska inriktning de kommande åren. Idrottspolitik berör en mängd olika områden och strategin ska vara ett verktyg att använda i kommunens beslutsfattande för att skapa bättre förutsättningar för idrott och fysisk aktivitet. Strategin ska fungera som ett underlag för idrottsperspektivet i samhällsplaneringen, som ett stöd för samverkan och dialog och som ett verktyg för social utjämning och inkludering. Strategins innehåll ska präglas av framtidstro och handlingskraft.
3.2 Avgränsningar
Gymnastik- och idrottshögskolan definierar idrott som "all fysisk aktivitet genomförd med målet att främja fysisk och psykisk hälsa, rekreation, tävlingsprestation och estetisk upplevelse". En viktig utgångspunkt för den nationella idrottspolitikens folkhälsomål är att idrott inte avgränsas till den verksamhet som idrottsrörelsen organiserar.
Med idrott menar vi i denna strategi alltså fysisk aktivitet i många olika former. Såväl organiserad idrott genom föreningslivet, spontanidrott, skolidrott och friluftsliv räknas in.
Ett brett angreppssätt möjliggör att vi i strategin kan fånga flera aspekter och därmed omfatta många Sundsvallsbor. Det finns flera aktörer i Sundsvall som har betydelse för att människor rör på sig och är viktiga för det utbud som finns när det gäller möjligheter till idrott och fysisk aktivitet. Strategin är dock avgränsad till att behandla hur organisationen Sundsvalls kommun ska arbeta med frågor inom det idrottspolitiska området.
Det är främst de kommunala förvaltningarna som omfattas av strategin men i viss mån även kommunala bolag. I strategin används konsekvent uttrycket Sundsvalls kommun även i de fall specifika bolag omfattas.
4 Viktiga utgångspunkter
Samverkan
En kommun ska tillhandahålla en infrastruktur som gör det möjligt att idrotta och utöva fysisk aktivitet. Det är inte möjligt utan samverkan. Begreppet infrastruktur omfattar dels fysiska anläggningar och vägar men även stödjande strukturer som kollektivtrafik, bidragssystem och hur vi informerar och kommunicerar. Vi behöver utforska och inventera förutsättningarna för att idrotta i Sundsvall och hur vi kan samverka inom den kommunala organisationen, och med externa aktörer, med målet att ge alla likvärdiga möjligheter till idrott och fysisk aktivitet.
Tillgänglighet
Tillgänglighet handlar om många saker. I den idrottspolitiska strategin handlar det om närhet till platser avsedda för idrott och motion men också att dessa platser ska vara möjliga för alla att använda på likvärdiga villkor. Tillgänglighet är även tillgång till information eller hjälpmedel, möjlighet att ta sig till platser med kollektivtrafik, cykel, färdtjänst eller att det finns parkeringar avsedda för personer med funktionsnedsättning. Vi behöver ta hänsyn till hur skillnader i livsvillkor påverkar förutsättningarna för idrott och fysisk aktivitet.
Jämlikhet och inkludering
Sundsvalls kommun ska erbjuda jämlika förutsättningar för idrott. Jämlikhet innebär att alla människor har samma grundläggande rättigheter och möjligheter, är lika mycket värda och behandlas likvärdigt.
Målet med idrottspolitiken i Sundsvall är att inkludera alla som vill idrotta och vara fysiskt aktiva. När generella begrepp så som ”alla” eller ”invånare” används exkluderas ingen avseende kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, kulturell eller etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning eller ålder.
Kommunala beslut som rör idrott och fysisk aktivitet ska ha ett intersektionellt perspektiv. Det innebär att personer kan tillhöra flera målgrupper samtidigt och därmed ha behov som måste beaktas ur flera perspektiv – se vidare bilaga 2, förklaring begrepp.
Dialog
Sundsvalls kommun behöver vara lyhörd för olika behov och åsikter. Dialog med berörda målgrupper är viktigt för att skapa delaktighet och för att säkerställa att utvecklingen och förutsättningarna för idrott och fysisk aktivitet når strategins målsättningar.
5 Så här växte strategin fram
Arbetet med en idrottspolitisk strategi har pågått sedan början av 2021. Den har koppling till flera kommunala styrdokument som exempelvis kommunens övergripande mål- och resursplan, natur- och friluftsplanen, den kulturpolitiska strategin, det miljöstrategiska programmet, landsbygdsprogrammet och strategi för social hållbarhet. Det finns även riktlinjer och lagstiftning på nationell och internationell nivå som har betydelse. Se vidare bilaga 3 - relaterade styrdokument och lagar. Strategin bygger även på aktuell forskning och studier och inte minst på dialog, såväl dialog inom kommunen som extern dialog med exempelvis föreningar, barn och ungdomar.
5.1 Sundsvalls väg framåt
Strategin tar avstamp i Sundsvalls kommuns mål- och resursplan 2021 - 2022 med plan för 2023 - 2024 och Sundsvalls väg framåt där kommunen ska kraftsamla för framtiden med fokus på följande tre områden:
• 5 000 nya jobb
• Klimatneutralt
• Socialt hållbart
Förbättrade förutsättningar för idrott och fysisk aktivitet har en tydlig koppling till huvudprioriteringen att utjämna sociala skillnaderna i levnadsvillkor mellan sundsvallsborna. Sundsvall ska vara en kommun där alla ges individuella förutsättningar att utvecklas med möjlighet till en meningsfull fritid och arbete.
Genom att erbjuda moderna anläggningar och mötesplatser för idrott och kultur blir Sundsvall en attraktiv kommun för boende, besökare och potentiella inflyttare. Det skapar också möjligheter för nya och befintliga företag att växa inom upplevelse- och besöksnäringen samtidigt som civilsamhället ges bra förutsättningarna för sin verksamhet.
Möjligheter till en rik och varierad fritid, där idrotten spelar en viktig roll, kan bidra till att företag i Sundsvalls kommun har förutsättningar att rekrytera och behålla personal.
5.2 Agenda 2030 – ett hållbart Sundsvall
FN: s medlemsländer antog i september 2015 Agenda 2030, en universell agenda som inrymmer 17 globala mål för att uppnå en socialt, miljömässigt och ekonomiskt hållbar värld till år 2030 . Sundsvalls kommun står bakom de globala målen vilket innebär att Agenda 2030 med dess mål ska genomsyra hur planering sker i Sundsvalls kommun. Idrott och fysisk aktivitet har betydelse för skapandet av en hållbar kommun och bedömningen är att den idrottspolitiska strategin kan bidra till följande mål:
Mål 3. God hälsa och välbefinnande
Mål 4. God utbildning för alla
Mål 5. Jämställdhet
Mål 7. Hållbar energi
Mål 8. Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt
Mål 9. Hållbar industri, innovationer och infrastruktur
Mål 10. Minskad ojämlikhet
Mål 11. Hållbara städer och samhällen
Mål 16. Fredliga och inkluderande samhällen
5.3 Barnrättslagen
Barnkonventionen är lag sedan 2020 och är särskilt viktig för den idrottspolitiska strategin. Barnrättslagen omfattar också organisationer som har uppdrag från stat eller kommun, och barnets bästa ska beaktas vid alla åtgärder som rör barn. Konventionen har fyra grundprinciper; alla barn har samma rättigheter, barnets bästa ska alltid komma först, varje barn har rätt att överleva och utvecklas och varje barn har rätt att uttrycka sin åsikt. Utöver dessa berör strategin bland annat:
• Artikel 12 – barns rätt att uttrycka sin mening och höras i alla frågor som rör barnet. Hänsyn ska tas till barnets åsikter, utifrån barnets ålder och mognad.
• Artikel 15 – barns rätt att delta i grupper och föreningar
• Artikel 23 – barn med fysiska och psykiska funktionsnedsättningars rätt till aktivt deltagande i samhället
• Artikel 24 – barns rätt till bästa möjliga hälsa
• Artikel 27 – barns rätt till fysisk, psykisk, andlig, moralisk och social utveckling
• Artikel 31 – barns rätt till lek, vila och fritid
5.3.1 Barnkonsekvensanalys
En utökad prövning av barnets bästa, även kallad barnkonsekvensanalys, har genomförts av förslaget till idrottspolitisk strategi för Sundsvalls kommun. Arbetsgrupp för prövningen har varit strategins projektgrupp med processtöd från demokrati- och ungdomssamordnare i kultur- och fritidsförvaltningen. Underlaget som tagits fram består av redogörelse för berörda lagar, barnrättsartiklar, forskning och teori, praxis samt dialog. Baserat på det samlade underlaget har arbetsgruppen gjort en analys i två delar; om förekomsten av en idrottspolitisk strategi är i linje med barnets bästa och om innehållet i strategin är i linje med barnets bästa. Dialogmomentet har genomförts genom workshops med tre gymnasieklasser. Frågan har skickats även till högstadieklasser och gymnasiesärskolan men de har valt att inte delta.
I dialogen framkommer att det är positivt att det finns en idrottspolitisk strategi som belyser ojämlikhet i förutsättningar och att underlaget är faktabaserat, kunskapshöjande och synliggör skillnader. Uppfattningen är dock att innehållet inte är tillgängligt för barn utan riktar sig till vuxna. Hur stor effekt den idrottspolitiska strategin kommer att ha på barnets bästa beror på implementeringen och hur väl arbetet med mål och strategiska ställningstaganden faller ut.
Förslagen från deltagarna kan sammanfattas med att unga har ett behov av olika former av stöd när det gäller idrott. Mycket av det som framkommer i dialogmomentet stämmer överens med remissförslagets innehåll men det finns ett behov av komplettering kring följande områden: information/kommunikation, psykisk ohälsa, kostnader och återinträde/”sena” ingångar i idrotten. Bedömningen är att innehållet i strategiförslaget inte är emot barnens bästa men att det inte heller uppfyller barnens bästa i och med de behov av kompletteringar som framkommit i dialogmoment. Strategins innehåll bemöter till stor del Barnrättslagen. I strategins slutversion har ändringar gjorts med hänsyn till ovan nämnda områden.
5.4 Intern och extern dialog
En projektgrupp har bildats inom kommunen för arbetet med den idrottspolitiska strategin . Projektgruppen har delats upp i mindre arbetsgrupper för dialog utifrån teman baserade på nationell idrottspolitik: folkhälsa, folkrörelse och attraktivitet/underhållning. Ett fjärde tema har lagts till med hänsyn till lokala behov: samhällsplanering. Alla dialogprocesser har utgått från tre centrala frågor: Var står vi? Vart vill vi? Hur tar vi oss dit?
Den externa dialogen har skett genom träffar med lokala idrottsföreningar, genom en webbenkät riktad till allmänheten och dialog med barn och unga i olika former och forum, se dialogresultat i bilaga 4. Det material som samlats in under dialogprocessen har dokumenterats för att kunna användas som underlag i det fortsatta arbetet med idrottspolitik.
5.6 Kunskapsinhämtning och omvärldsbevakning
Parallellt med dialogprocessen arrangerades en föreläsningsserie med olika infallsvinklar till idrott och fysisk aktivitet. Ambitionen var att reflektera aktuell forskning och de teman vi arbetat med i dialogprocesserna, i syfte att öka kunskap och skapa en gemensam grund för diskussion. Redovisning av föreläsningsserie finns i bilaga 4. Resultatet från ungdomsenkäten LUPP 2021 har också använts som underlag. En sammanställning av resultatet av LUPP-enkäten presenteras i bilaga 1 – nuläge i siffror. Omvärldsbevakning och kunskapsinhämtning har även gjorts genom att ta del av aktuella studier och forskning inom området. I följande text redovisas några exempel.
De åtta investeringarna
ISPAH är en global organisation med forskare och praktiker som arbetar för en hälsosam och aktiv värld för alla. De förespråkar åtta investeringar som tillsammans har betydelse för fysisk aktivitet och hälsa genom hela livet. Dessa hälsofrämjande och aktiva investeringar omfattar skola, arbetsplatser, idrotts- och fritidsaktiviteter, transporter, stadsplanering, hälso- och sjukvård, kommunikation och massmedia samt samhällsbaserade program. Investeringarna är vetenskapligt förankrade och har visat sig vara effektiva. De fungerar var och en för sig, men bäst blir effekten om flera åtgärder kombineras och implementeras på ett systematiskt sätt .
Folkhälsomyndighetens kunskapsstöd och riktlinjer för fysisk aktivitet och stillasittande
Folkhälsomyndigheten har tagit fram ett kunskapsstöd med riktlinjer för fysisk aktivitet och stillasittande. Dessa baseras på Världshälsoorganisationens (WHO:s) globala riktlinjer från 2020 och är rekommendationer för alla befolknings- och åldersgrupper i Sverige. Kunskapsstödet har använts för faktainhämtning till den idrottspolitiska strategin.
BRIS rapport ”De säger att vi inte rör på oss”
Barnens rätt i samhället (BRIS) kom 2020 med rapporten ”De säger att vi inte rör på oss”. Den handlar om hur samhället kan ge barn bättre förutsättningar för fysisk aktivitet och belyser barns fysiska aktivitet som en förutsättning för deras hälsa. Utgångspunkten för rapporten är Sveriges åtagande enligt barnkonventionen och den baseras på intervjuer med barn och vuxna, och på forskning och myndighetsrapporter .
5.7 Idrotten vill och Strategi 2025
”Idrotten vill” är idrottsrörelsens idéprogram där de beskriver sin vision om att bidra till en hållbar värld och den ideologi som idrottsrörelsen bygger på. Programmet riktar sig till ledare inom idrotten på strategisk nivå – nationellt, regionalt och lokalt – men också till ledare inom kommun, region, stat, näringsliv och civilsamhälle .
Riksidrottsförbundet har antagit en vision för idrottens utveckling. Baserat på visionen bedriver de tillsammans med SISU och alla specialidrottsförbund ett utvecklingsarbete som kallas “Strategi 2025” . Ambitionen med Strategi 2025 är ett livslångt idrottande vilket innebär att alla oavsett ålder och ambitionsnivå ska ha möjlighet att idrotta i förening under hela livet. I den förändrade idrottsrörelsen finns fortsatt en koppling mellan bredd- och elitidrott men med en utvecklad verksamhet för människor under hela livet. Utvecklingen ska sträva mot ”så många som möjligt, så länge som möjligt i en så bra verksamhet som möjligt”.
För att nå detta har idrottsrörelsen beslutat om fem övergripande mål inom fyra strategiska områden. Idrottsrörelsen har också beslutat om fem prioriterade utvecklingsresor för att nå de övergripande målen. Dessa utvecklingsresor är:
• En ny syn på träning och tävling
• Den moderna föreningen engagerar
• Inkluderande idrott för alla
• Jämställdhet för en framgångsrik idrott
• Ett stärkt ledarskap
6 Prioriterade målgrupper
Den idrottspolitiska strategins ambition är att förbättra förutsättningarna att idrotta för alla. Om man ser till aktivitetsgrad, delaktighet i förening och ohälsotal finns det ändå tre grupper som strategin vill lyfta som särskilt prioriterade inom alla målområden:
Boende i socioekonomiskt svaga bostadsområden
I områden i Sundsvalls kommun med lägre socioekonomi råder generellt också en lägre aktivitetsgrad och sämre hälsa. Dessa områden har också ett lägre antal som är med i en förening . Enligt Ung Livsstils forskning är socioekonomiska förutsättningar den främsta faktorn till deltagande i idrottsaktiviteter.
Tjejer och kvinnor
Tjejer och kvinnor är i lägre grad fysiskt aktiva än killar och män , inte minst tjejer med utländsk bakgrund . I åldersgruppen 7 – 20 har tjejer i Sundsvall lägre deltagartillfällen per invånare än killar . Unga tjejer lider i högre grad än killar av psykisk ohälsa .
Unga vuxna upp till 35 år är som mest rörliga i val av bostadsort och i synnerhet unga kvinnor. Unga kvinnors perspektiv behöver därför beaktas särskilt i utvecklingsarbetet gällande idrottsutbudet i Sundsvalls kommun
Barn och unga
Alla medborgare ska ha tillgång till idrott men det är särskilt angeläget att skapa goda motionsvanor för barn och ungdomar.
Barns trender för fysisk aktivitet speglar vuxnas situation som under de senaste decennierna har inneburit minskad aktiv transport, ökat stillasittande och ökat bilåkande . Vi kan anta att tidiga positiva upplevelser av fysisk aktivitet och rörelse är viktiga för ett fortsatt aktivt liv och att de levnadsvanor som ärvs från föräldrarna påverkar förutsättningarna för fysisk aktivitet. Föräldrarna behöver därför involveras i arbetet med barns rörelse.
7 Målområden och strategiska ställningstaganden
Den idrottspolitiska strategin har formulerats i sex målområden:
• En attraktiv kommun genom idrott
• Idrott i skola, förskola och fritidshemsverksamhet
• Likvärdiga förutsättningar för idrottande
• Organiserad idrott och föreningsliv
• Spontanidrott
• Infrastruktur för idrott
Strategin beskriver övergripande de målsättningar Sundsvalls kommun har inom respektive område när det gäller idrottens och den fysiska aktivitetens betydelse för kommunens utveckling. Målen delas upp i ett antal strategiska ställningstaganden för att förtydliga var kommunen ska lägga sitt fokus. Dessa kompletterar varandra och ska förstås som delar av en helhet snarare än prioriteras eller konkurrera med varandra. Målområden och strategier tangerar varandra i vissa fall och hänvisningar görs där det är särskilt tydligt. När strategin är antagen av kommunfullmäktige ska berörda nämnder och bolag i samverkan ta fram konkreta aktiviteter. Vilken/vilka nämnder och bolag som ansvarar för genomförande och uppföljning av aktiviteterna ska framgå och aktiviteterna ska tidsättas. I nästa steg ska mål, strategier och aktiviteter arbetas in i respektive nämnds och bolags verksamhetsplan.
7.1 En attraktiv kommun genom idrott
I Sundsvall ska idrott och fysisk aktivitet vara ett naturligt inslag som bidrar till att göra kommunen attraktiv för Sundsvallsbor, besökare och potentiella inflyttare; såväl i staden som på landsbygden. Sundsvalls kommun ska erbjuda bra förutsättningar för eget idrottsutövande likväl som möjligheter att ta del av idrott i en förening eller som underhållning. Det ska finnas bra förutsättningar för att arrangera idrottsevenemang och tävlingar, med ambitionen att stärka Sundsvalls platsvarumärke.
Möjligheter till idrott och en aktiv fritid har betydelse för en kommuns attraktivitet och kan locka besökare genom idrottsarrangemang, tävlingar och motionslopp eller till cykelarenor, skidanläggningar och äventyrsbad. Det handlar om att själv utöva idrott men även ta del av idrott som underhållning och omfattar såväl breddidrott som idrott på elitnivå. Sundsvall har mycket att erbjuda med ett fantastiskt friluftsliv och ett brett utbud av idrotter. Närheten till platser för lek, grönområden, elljusspår, utegym och andra anläggningar för idrott och fysisk aktivitet är viktigt för att få fler att röra på sig – se även målområde 9.6, infrastruktur för idrott.
För att kunna erbjuda idrottsevenemang på hög nivå krävs elitverksamhet. Sundsvall huserar i dagsläget både lag och individer som är verksamma på elitnivå eller på väg att ta sig dit. Elitidrott skapar mervärden genom förebilder, i marknadsföringssyfte, för det lokala näringslivet och genom evenemang som bidrar till gemenskap och stolthet. Elitidrott byggs genom breddidrott. Sundsvalls kommun ska därför också bidra till ett starkt föreningsliv som ger förutsättningar för alla, särskilt barn och unga, som önskar att delta.
Många ungdomar drömmer om att lyckas inom sin idrott. Sundsvall behöver se över förutsättningarna för unga på gymnasie- och universitetsnivå att kombinera studier med idrottssatsning. Det är viktigt för att locka studerande idrottare att stanna i eller flytta till Sundsvall.
7.1.1 Strategiska ställningstaganden kopplat till målet
Sundsvalls kommun ska ha goda förutsättningar för att arrangera idrottsevenemang och ungdomstävlingar
I Sundsvalls kommun finns utmaningar när det gäller förutsättningar för att arrangera större evenemang och tävlingar. En tydlig bild behövs över vilka idrotter och anläggningar som i dagsläget har kapacitet att ta emot stora senior-, junior- och ungdomsevenemang. Utvecklingsbehoven när det gäller anläggningar som möjliggör stora evenemang behöver också synliggöras. Resultatet ska användas som underlag för samverkan och prioriteringar i samhällsplanering och lokalförsörjning - se även målområde 9.6 infrastruktur för idrott. Kommunen ska se över möjligheten att stötta återkommande evenemang på både senior- och ungdomsnivå.
Sundsvalls kommun ska stärka sin attraktivitet och sitt platsvarumärke med hjälp av idrott
Unga vuxna upp till 35 år är som mest rörliga i val av bostadsort och i synnerhet unga kvinnor. Unga kvinnors perspektiv behöver därför beaktas särskilt i utvecklingsarbetet gällande idrottsutbudet i Sundsvalls kommun .
Sundsvalls kommun behöver fortsatt arbeta med utveckling av regionalt och nationellt intressanta anläggningar för idrott och fysisk aktivitet som kan bidra ett till ökat intresse för Sundsvall som besöksmål och bostadsort. Ett exempel är utvecklingen av Södra berget med den cykelsatsning som har gjorts och med skidspår i elitklass. Åtgärder och satsningar inom idrotten kan användas i marknadsföringen av Sundsvalls kommun och i arbetet med att attrahera boende, besökare och inflyttare.
Sundsvalls kommun ska skapa förutsättningar för elitsatsande idrottare
Förutsättningarna för elitidrott behöver kartläggas för att kunna ta fram en långsiktig plan för utveckling. Ambitionen är att fler elitsatsande idrottare flyttar till Sundsvall eller väljer att bo kvar. Bra möjligheter till dubbla karriärer ökar attraktiviteten. För att få fler elitsatsande unga att välja Sundsvall som utbildningsort behöver kommunen samverka med den nationella idrottsutbildningen (NIU), gymnasieskolans lokala idrottsutbildning, Mittuniversitetet och föreningslivet. Sundsvalls kommun behöver arbeta med att skapa likvärdiga förutsättningar för framgång inom elitidrott på både herr- och damsidan, individuellt och i lag.
Utveckling baserad på forskning och erfarenhet är en viktig faktor kopplat till elitidrott. Därför vill Sundsvalls kommun i dialog med Mittuniversitetet och region Västernorrland undersöka förutsättningarna för att skapa ett kompetenscentrum för idrottsforskning.
Sundsvalls kommun ska främja en aktiv landsbygd
Sundsvalls kommun ska skapa förutsättningar för ett brett utbud av idrottsaktiviteter och idrottsevenemang även på landsbygden. I Sundsvalls kommuns landsbygdsprogram framgår att kommunen ska söka samarbete med föreningslivet och lokala referensgrupper på landsbygden för att öka tillgängligheten till idrottsverksamhet. Det är även viktigt att det finns förutsättningar för boende på landsbygden att delta i idrottsaktiviteter i Sundsvalls tätort till exempel när det gäller kollektivtrafiken.
7.2 Idrott i skola, förskola och fritidshemsverksamhet
I Sundsvalls kommun ska barn och unga ha en rörelserik skol- och förskoledag och skolmiljöerna ska främja aktivitet och rörelseglädje från tidig ålder. Skolgårdarna ska vara öppna och inbjudande, ha gröna ytor och uppmuntra till rörelse såväl under som efter skoltid. Skolorna ska samarbeta med föreningslivet genom att exempelvis erbjuda idrott i anslutning till skoldagen.
Skolans verksamhet styrs i första hand av läroplanen och baserat på den formar varje skola undervisningen utifrån de förutsättningar som finns och de behov eleverna har. Skolans styrdokument har utvecklats mot ett större fokus på fysisk rörelse som en viktig del för att nå högre måluppfyllelse och bättre hälsa hos eleverna. Att organisera fysisk aktivitet och rörelse inom ramen för undervisningen kräver kompetens, planering och resurser. Forskning visar att skolledares kunskap om och attityder till hälsofrämjande aktiviteter är viktiga för genomförandet och för personalens vilja att delta .
En attraktiv skola ger eleverna goda förutsättningar att må bra i skolmiljön och nå läroplanens mål. När barn är fysiskt aktiva förbättras inlärningsförmågan, koncentrationen och förmågan att lösa problem. Enligt Boverkets kartläggning av barns utemiljöer är trenden att skolgårdarna krymper och att barn har allt mindre ytor att röra sig på utomhus . I synnerhet idrottsämnet och fritidshemmen använder sig av närliggande naturområden i sin undervisning. Önskvärt vore att andra skolämnen tar efter och använder sig av utomhuspedagogik i större utsträckning i syfte att nå högre måluppfyllelse och ökad elevhälsa .
Det hälsofarliga stillasittandet ökar. Även barn som är föreningsaktiva, deltar i skolidrotten eller tränar på egen hand riskerar att sitta stilla för mycket varje dag. Det är därför viktigt att uppmuntra till motion och rörelse under skoldagen. Fysisk aktivitet påverkas till stor del av socioekonomiska förutsättningar . Skolan når i stort sett alla barn och ungdomar och fyller därför en viktig funktion för de barn som inte får stöd från hemmet när det gäller deltagande i idrott och fysisk aktivitet på fritiden. Sundsvalls kommun och föreningslivet behöver också samverka kring barns fysiska aktivitet i anslutning till skoldagen.
Kunskapsämnet idrott och hälsa blir för många barn en introduktion till fysisk aktivitet. Om barnen få en positiv upplevelse av idrotten på skolan kan det leda till en ökad självkänsla och lägga grunden till ett livslångt deltagande i aktiviteter där idrott står i centrum. Ett bra exempel där ämnet idrott i skolan har stor betydelse är simkunnighet. En livsviktig kunskap som även främjar integration, gemenskap och sociala sammanhang. Detsamma gäller orientering där barnen lär sig att hitta på egen hand i både skogs- och stadsmiljöer med hjälp av karta vilket kan leda till en ökad känsla av trygghet.
7.2.1 Strategiska ställningstaganden
Barn och unga i Sundsvalls kommun ska ha en rörelserik skol- och förskoledag
Sundsvalls kommun behöver arbeta övergripande med utbildning och verktyg till pedagoger, och främja erfarenhetsutbyte mellan verksamheter, för att i större utsträckning integrera fysisk aktivitet i skoldagen. Rutinerna för, och samverkan kring, stödsimundervisning ska utvecklas för att elever ska uppnå kraven i simkunskap. Särskilt fokus ska läggas på socioekonomiskt svaga bostadsområden.
Barn och unga i Sundsvalls kommun ska vara fysiskt aktiva i anslutning till skoldagen
Sundsvalls kommun ska uppmuntra till och underlätta för barn, unga och deras föräldrar att vara fysiskt aktiva vid transport till och från skolan t. ex. genom att gå eller cykla – se även målområde 8.6 infrastruktur för idrott. Fritidshemmens verksamhet kan fylla en viktig funktion när det gäller att uppmuntra barn att vara fysiskt aktiva. Kommunen ska arbeta för samverkan mellan skolor, Skol IF, RF-SISU Västernorrland och idrottsföreningar för att kunna erbjuda barn och unga möjlighet att prova på idrott i anslutning till skoltid. I det ingår att på ett effektivt sätt använda de idrottshallar som ligger vid skolorna.
Sundsvalls kommun ska ha skol- och förskolemiljöer som främjar rörelse från tidig skolålder
Sundsvalls kommun ska arbeta för att skolors och förskolors lokaler och skolgårdar uppmuntrar och utmanar till rörelse. Skolgårdarna ska vara öppna och inbjudande med gröna ytor. De ska vara belysta och möjliga att använda för rörelse och fysisk aktivitet även utanför skoltid. Ett aktivt arbete ska bedrivas för att på ett bra sätt kunna kombinera säkerhet med en utmanande miljö och främjande av rörelseglädje, utifrån ålder och användningsområde.
7.3 Likvärdiga förutsättningar för idrottande
I Sundsvalls kommun ska alla invånare ha jämställda och jämlika förutsättningar för idrottsutövande. Kommunen ska skapa förutsättningar för idrott och fysisk aktivitet oavsett sociala och socioekonomiska skillnader, ålder, könstillhörighet, funktionsvariationer, etnisk och kulturell bakgrund. Barnrättslagen ska vara vägledande och barn och unga ska ges möjlighet att påverka det som rör dem. Sundsvalls kommun behöver arbeta strategiskt med att sprida målgruppsanpassad information om idrottens och rörelsens positiva effekter.
För att skapa jämlika förutsättningar för fysisk aktivitet är det viktigt att veta vilka faktorer som främjar och vilka som hindrar människor från att vara fysiskt aktiva. Vi vet till exempel att fysisk aktivitet har positiv effekt på den psykiska hälsan. Det bekräftas i barnkonsekvensanalysen men samtidigt lyfts att psykisk ohälsa kan vara ett hinder för deltagande i idrott.
Som tidigare nämnts har socioekonomiska faktorer stor betydelse för den fysiska aktiviteten. Betydligt färre barn i familjer med låg inkomst deltar i organiserad fysisk aktivitet, jämfört med barn i familjer med hög inkomst. I vuxen ålder kan utmanande socioekonomiska förhållanden innebära att det varken finns tid, ork eller ekonomiska möjligheter till fysisk aktivitet på fritiden. Därför är det viktigt att arbetsgivare ger möjlighet till fysisk aktivitet på arbetstid.
Kvinnors och mäns deltagande, förutsättningar och villkor är olika på flera nivåer inom idrotten . Ojämlikhet blir synlig bland annat när det gäller andelen kvinnor och män på styrelseposter och vid fördelning av resurser. Statligt och kommunalt stöd riktas i stor utsträckning till föreningsidrott. Det största bidraget till barn- och ungdomsidrotten bygger på genomförda aktiviteter. Eftersom tjejer i högre grad än killar lämnar föreningsidrotten i tonåren och deltar i individuella idrotter snarare än lagidrotter missgynnas de av bidragssystemet.
Personer med funktionsnedsättning deltar i lägre grad än andra i idrott och fysiska aktiviteter, trots att de hälsomässiga vinsterna kan vara särskilt stora för denna grupp . Vardagsmotion och enklare former av rörelse är också viktigt för denna målgrupp. Ett gott exempel är den satsning Sundsvalls kommun har gjort på Kompiskortet, en möjlighet för den som har vissa funktionsnedsättningar att lättare ta del av olika fritidsaktiviteter.
Transpersoner är också en grupp som är mer stillasittande än befolkningen i allmänhet; bara 19 procent uppfyller folkhälsomyndighetens rekommendationer. Undersökningar visar att många unga HBTQ+-personer inte deltar i idrottsrörelsen på grund av utanförskap och en stark heteronorm . Organiserad idrott är ofta baserad på kön. Bidragsformer, lagindelning, tävlingsregler, omklädningsrum är ofta indelat enligt kvinnor och män, pojkar och flickor.
Utlandsfödda bosatta i Sverige har delvis sämre hälsa än människor som är födda i Sverige. Hälsan påverkas av faktorer både före och efter migrationen till Sverige, men nyanlända har generellt bättre hälsa än de som bott i Sverige i några år. Som exempel är andelen utlandsfödda som uppger att de är tillräckligt fysiskt aktiva lägre bland personer som bott mer än fem år i Sverige jämfört med dem som bott här en kortare tid. Det tyder på att faktorer efter migrationen har stor betydelse .
Västernorrland har en högre andel äldre personer i jämförelse med riksgenomsnittet. Region Västernorrlands befolkningsscenario för länet fram till 2030 visar att andelen invånare, 0–64 år, förväntas minska med 3 procent medan andelen invånare 80 år och äldre förväntas öka med nästan 40 procent. Att kunna vara fysisk aktiv genom hela livet och särskilt som äldre förebygger sjukdom, minskar fallrisk och kan vara ett sätt att undvika isolering och ensamhet .
Grupper som behöver särskilt stöd för att vara fysiskt aktiva har ofta även begränsad ekonomi. Det är därför viktigt att beakta kostnader kopplade till aktiviteter som riktar sig till dessa grupper, såväl kostnader för aktiviteten i sig som för utrustning och transport.
7.3.1 Strategiska ställningstaganden
I Sundsvalls kommun ska alla invånare ha jämställda och jämlika förutsättningar för idrottsutövande
Sundsvalls kommun ska mäta och följa upp hur resurser och investeringar fördelas utifrån kön, ålder och socioekonomiska förutsättningar, i syfte att säkerställa en jämställd och jämlik fördelning. Det gäller även hur ytor och anläggningar för idrott och skolgårdar används utifrån kön.
Förutsättningarna ska stärkas för personer med funktionsnedsättning att delta i idrottsaktiviteter, bland annat genom riktade insatser via LSS-boenden .
Möjliga åtgärder för att främja transinkludering behöver utredas och beprövad kunskap och erfarenhet är en viktig faktor i det arbetet. Den fysiska utformningen av idrottsanläggningar ska vara transinkluderande och ett inkluderande bemötande och öppenhet ska utmärka den kommunala verksamheten.
Sundsvalls kommunkoncern är Sundsvalls största arbetsgivare med ca 8000 anställda som arbetar varje dag. Därför behöver kommunen vara en förebild när det gäller möjlighet för anställda att röra på sig inom ramen för sitt arbete.
Barnrättslagen ska vara vägledande för idrotten i Sundsvalls kommun
Sundsvalls kommun ska säkerställa att det finns metoder som gör att barn och unga får möjlighet att vara med och påverka sådant som berör dem och det gäller självklart även idrotten. Kommunen, RF-SISU Västernorrland och föreningslivet ska samverka för att barnrättslagen efterlevs. Tidig selektering ska inte förekomma på kommunens anläggningar eller i verksamhet helt eller delvis finansierad av kommunen .
Äldre personer ska ha förutsättningar för fysisk aktivitet i Sundsvalls kommun
Sundsvalls kommun ska skapa förutsättningar för äldres fysiska aktivitet i närheten av hemmet och vid frilufts- och idrottsanläggningar. Möjligheter till fysisk aktivitet i bostadsnära miljöer, anpassade för äldre, behöver därför lyftas som perspektiv i planeringen och utformningen av boenden riktade till äldre. Viktigt är att inte utgå från äldre som en enhetlig grupp utan som individer med olika intressen och förutsättningar.
Kommunen ska främja aktiviteter för äldre genom samverkan, dialog med och stöd till RF-SISU Västernorrland, föreningsliv och pensionärsorganisationer.
Sundsvalls kommun ska bidra till att sprida målgruppsanpassad information om idrottens och den fysiska aktivitetens positiva effekter
Sundsvalls kommun behöver arbeta strategiskt med att sprida information om idrottens och rörelsens positiva effekter. Informationen ska finnas tillgänglig på flera språk och vara möjlig att ta del av även för dem som inte har tillgång till, eller kunskap om, digitala verktyg.
Hur informationen utformas och vilka kanaler som används måste anpassas till de olika målgrupperna. Tillgänglighet handlar inte bara om fysiska förutsättningar att kunna ta sig till och vara på en plats utan även om information och att bli inbjuden och välkomnad till aktiviteter.
Sundsvalls kommun ska erbjuda föräldrar information om den fysiska aktivitetens betydelse för psykisk, fysisk och social hälsa och välmående, och verktyg för att öka den fysiska aktiviteten hos sina barn.
Utveckla tillgängligheten till idrotts- och friluftslivsutrustning
Ett viktigt verktyg för kommunen att tillgängliggöra idrott och friluftsliv på jämlika villkor är Fritidsbanken där Sundsvalls invånare kan låna sport- och friluftsutrustning gratis. Det är viktigt att fortsatt utveckla Fritidsbankens verksamhet i syfte att nå ännu fler. Fritidsbankens verksamhetsidé bidrar även till ekologisk hållbarhet genom återbruk.
7.4 Organiserad idrott och föreningsliv
I Sundsvalls kommun ska alla som vill ha möjlighet att delta i organiserad idrott genom idrottsföreningar. Kommunen ska ha en god kommunikation och dialog med föreningarna. Information om föreningslivets utbud ska vara tillgänglig och erbjudas på flera språk. Kommunen ska vara en aktiv part i att skapa goda förutsättningar för ett starkt föreningsliv och ska eftersträva att det erbjuds ett brett utbud av idrotter.
Idrottsrörelsen erbjuder genom sina föreningar glädje, gemenskap och delaktighet vilket kan bidra till att skapa en inkluderande fritid för alla. Att delta i organiserad idrott kan förutom den fysiska aktiviteten bidra till att man lär sig om sunda värderingar och levnadsvanor. I ett demokratiskt samhälle ska föreningslivet vara tillgängligt för alla och idrottsrörelsens mål är att inkludering ska vara en central del i utvecklingsarbetet. Föreningarnas verksamhet ska organiseras utifrån att individer har olika behov. Ett exempel på det är idrottsrörelsens förändringsarbete Strategi 2025 som strävar efter att fler ska känna sig välkomna i föreningsidrotten och att fokus på personlig utveckling framför resultat ska lägga grunden till ett livslångt idrottande. I barnkonsekvensanalysen efterfrågas också möjligheten att kunna börja idrotta i högre åldrar och även möjligheten att återuppta sin idrott efter uppehåll vilket stämmer överens med den ambitionen.
Idrottsföreningarna i Sundsvalls kommun erbjuder dagligen aktiviteter som bidrar till gemenskap och bättre folkhälsa. I dialog med föreningarna framkommer att samhällsutveckling, trender och förändrade beteenden påverkar deras förutsättningar att bedriva verksamhet. Det blir svårare att rekrytera ideella ledare och det sker en ökad kommersialisering inom idrotten. Det kan leda till att föreningarna behöver höja sina avgifter och att klyftan mellan dem som har råd att idrotta och inte ökar. Trenden är också att barn lämnar föreningsidrotten i allt yngre åldrar.
Ambitionen för föreningslivet i Sundsvall bör vara att erbjuda en bra verksamhet till så många som möjligt och få dem att stanna kvar så länge som möjligt. Det ska ske till en så låg kostnad som möjligt, inte minst för barn och ungdomar. För att uppnå det måste Sundsvalls kommun vara en aktiv part i att skapa goda förutsättningar för föreningslivet. För det krävs långsiktig planering med tydliga prioriteringar så att kommunen tillsammans med berörda aktörer kan arbeta för att stegvis förbättra infrastrukturen i form av anläggningar, bidrag och andra former av stöd. En viktig samarbetspartner är RF-SISU Västernorrland, vars uppdrag är folkbildning och att stödja, leda, företräda och utbilda distriktets idrottsföreningar och förbundens regionala organisationer.
7.4.1 Strategiska ställningstaganden
Sundsvalls kommun ska skapa förutsättningar för ett starkt föreningsliv
Sundsvalls kommun ska vara en aktiv part i att skapa förutsättningar för ett starkt föreningsliv med en väl fungerande verksamhet där alla kan delta på lika villkor. Kommunen ska erbjuda föreningslivet stöd ekonomiskt och genom anläggningar och kommunikation. Målet ska vara en mer utåtriktad verksamhet och dialog med föreningarna bland annat kring behov av andra former av stöd. Sundsvalls kommun ska tillsammans med RF-SISU Västernorrland förbättra dialog med och information till föreningarna, bland annat i syfte att skapa förståelse för de kommunala beslutsprocesser som berör dem.
Alla som vill har möjlighet att delta i idrottsföreningar och idrottsaktiviteter
Sundsvalls kommuns stöd till föreningslivet ska skapa förutsättningar för livslångt idrottande genom ett brett utbud av idrotter och aktiviteter för alla åldrar. En gemensam ambition för kommunen och föreningslivet ska vara att deltagandet ska ske till en så låg kostnad som möjligt, inte minst för barn och ungdomar.
Sundsvalls kommun ska ha en god kommunikation med föreningar och bidra till att sprida information om föreningslivet
Som en del av stödet till föreningarna ska Sundsvalls kommun bidra till att sprida information om utbud och aktiviteter. Det kan handla om information i sociala medier eller evenemang där det ges möjlighet att prova på olika idrotter. Sundsvalls kommun ska även bidra till att sprida information om de utbildningar och verktyg som finns för föreningarna via RF-SISU Västernorrland i syfte att främja en god föreningsmiljö.
7.5 Spontanidrott
I Sundsvalls kommun ska det finnas goda och jämlika förutsättningar till idrott utanför det organiserade föreningslivet, tillgängligt dygnet runt och alla årstider. Det ska finnas ytor för lek, spontanidrott och fysisk aktivitet i anslutning till större idrottsanläggningar, bostäder och skolverksamheter. Mötesplatser utomhus ska vara trygga och skapa förutsättningar för gemenskap och uppmuntra till rörelse. Tillgången till motionsspår ska vara god och anpassad för flera målgrupper. Det ska också finnas goda förutsättningar för spontanidrott inomhus.
Allt fler väljer att idrotta och motionera när man vill, var man vill och med vem man vill. Det blir också vanligare att träning och motion sker i grupp men utanför det organiserade föreningslivet. Idrottsanläggningar har i huvudsak byggts för den organiserade idrottens behov. I och med den ökande trenden av spontanidrott finns ett större behov av tillgång till anläggningar för det ändamålet.
Spontanidrottsanläggningar ska fungera som ett verktyg för att inspirera till rörelse men också som lokala mötesplatser som bidrar till gemenskap och trygghet i ett område. Sundsvalls kommun har ett ansvar för att kommunens spontanidrottsplatser och andra ytor för fysisk aktivitet är jämlika, trygga och säkra så att alla känner sig välkomna. Genusanalyser ska genomföras vid planering av spontanidrottsplatser så att tjejer och kvinnor kan och vill använda dessa ytor i större utsträckning än idag.
Sundsvalls kommun behöver beakta olika önskemål och behov när det gäller möjligheter att idrotta och träffas spontant. Särskild hänsyn ska tas till barn och unga. Det behövs ett brett utbud som intresserar och attraherar många och där idrott och andra fritidsaktiviteter kan stå i centrum samtidigt. Mötesplatser där lek, spontanitet, glädje och frivillighet överordnas tävling och resultat. Det behöver inte enbart handla om anlagda ytor och anläggningar, utan spontanidrott gynnas även av bostadsområdens tillgång och närhet till skogsområden och grönytor.
7.5.1 Strategiska ställningstaganden
Sundsvalls kommun ska erbjuda goda och jämlika förutsättningar för spontanidrott både utomhus och inomhus
I Sundsvalls kommun ska det dygnet runt, under alla årstider, finnas bra förutsättningar för spontanidrott. Ytor för lek och spontanidrott ska finnas i anslutning till större anläggningar men framför allt i närhet till bostäder och skolverksamheter - se även målområde 9.6 infrastruktur för idrott. Det ska finnas god tillgång till motionsspår som är anpassade för flera målgrupper.
Sundsvalls kommun behöver ta reda på hur, när och av vilka målgrupper befintliga ytor används. Om- och nybyggnation av anläggningar ska planeras och dimensioneras med spontanidrott i åtanke. Särskilt fokus ska läggas på de ytor som till stor grad nyttjas av äldre och personer med funktionsnedsättning och hur de kan tillgängliggöras på ett bättre sätt.
Mötesplatser utomhus ska upplevas som trygga och säkra, bidra till gemenskap och inspirera till rörelse. Samverkan ska ske mellan kommunens förvaltningar och andra aktörer med målet att öka nyttjandegraden på befintliga ytor. Särskilt i bostadsområden med låg aktivitetsgrad, höga ohälsotal eller låg social gemenskap.
Precis som övrig idrott kan spontanidrott vara resurskrävande genom material, utrustning eller avgifter. Fritidsbankens verksamhet där Sundsvalls invånare kan låna sport- och friluftsutrustning gratis är därför viktig även kopplat till detta område – se målområde 9.3, likvärdiga förutsättningar för idrottande.
Spontanidrott via föreningslivet
Det finns ett gränsland mellan organiserad och icke-organiserad idrott. Flera idrottsföreningar engagerar sig i att aktivera barn och unga även om det inte leder till medlemskap i föreningen. Sundsvalls kommun ska stötta de föreningar som vill bedriva spontanidrott.
7.6 Infrastruktur för idrott
I Sundsvalls kommun ska invånarna erbjudas bostadsnära tillgång till idrott och fysisk aktivitet. Att idrotta i närmiljön ska vara enkelt, inspirerande och tillgängligt.
Kommunen ska ha rutiner för samverkan inom samhällsplanering och de utvecklingsfrågor som rör idrott, både internt och externt. Lokalförsörjningen ska vara strategisk och långsiktig när det gäller att skapa förutsättningar för fysisk aktivitet. I Sundsvalls kommun ska det finnas goda möjligheter till ett hållbart resande till och från idrottsanläggningar med en infrastruktur som uppmuntrar till aktiv mobilitet.
Genom strategisk planering kan samhällen utformas för att främja fysisk aktivitet. Därför är infrastruktur för idrott ett viktigt verktyg för möjligheterna att uppnå övriga målområden. Det omfattar såväl själva idrottsanläggningarna som möjligheten att på ett hållbart och aktivt sätt ta sig till dessa. Då flera aktörer är involverade i samhällsplaneringen i Sundsvalls kommun är samverkan central, både internt och externt.
Både utomhus- och inomhusmiljöer påverkar hur vi rör på oss och vilka val vi gör. Människor är mer fysiskt aktiva i vardagen om promenadstråk, grönområden, idrottsanläggningar och annan service är lättillgängliga och trygga. Det har också visat sig att skillnader i fysisk aktivitet mellan olika befolkningsgrupper minskar när det finns goda möjligheter att röra sig utomhus . Enligt barnrättsorganisationen BRIS kan fem procent mer skog i ett område i sin tur öka barns fysiska aktivitet med fem procent.
Det finns många intressenter och olika behov som kommunen behöver förhålla sig till i planeringen av idrottsanläggningar. Som exempel leder det ökande intresset för spontanidrott till högre efterfrågan på tider för motion samtidigt som önskemålen från föreningslivet att kunna utöva sin idrott året om ökar.
7.6.1 Strategiska ställningstaganden
Sundsvalls kommun ska ha ändamålsenliga anläggningar för spontan-, skol-, bredd- och elitidrott
Beståndet av idrottsanläggningar i Sundsvall måste planeras med föreningsidrottens, spontanidrottens och skolidrottens intressen men även utifrån möjligheten att arrangera idrottsevenemang. För att så långt som möjligt kunna tillgodose behoven krävs ett samlat grepp om vilken typ av hallar som ska finnas och på vilka platser – stadsnära och landsbygd. Planeringen måste också omfatta hur befintliga anläggningar ska utvecklas för att vara ändamålsenliga och attraktiva.
Sundsvalls kommun ska ha rutiner för att säkerställa att ny- och ombyggnationer utförs med ett inkluderings- och tillgänglighetsperspektiv och tar hänsyn till de kommunala klimatmålen och andra relevanta miljömål som exempelvis giftfri miljö och biologisk mångfald. Vidare måste en långsiktig planering för drift och underhåll finnas med vid nya investeringar.
I Sundsvalls kommun ska det finnas bostadsnära platser för idrott och fysisk aktivitet
För frågor som påverkar människor hälsa och levnadsvanor, finns ofta regler och riktlinjer att förhålla sig till inom samhällsplaneringen. Exempelvis grönytefaktorer eller riktlinjer för buller. Motsvarande riktlinjer för hur kommunen ska tillgodose bostadsnära platser för idrott saknas i Sundsvall. Sundsvalls kommun behöver därför skapa en standard med nyckeltal för hur idrott och fysisk aktivitet ska integreras i samhällsplaneringen. Kommunen ska även verka för tillgängliggörande av bostadsnära och skolnära skog.
Sundsvalls kommun ska ha rutiner för samverkan när det gäller tillgång till idrott inom ramen för samhällsplaneringen
Sundsvalls kommun ska bedriva en aktiv markpolitik och en strategisk och långsiktig lokalförsörjning i syfte att främja förutsättningar till idrott och fysisk aktivitet. Det ska finnas etablerade rutiner för samverkan mellan förvaltningar men även med externa aktörer inom samhällsplanering. Landskapet i Sundsvalls kommun är kuperat vilket leder till konkurrens om stora, platta ytor. Kommunen behöver därför långsiktigt tillgodose behovet av lämpliga ytor för idrott som inte kräver dyra markanpassningsåtgärder. Berörda förvaltningar inom Sundsvalls kommun ska gemensamt utvärdera behoven när det gäller möjligheter till idrott och fysisk aktivitet i kommunen.
Sundsvalls kommun ska erbjuda goda förutsättningar för ett hållbart resande till och från idrottsanläggningar
I Sundsvalls kommun ska det finnas goda möjligheter till ett hållbart resande till och från idrottsanläggningar. Kommunens infrastruktur ska uppmuntra till aktiv mobilitet, som exempel att cykla eller gå. Samtliga större idrottsanläggningar i Sundsvalls kommun ska vara tillgängliga med hållbara resesätt och barriärer i anslutning till idrottsanläggningar ska undvikas eller byggas bort. Här finns en tydlig koppling till Sundsvalls kommunkoncerns klimat- och energiplan, målområdet för hållbara resor och transporter .
8 Genomförande och uppföljning
En arbetsgrupp med representanter från berörda förvaltningar och bolag behöver tillsammans ta fram en handlingsplan med konkreta aktiviteter som ska tidsättas och följas upp. För bästa resultat bör en samordningsfunktion leda detta arbete och förslaget är att kultur- och fritidsförvaltningen avsätter resurser för det. Respektive förvaltning och bolag ansvarar sedan för att ta med de aktiviteter som berör dem till sin verksamhetsplanering och att de genomförs och följs upp.
Indikatorer tas fram av den förvaltning som bär ansvar för respektive aktivitet men all uppföljning kommer inte att vara mätbar i siffror.
• Strategins handlingsplan ska arbetas fram 2023 och därefter följas upp årligen. Kultur- och fritidsförvaltningen ansvarar för samordningen av uppföljningen.
• Revidering av strategins innehåll ska genomföras var fjärde år från och med beslut 2022. Första revidering sker därmed 2026.
• Uppföljning av barnkonsekvensanalysen ska följa samma tidsram som den idrottspolitiska strategin.
9 Hantering av möjliga intressekonflikter
Inom tvärpolitiska områden kan det uppstå intressekonflikter. Intressekonflikter uppstår då det finns motstående eller potentiellt motstående intressen. Det gör det svårare att nå målen och få genomslag för de olika frågorna. Därför behövs helhetssyn, kommunikation och samordning mellan de berörda områdena.
Konsekvensanalyser
Ett sätt att förebygga eller bemöta intressekonflikter är att utföra konsekvensanalyser. Där synliggörs intressekonflikter och konsekvenser av olika beslutsalternativ ställs mot varandra för att ge ett välgrundat beslutsunderlag. Konsekvensanalyser bör innefatta samtliga hållbarhetsdimensioner. Exempelvis bör konsekvensanalyser genomföras vid nybyggnation och andra större investeringar.
Transparens
För att synliggöra eventuella intressekonflikter och ta beslut i linje med prioriteringar och mål är det viktigt med transparens och analys. Därför bör alla beslut som kan innebära målkonflikter lyftas till politisk beslutsnivå.
Gemensamt forum
En ytterligare förebyggande åtgärd som rekommenderas i strategierna är att skapa ett forum för gemensam dialog, analys och samverkan med berörda aktörer på ett brett spektrum. Detta för att på så sätt kunna lyfta eventuella intressekonflikter i ett tidigt skede.
10 Referenser
- BRIS – Barnens rätt i samhället (2020). De säger att vi inte rör på oss - Hur samhället kan ge barn bättre förutsättningar för fysisk aktivitet.
- Centrum för idrottsforskning (2018). Resurser, representation och ”riktig” idrott - Om jämställdhet inom idrotten.
- Centrum för idrottsforskning (2017). Artikel: Mer kunskap behövs om flickor med utländsk bakgrund som inte idrottar.
- Faskunger, J & Sjöblom, P. (2017) Idrottens samhällsnytta - En vetenskaplig översikt av idrottsrörelsens mervärden för individ och samhälle. FoU-rapport 2017:1.
- Faskunger, J. (2007) Den byggda miljöns påverkan på fysisk aktivitet.
- Folkhälsomyndigheten (2019). Hälsa hos personer som är födda utrikes.
- Folkhälsomyndigheten (2021). Riktlinjer för fysisk aktivitet och stillasittande - Kunskapsstöd för främjande av fysisk aktivitet och minskat stillasittande.
- Folkhälsomyndigheten (2021). Kommunfakta.
- Generation pep (2021). Pep-rapporten 2021 – Coronapandemins påverkan på barns hälsa.
- International Society for Physical Activity and Health (2020). ISPAH’s Eight Investments That Work for Physical Activity.
- Kommittén för främjande av ökad fysisk aktivitet (2022). All rörelse räknas – fem förslag för att långsiktigt främja fysisk aktivitet.
- Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (2021). Ungdomsenkäten LUPP.
- Region Västernorrland (2021). Folkhälsorapport 2021 En kartläggning av befolkningens hälsa och livsvillkor i Västernorrlands län.
- Riksidrottsförbundet (2019) Idrottsrörelsens idéprogram Idrotten vill.
- Riksidrottsförbundet (2019) Strategi 2025.
- Skolverket (2020) Rektorer viktiga för hälsofrämjande arbete i skolan.
- Socialstyrelsen (2015) Att främja hbtq-personers lika rättigheter och möjligheter.
- Statistiska centralbyrån (2022) Nationell kartläggning av grundskoleelevers tillgång till friytor 2018 - 2020.
- Sundsvalls kommun (fastställd av kommunfullmäktige 2016-09-26 § 180. Reviderad 2019-06-11.) Landsbygdsprogram 2021 - (KS-2018-00317-22).
- Sundsvalls kommun (2018). Socioekonomisk studie.
- Sundsvalls kommun (2022) Tjänstemannaanalys 2022 – analys.sundsvall.se.
- Sundsvalls kommun (fastställd av kommunfullmäktige 2022-05-30 §129) Klimat- och energiplan - (KS-2021-01156).
- Ung Livsstil (2019). Ökar ojämlikheten utifrån socioekonomisk bakgrund när barn och ungdomar är med i flera idrotter?
- Folkhälsomyndigheten. Statistisk psykisk hälsa: yngre vuxna 16-29 år. Uppdaterad 2022.
Sundsvalls kommun har tidigare tagit fram ett förslag till idrottspolitisk strategi som varit ute på remiss.
Remissperioden var 7 mars - 30 juni 2022.
Syftet med strategin är:
- Att fungera som ett verktyg för tjänstepersoner och politiker att använda sig av i arbete och fattande av viktiga beslut
- Att skapa bättre förutsättningar för fysisk aktivitet i Sundsvalls kommun
- Att fungera som utgångspunkt och underlag för till exempel kommande lokalbehovsbeskrivningar och utveckling av nya och befintliga bostadsområden.
Strategins övergripande målsättning är att skapa förutsättningar för och inspirera till rörelse. Strategins innehåll ska präglas av framtidstro och handlingskraft.
Om det finns idéer eller förslag till aktiviteter som kan bidra till strategins måluppfyllnad så är de givetvis också välkomna. Strategin kommer att ha en bilaga med idékatalog. Notera att idékatalogen inte omfattas av det politiska beslutet.
Fastställt av | Kommunfullmäktige |
Datum för fastställande | åååå-mm-dd |
Giltighetstid | Tillsvidare |
Ansvarig funktion | Kultur- och fritidsförvaltningen |
Diarienummer | KFN-2022-00030 |
Målgrupp | Kommunala nämnder och bolag |
MEDVERKANDE:
Styrgrupp
Anders Uddén, Kultur- och fritidsdirektör
Susanne Klockar, Planchef
Elisabeth Byström, RF-SISU Västernorrland
Projektledare
Malin Håkansson, Kultur- och fritidsförvaltningen
Projektgrupp
Emelie Isolehto Beijer, Kultur- och fritidsförvaltningen
Lars-Erik Återgård, Kultur- och fritidsförvaltningen
Marlene Svensson, Kommunstyrelsekontoret
Johanna Åkerlund, Kommunstyrelsekontoret
Heléne Svang, Stadsbyggnadskontoret
Mattias Carpenlid, Stadsbyggnadskontoret
Hans Ådahl, Idrottslärare Bosvedjeskolan
Ellen Forsberg, RF-SISU Västernorrland
Referensgrupp
Politisk referensgrupp med en representant från respektive parti som representeras i kommunfullmäktige.
Innehållsförteckning
1 Sammanfattning.
2 Inledning.
2.1 Syfte.
2.2 Bakgrund.
3 Utgångspunkter
3.1 Relaterade styrdokument
3.2 ISPAH’s åtta investeringar
3.3 Folkhälsomyndighetetens riktlinjer för fysisk aktivitet
3.4 BRIS rapporten “De säger att vi inte rör på oss”
3.5 Idrotten vill och Strategi 2025.
3.6 Agenda 2030.
4 Metod och genomförande.
4.1 Projektorganisation.
4.2 Intern dialog.
4.3 Extern dialog.
4.4 Föreläsningsserie.
4.5 Barnkonsekvensanalys.
5 Vision.
6 Prioriterade målgrupper
7 En attraktiv kommun genom idrott
7.1 Mål
7.2 Strategier
8 Idrott i skola, fritidsverksamhet och förskola.
8.1 Mål
8.2 Strategier.
9 Likvärdiga förutsättningar till idrottande.
9.1 Mål
9.2 Strategier
10 Organiserad idrott och föreningsliv.
10.1 Mål
10.2 Strategier
11 Spontanidrott
11.1 Mål
11.2 Strategier
12 Infrastruktur för idrott
12.1 Mål
12.2 Strategier
13 Genomförande och uppföljning.
14 Intressekonflikter
15 Bilagor
15.1 Referenser
15.2 Centrala begrepp.
15.3 Nuläge i siffror .
15.4 Dialogresultat
15.5 Översikt berörda förvaltningar per målområde.
15.6 Idékatalog.
1 Sammanfattning
Idrott och fysisk aktivitet är bra för Sundsvall!
Förutom att förbättra den fysiska och psykiska hälsan är idrott något som väcker lust och glädje, en av anledningarna till att många väljer att delta i idrott och fysiska aktiviteter. En kommun med ett utbud av upplevelser som berör, skapar mening och samhörighet bidrar till stadens attraktivitet.
År 2020 var 47 % av invånarna i Sundsvall (16-84 år) stillasittande mer än sju timmar per dag och fetman (BMI 30 – 39,9) låg på 17 %. År 2018 hade Sundsvalls kommun högre andel invånare med nedsatt psykiskt välmående än riksgenomsnittet. Endast en tredjedel av alla 4-åringar i Sverige uppnår den rekommenderade graden för fysisk aktivitet på 60 minuter om dagen. Fysisk aktivitet och rörelse är det främsta verktyget för att bryta de negativa hälsotrenderna inom såväl fysisk som psykisk hälsa.
Den idrottspolitiska strategin ska fungera som ett verktyg för tjänstepersoner och politiker att använda sig av i arbete och fattande av viktiga beslut inom en variation av sakområden för att skapa bättre förutsättningar för fysisk aktivitet i Sundsvalls kommun.
Enligt nationell idrottspolitik, som formuleras i bland annat En idrott för 2000-talet, är kommunens roll att tillhandahålla den infrastruktur som gör det möjligt att idrotta och utöva fysisk aktivitet.
Visionen för idrottspolitik är: I Sundsvalls kommun ska alla som vill ha möjlighet att idrotta och delta i fysiska aktiviteter. Sundsvalls kommun arbetar strategiskt och långsiktigt för att tillhandahålla den infrastruktur som gör det möjligt att idrotta och vara fysiskt aktiv. I Sundsvalls kommun ses idrott och fysisk aktivitet som ett verktyg för folkhälsa och attraktivitet. Tillsammans ska vi verka för att inspirera till rörelse.
Eftersom fysisk aktivitet har så många positiva effekter behöver det skapas möjligheter för att inkludera alla som vill vara fysiskt aktiva. Med inkludering menar vi inkludering av grupper som anses icke-normativa, alltså på olika sätt utanför rådande normer i samhället. Sett till aktivitetsgrad, föreningsdelaktighet och ohälsotal finns det tre grupper som bör lyftas som särskilda prioriteringar. Dessa grupper är:
Boende i socioekonomiskt svaga bostadsområden
Tjejer och kvinnor
Barn och unga
Strategin har sex målområden och respektive målområde består av en beskrivande text, mål och strategier. De sex målområdena är:
- En attraktiv kommun genom idrott
- Idrott i skola, fritidsverksamhet och förskola
- Likvärdiga förutsättningar för idrottande
- Organiserad idrott och föreningsliv
- Spontanidrott
- Infrastruktur för idrott
Den idrottspolitiska strategin “Ett Sundsvall i rörelse” ska gälla tillsvidare med uppföljning vartannat år och revidering var fjärde år.
2 Inledning
Idrott och fysisk aktivitet är bra för Sundsvall!
Sundsvall står inför en stor utmaning. Människor rör sig allt mindre och sitter stilla allt mer. Detta leder till negativa konsekvenser och kostnader för både individ och samhälle. Men det finns också goda förutsättningar, möjligheter och verktyg för att påverka denna trend. Genom strategiskt och långsiktigt samarbete kan vi bryta inaktiviteten och skapa en positiv riktning för kommunen och dess invånare. En riktning där det finns utrymme för lek, välmående, spänning, utveckling, gemenskap och upplevelser och i längden en förbättrad folkhälsa. Till att börja med ska vi väcka intresse och vilja till förändring.
Förutom att förbättra den fysiska och psykiska hälsan är idrott något som väcker lust och glädje, en av anledningarna till att många väljer att delta i idrott och fysiska aktiviteter. En kommun med ett utbud av upplevelser som berör, skapar mening och samhörighet bidrar till stadens attraktivitet.
Sundsvall har en lång historia med framgångar inom tävlingsidrotten och ett brett utbud av idrottsaktiviteter för både barn, unga och äldre. Idrottsanläggningar och lokaler finns i alla delar av kommunen och ägs av både kommunen, föreningar och företag. Möjligheterna att ta sig ut i naturen och bedriva både idrott och friluftsaktiviteter är också många. Vi behöver bygga vidare på det goda som finns för att möta behoven, nu och i framtiden. Vi behöver också ta hänsyn till hur sociala och socioekonomiska skillnader, könstillhörighet, funktionsnedsättningar och etnisk och kulturell bakgrund kan påverka förutsättningarna till fysisk aktivitet.
Den idrottspolitiska strategin är en vägledning för hur Sundsvalls kommun ska fokusera sitt arbete för att boende i Sundsvall ska lockas till fysiska aktiviteter och upplevelser, både som barn, ungdom och vuxen samt hur det bidrar till Sundsvall som en attraktiv stad med stark utveckling och framtidstro.
2.1 Syfte
Den idrottspolitiska strategin ska fungera som ett verktyg för tjänstepersoner och politiker att använda sig av i arbete och fattande av viktiga beslut inom en variation av sakområden för att skapa bättre förutsättningar för fysisk aktivitet i Sundsvalls kommun. Strategin ska fungera som utgångspunkt och underlag för till exempel kommande lokalbehovsbeskrivningar och utveckling av nya och befintliga bostadsområden. Strategins innehåll ska präglas av framtidstro och handlingskraft.
Enligt nationell idrottspolitik, som formuleras i bland annat En idrott för 2000-talet (Prop. 1998/99:107), är kommunens roll att tillhandahålla den infrastruktur som gör det möjligt att idrotta och utöva fysisk aktivitet. I detta sammanhang ska infrastruktur förstås som dels de fysiska anläggningarna och vägarna men även nödvändiga stödjande strukturer och mekanismer som kollektivtrafik, bidragssystem och kommunikation. Detta innebär att vi behöver utforska och inventera förutsättningar för att idrotta i Sundsvall och hur vi kan arbeta tillsammans mellan förvaltningar för att säkerställa likvärdiga villkor till fysisk aktivitet och god hälsa för alla.
Tillgänglighet handlar ofta om närhet till idrott och motion men också om att anlagda ytor, platser och anläggningar ska vara lättåtkomliga för alla på likvärdiga villkor. Tillgänglighet kan dessutom vara tillgång till information eller hjälpmedel och att känna sig välkommen. Det handlar om möjlighet att ta sig till platser med kommunala färdmedel, kollektivtrafik, cykel, färdtjänst eller att det finns parkering avsedd för personer med funktionsnedsättning.
Idrottspolitik berör en mängd olika arbetsområden, till exempel folkhälsa, attraktivitet och samhällsplanering. I denna strategi diskuteras områdena endast genom idrottsaspekten.
Det är viktigt att understryka att det finns flera aktörer i olika former som är avgörande för att fler ska röra på sig och är viktiga för Sundsvalls kommuns utbud. Strategin är dock avgränsad till att behandla hur organisationen Sundsvalls kommun ska arbeta med frågor inom det idrottspolitiska området.
2.2 Bakgrund
Sundsvalls kommun har en nyckelroll i att skapa välplanerade, målgruppsanpassade, hållbara och stödjande miljöer för ett aktivt liv för alla sina invånare. Goda förutsättningar för fysisk aktivitet och hälsa bör skapas i närhet till de platser där människor bor, går i skolan, arbetar, och bedriver sin fritid. Långsiktig och kostnadseffektiv planering ställer krav på en gränsöverskridande samverkan mellan olika förvaltningar och bolag. Genom gemensam samhällsplanering kan vi förändra och utveckla den fysiska miljön. Det leder även till positiva förändringar i folkhälsan, utveckling av föreningslivet och antalet barn som lyckas och mår bra i skolan ökar.
Det organiserade idrottandet i Sverige minskar och allt fler vill träna på egna villkor, utifrån egna förutsättningar och intressen. Sundsvalls kommun måste därför skapa förutsättningar att kunna ägna sig åt idrott, fritid och fysisk aktivitet på sina egna villkor. Det växande intresset för nya former av idrott och fritidsaktiviteter skapar nya behov och ställer krav på funktioner och tillgänglighet. Fokus hamnar då på anläggningsbeståndet och hur det möter dagens och framtidens behov.
Så vad innebär idrott? I denna strategi används flera olika begrepp som beskriver idrott, fysisk aktivitet, rörelse, motion och så vidare. Gymnastik- och idrottshögskolan definierar idrott som “all fysisk aktivitet genomförd med målet att främja fysisk och psykisk hälsa, rekreation, tävlingsprestation och estetisk upplevelse”. En viktig utgångspunkt för den nationella idrottspolitikens folkhälsomål är att idrott inte avgränsas till den verksamhet som idrottsrörelsen organiserar.
3 Utgångspunkter
3.1 Relaterade styrdokument
Sundsvalls kommun:
Benämning | Beslutsinstans, diarienummer |
Mål- och resursplan 2021-2022 med plan för 2023-2024 | Kommunfullmäktige, KS-2020-00278 |
Lokalbehovsbeskrivning 2023-2026 med utblick mot 2030 | Kultur- och fritidsförvaltningen, KFN-2021-00642 |
Kulturpolitisk strategi | Kommunfullmäktige, KS-2017-00480 |
Natur- och friluftsplan | Kommunfullmäktige, KS-2017-00681 |
Taxor och avgifter för bokning av anläggningar & hallar (med prioritering vid fördelning av tider) | Kultur- och fritidsnämnden, KFN-2021-00040-4 |
Regelverk för föreningsbidrag | Kommunfullmäktige, KS-2017-00316 |
Riktlinjer för Sundsvalls kommunkoncerns sponsringsavtal | Kommunfullmäktige, KS-2014-00328 |
Skolavtalet, version 2021-2022 | Överenskommelse mellan barn- och utbildningsförvaltningen och kultur- och fritidsförvaltningen |
Miljöstrategiskt program 2020-2030 | Kommunfullmäktige, KS-2019-00358 |
Landsbygdsprogrammet | Kommunfullmäktige, KS-2018-00317 |
Strategi för Trygghet och säkerhet i Sundsvalls kommun | Kommunfullmäktige, KS-2019-00960 |
Varumärkesplattform för platsen Sundsvall | Kommunfullmäktige, KS-2019-00213 |
Arbetsgivarpolitisk strategi | Kommunfullmäktige, KS-2018-01002 |
Strategi för jämställdhetsintegrering | Kommunfullmäktige, KS-2018-00292 |
Fastighetsstrategi | Kommunfullmäktige, KS-2019-00567 |
Trafikstrategi | Kommunfullmäktige, KS-2021-01139 |
Riktlinjer för grönytestrategiskt arbete | Stadsbyggnadsnämnden, SBN-2020-00843 |
Näringslivspolitiskt program | Kommunfullmäktige, KS-2019-00586 |
Översiktsplan Sundsvall 2040 med deldokument | Ej färdigställd |
Program för social hållbarhet | Ej färdigställd |
Nationella och internationella dokument:
- En idrottspolitik för 2000-talet, 1998/99:107
- Läroplanen, Lgr11 (med eventuell revidering enligt Lgr22)
- Skollagen, (2010:800)
- Idrottspolitiskt positionspapper, Sveriges kommuner och regioner
- Idrottens landsbygdsprogram, Riksidrottsförbundet
- Barnrättslagen, (2018:1197)
- Plan- och bygglagen, (2010:900)
- EU-riktlinjer om fysisk aktivitet, 2008, Europeiska kommissionen
3.2 ISPAH’s åtta investeringar
Fysisk aktivitet är viktig genom hela livet. Möjligheter till aktiv lek och fritid tillsammans med en skolmiljö som främjar fysisk aktivitet ger förutsättningar för en hälsosam uppväxt och utveckling under barn- och ungdomsåren. Detta kan även lägga grunden för framtida hälsosamma levnadsvanor. För vuxna är en arbetsmiljö som främjar fysisk aktivitet med möjlighet att begränsa stillasittande viktig. Förutsättningar för fysisk aktivitet måste vidare finnas för alla äldre i såväl eget boende som i särskilda boendeformer för att säkerställa ett hälsosamt åldrande.
Åtta investeringar för att främja fysisk aktivitet på samhällsnivå som fungerar:
- Skolbaserade program
- Aktiv transport
- Hälsofrämjande stadsplanering
- Hälsofrämjande hälso- och sjukvård
- Kommunikation och massmedia
- Idrott och fritidsaktiviteter för alla
- Aktiva arbetsplatser
- Samhällsbaserade program.
Investeringarna är vetenskapligt förankrade och har visat sig vara effektiva. Investeringarna fungerar var och en för sig, men bäst effekt erhålls om flera åtgärder kombineras och implementeras på ett systematiskt sätt.
3.3 Folkhälsomyndighetetens riktlinjer för fysisk aktivitet
Fysisk aktivitet bidrar till ett ökat välbefinnande och bättre psykisk hälsa. Det förbättrar kognitiva processer såsom minne och uppmärksamhet, leder till bättre impulskontroll och minskar risken för depression och depressiva symtom. Fysisk aktivitet kan också senarelägga debuten av demens. Regelbunden fysisk aktivitet är också en känd skyddsfaktor för icke-smittsamma sjukdomar såsom hjärt-kärlsjukdom, typ 2-diabetes och vissa cancerformer. Vidare bidrar fysisk aktivitet till att minska risken för övervikt och fetma hos barn, vuxna och gravida, och risken för fall hos äldre. Under uppväxtåren stärker fysisk aktivitet skelett och muskler och utvecklar motorik, koordination och rörelseförmåga.
I Folkhälsomyndighetens riktlinjer betonas att barn och ungdomar behöver röra sig mer och sitta still mindre för att skapa goda förutsättningar för en hälsosam utveckling.
Riktlinjernas huvudbudskap
- All rörelse räknas. Samla rörelser i vardagen och hitta vardagsaktiviteter.
- Ta rörelsepauser. Några minuter varje halvtimme minskar riskerna med långvarigt stillasittande.
- Det är bättre att vara lite fysiskt aktiv än att inte vara aktiv alls.
- Börja med små mängder fysisk aktivitet, och öka gradvis frekvensen, intensiteten och varaktigheten med tiden.
Riktlinjerna gäller för alla befolknings- och åldersgrupper, oavsett kön, kulturell bakgrund, socioekonomisk status eller eventuell funktionsnedsättning.
Se tabell 1 för riktlinjer under bilaga “Centrala begrepp”.
3.4 BRIS rapporten “De säger att vi inte rör på oss”
Bästa uppnåeliga hälsa är varje barns rättighet enligt barnkonventionen.
Att ge barn förutsättningar för att kunna röra på sig i sin vardag är viktigt, inte bara för det enskilda barnet utan även för att bygga ett hållbart samhälle, idag och i framtiden.
Finns det en medicin som kan öka koncentrationsförmågan, stresstoleransen och självförtroendet samtidigt som den minskar nedstämdhet? Troligen inte. Faktum är att det inte finns något piller som ger samma positiva effekter på det mentala välbefinnandet som fysisk aktivitet.
Barnets möjligheter till fysisk aktivitet är till stor del beroende av tillgänglighet. Precis som för vuxna går mycket av barnets vakna tid idag åt till att vara stillasittande, exempelvis sittande med skolarbete eller i biltransporter. Barnets möjlighet till fysisk aktivitet kan också hämmas av att miljöer är otrygga och farliga, familjens ekonomiska förutsättningar, avsaknaden av närliggande natur och grönområden eller att det offentliga rummet direkt eller indirekt exkluderar barnets närvaro.
Trots stöd av både forskning och lagar lever många barn idag i en verklighet där deras möjlighet till att röra på sig är begränsad. Dessa begränsningar kan handla om storleken på skolgårdars fria lekytor eller om antal idrottslektioner på schemat. Det kan också handla om hur trygga och säkra olika grupper av barn är när de rör sig fritt inom sitt eget bostadsområde.
Barn som lever under gynnade sociala villkor mår både bättre och är mer fysiskt aktiva. Orsaken, både till deras välbefinnande och deras fysiska aktivitet, är då de sociala villkoren. Barn som växer upp i en familj med välordnade förhållanden och goda inkomster mår ofta bra och är ofta regelbundet fysiskt aktiva i olika föreningar.
3.5 Idrotten vill och Strategi 2025
“Idrotten vill” riktar sig till ledare inom idrotten på strategisk nivå – nationellt, regionalt och lokalt – samt till ledare inom kommun, region, stat, näringsliv och civilsamhälle. Dokumentet ska också kunna läsas och förstås av alla som är intresserade av idrottsrörelsens ideologiska grunder, förhållningssätt och roll i samhället.
Idéprogrammet “Idrotten vill” formulerar visionen om att bidra till en hållbar värld och den ideologi, de värderingar och de ställningstaganden som idrottsrörelsen bygger på. En ideologi kan beskrivas som en sammanfattning av de idéer, tankar och principer som lägger grunden för en ideal verksamhet. “Idrotten vill” finns därför till för att levandegöra och fördjupa det som är fastslaget i första kapitlet i Riksidrottsförbundets stadgar, nämligen verksamhetsidén, visionen och värdegrunden. Medan stadgarna är bindande är tanken att “Idrotten vill” ska inspirera föreningar och förbund att bedriva sin verksamhet så att den uppfyller och levandegör stadgarnas innebörd.
Det pågår ett omfattande förändringsarbete inom idrottsrörelsen. Riksidrottsförbundet har antagit en vision för idrottens utveckling, och tillsammans med SISU och alla specialidrottsförbund har de tagit fram “Strategi 2025”. Strategin innehåller strategiska områden med övergripande mål för att skapa en hållbar och långsiktig utveckling för idrotten att anpassa idrottsrörelsen till dagens förutsättningar samt ett antal utvecklingsresor för att nå de gemensamma målen som framför allt ska leda till att fler ska vilja och kunna idrotta i förening hela livet.
Sundsvalls kommun ställer sig bakom “Strategi 2025” och “Idrotten vill” och ska stötta kommunens idrottsföreningar att uppnå målen som formuleras i dokumenten.
3.6 Agenda 2030
I Mål- och resursplan 2019-2020 med plan för 2021-2022 fastställs att Sundsvalls kommun ställer sig bakom de globala målen och ska arbeta för att uppnå målen i Agenda 2030. Kommunen ska vara en förebild när det gäller att minska klimatförändringar och kommunen ska arbeta för att uppnå målen i Agenda 2030. Det innebär att de globala målen ska genomsyra hur planering sker i Sundsvalls kommun.
Det finns en rad utvecklingsmål som berörs i varierande grad av arbetet med en idrottspolitisk strategi:
- God hälsa och välbefinnande
- God utbildning för alla
- Jämställdhet
- Hållbar energi
- Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt
- Hållbar industri, innovationer och infrastruktur
- Minskad ojämlikhet
- Hållbara städer och samhällen
- Fredliga och inkluderande samhällen
Under respektive målområde finns en lista på delmål från Agenda 2030. Vår bedömning är att målområdet bidrar till uppfyllandet av dessa delmål.
4 Metod och genomförande
4.1 Projektorganisation
Projektorganisationen för framtagandet av en ny idrottspolitisk strategi består av en projektledare vid kultur- och fritidsförvaltningen. Projektgruppen består av representanter från:
- Kultur- och fritidsförvaltningen
- Kommunstyrelsekontoret
- Stadsbyggnadskontoret
- Barn- och utbildningsförvaltningen
- RF-SISU Västernorrland
Projektets styrgrupp består av:
- Ordförande från kultur- och fritidsförvaltningen
- Representant från stadsbyggnadskontoret
- Adjungerad representant från RF-SISU Västernorrland
Projektet har även haft en politisk referensgrupp med en representant från respektive parti som representeras i kommunfullmäktige.
4.2 Intern dialog
Projektgruppen har organiserats i mindre arbetsgrupper utifrån teman. Dessa teman är baserade på nationell idrottspolitik: folkhälsa, folkrörelse och attraktivitet/underhållning. Ett fjärde tema har lagts till med hänsyn till lokala behov: samhällsplanering.
Respektive arbetsgrupp har identifierat vilka tjänstepersoner, förtroendevalda eller andra aktörer som är centrala för bred dialog och förankring samt planerat en process beroende på behov inom temat.
Alla dialogprocesser har utgått från tre centrala frågor:
- Var står vi?
- Var vill vi?
- Hur tar vi oss dit?
Syftet med att utgå från dessa frågor var att samla in underlag som kan bearbetas till nuläge, mål och strategi. Baserat på det insamlade materialet har målområden och dess innehåll formulerats. Ambitionen för samtliga arbetsgrupper har varit att involvera de aktörer som omfattas av strategins innehåll.
4.3 Extern dialog
Två gruppträffar har genomförts med lokala idrottsföreningar. Inbjudan skickades ut via RF-SISU Västernorrland. Träffarna hade samtalsledare från RF-SISU Västernorrland och samtliga grupper hade en representant från Sundsvalls kommun som också antecknade. På de två dialogträffarna deltog följande: 17 olika idrottsföreningar och 2 SDF (specialdistriktsförbund), totalt 29 personer. Totalt medverkade 12 olika idrotter.
En webbenkät spreds under juli, augusti, september 2021 via sociala medier och kommunala digitala informationsskärmar, riktad till allmänheten att svara på. Totalt mottogs 819 svar. Det är en jämn könsfördelning representerad i svaren och sett till åldersgrupper står gruppen 30 – 64 år för 89 % av svaren. Av de svarande har 91 % svarat att de själva, andra i familjen eller flera i familjen är medlemmar i någon idrottsförening. Enkäten avslutades med en fråga om svarande ville fylla i “övrigt/medskick”. Totalt fick vi 494 fritextsvar som har kategoriserats.
I både föreningsdialogen och webbenkäten framgår det tydligt att det finns en frustration över anläggningsfrågan i relation till halltider, underhåll och eftersatt nybyggnation. Det framgår också att det finns flera stora utmaningar i att bedriva föreningsverksamhet då det blir allt svårare att rekrytera såväl medlemmar som ideella ledare eller styrelseledamöter vilket leder till att färre ska göra mer för att verksamheten ska fortsätta.
Dialog med barn och unga har genomförts dels i samband med Fritidsbankens sommarturné och dels genom besök på fritidsgårdar. Frågor har ställts till unga och de har fått välja om de vill fylla i ett papper med frågor eller prata fritt utifrån frågorna. Med Fritidsbanken gjordes besök i Bredsand, Granloholm, Ljustadalen, Nacksta, Stöde, Skönsberg och centrum. Besök har gjorts på fritidsgårdar i Kvissleby, Bredsand och Nacksta samt Fritid för Alla på Skönsmogården och Unga magasinets HBTQ+-café. Ungdomsenkäten LUPPs resultat för 2021 har också använts som underlag, se resultat i bilaga “Nuläge i siffror”, tabell 2. I samband med barnkonsekvensanalys har vidare dialog genomförts med unga i tre gymnasieklasser.
Enligt LUPP-enkäten anger unga i Sundsvall att deras fysiska aktivitet minskar från årskurs till årskurs 2 på gymnasiet. Det går i linje med att flera slutar i föreningsidrotten under tonåren samt att mängden skolidrott minskar under gymnasiet.
Flera unga uttrycker att det finns mycket vuxna skulle kunna göra för att det ska vara roligare att röra på sig. Några uttrycker att de inte är bekväma med bedömningsmomenten på skolidrotten och andra menar att föreningsidrotten upplevs för tävlingsinriktad för att de ska tycka att det är kul. Många menar samtidigt att det är just tävlingsmomentet som är drivkraften i deras rörelse. Att inspirera unga till rörelse kräver alltså att kunna erbjuda alternativ.
Läs mer utförlig redovisning under bilaga 15.3 Dialogresultat. Allt underlag och material som samlats in under dialogprocessen finns dokumenterad och kommer att nyttjas som underlag i det fortsatta arbetet med idrottspolitik.
4.4 Föreläsningsserie
Parallellt med dialogprocessen arrangerades en föreläsningsserie med olika infallsvinklar till idrott och fysisk aktivitet. Ambitionen var att föreläsningarna i högsta möjliga mån skulle reflektera dels aktuell forskning men även de teman vi arbetat med i dialogprocesserna. Syftet med föreläsningsserien var dels kunskapshöjande med även för att skapa en gemensam diskussionsgrund för de som på olika sätt var involverade i dialogprocessen.
- Hur kan Sundsvalls kommun främja fysisk aktivitet? Med Johan Faskunger
Fokus på anläggningar och ytor för idrott, motion och friluftsliv.
- Idrottsrörelsens möjligheter och utmaningar med Björn Eriksson
Fokus på idrottens möjligheter och utmaningar samt viljeriktning och trendspaning.
- Påverkansarbete för ökad fysisk aktivitet med Generation Pep
Fokus på nuläge kring barns aktivitetsgrad, Generation Peps verksamhet och kommunalt arbete.
- Utan spaning, ingen aning! Inför en idrottspolitisk strategi med Ulf Blomdahl
Fokus på resultat från Ung livsstils forskning på områden och nycklar för forskningsbaserat och strategiskt arbete med idrottspolitik.
- Dans för hälsa med Anna Duberg
Fokus på fysisk aktivitets effekt på psykisk hälsa hos unga med forskningsprojektet Dans för hälsa som exempel.
4.5 Barnkonsekvensanalys
En utökad prövning av barnets bästa genomförs under våren 2022. Arbetsgruppen för prövningen består av strategins projektgrupp och arbetet faciliteras av demokrati- och ungdomssamordnare Pia Fjällmo. Prövningens dialogmoment har genomförts i form av workshop med tre gymnasieklasser.
Detta segment kommer kompletteras i beslutsversionen med prövningens analys och resultat.
5 Vision
I Sundsvalls kommun ska alla som vill ha möjlighet att idrotta och delta i fysiska aktiviteter.
Sundsvalls kommun arbetar strategiskt och långsiktigt för att tillhandahålla den infrastruktur som gör det möjligt att idrotta och vara fysiskt aktiv.
I Sundsvalls kommun ses idrott och fysisk aktivitet som ett verktyg för folkhälsa och attraktivitet.
Tillsammans ska vi verka för att inspirera till rörelse.
6 Prioriterade målgrupper
Sundsvalls kommun ska erbjuda jämlika förutsättningar till idrott. Jämlikhet innebär att alla människor oberoende av politisk, social eller ekonomisk bakgrund är lika mycket värda och behandlas likvärdigt.
Aktivitetsnivån är särskilt låg hos vissa grupper i samhället. Flickor med utländsk bakgrund, ungdomar med funktionsnedsättning, barn till ensamstående föräldrar och barn med föräldrar som har högst gymnasial utbildning idrottar i mindre utsträckning. Ungas idrottsvanor styrs i hög grad av socioekonomiska faktorer. Dessa trender har inte förändrats trots stärkta anslag och riktade insatser.
Eftersom fysisk aktivitet har så många positiva effekter behöver det skapas möjligheter för att inkludera alla som vill vara fysiskt aktiva. Med inkludering menar vi inkludering av grupper som anses icke-normativa, alltså på olika sätt utanför rådande normer i samhället.
När texten hänvisar till generella begrep så som ”alla” eller ”invånare”, så exkluderas ingen avseende kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, kulturell eller etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning eller ålder.
Sett till aktivitetsgrad, föreningsdelaktighet och ohälsotal finns det tre grupper som bör lyftas som särskilda prioriteringar. Dessa grupper är:
- Boende i socioekonomiskt svaga bostadsområden. I de områden i Sundsvalls kommun med lägre socioekonomi råder en generellt lägre aktivitetsgrad och hälsa. De har också höga ohälsotal och låg föreningsdelaktighet. Enligt Ung Livsstils forskning är socioekonomiska förutsättningar den främst avgörande faktorn till deltagande i idrottsaktiviteter.
- Tjejer och kvinnor. Tjejer och kvinnor, särskilt de med utländsk bakgrund, har lägre aktivitetsgrad samt lider i högre grad av psykisk ohälsa. Tjejer i Sundsvalls kommun slutar i föreningsaktiviteter tidigare än killar. De flyttar i högre grad från Sundsvall än killar och män. Sundsvall har haft framgångar inom både individuell idrott och lagidrott, inom lagidrotten är det framför allt herridrotten som representerats på elitnivå. Sundsvalls kommun bör arbeta vidare med hur vi skapar likvärdiga förutsättningar för framgång inom elitidrott på både herr- och damsidan, individuellt och i lag.
- Barn och unga. Barns trender för fysisk aktivitet speglar vuxnas situation, som under de senaste decennierna har inneburit minskad aktiv transport, ökat stillasittande och ökat bilåkande. Tidiga positiva upplevelser av fysisk aktivitet och rörelse är grundläggande för ett fortsatt aktivt liv och de levnadsvanor som ärvs från föräldrarna påverkar både inställning till och förutsättningar för fysisk aktivitet. Alla medborgare ska ha tillgång till idrott men det är särskilt angeläget att tidigt ge barn och ungdomar goda motionsvanor och tidiga positiva upplevelser av fysisk aktivitet.
Vid beslut som berör idrott och fysisk aktivitet ska ett intersektionellt förhållningssätt användas. Det innebär att personer eller grupper som faller under flera kategorier av lägre fysisk aktivitet bör ses som särskilt prioriterade. Den idrottspolitiska strategin, dess strategiförslag och arbetet framåt för jämlikt idrottande är inte begränsat till dessa grupper men de har och bör fortsatt särskilt beaktas.
7 En attraktiv kommun genom idrott
Agenda 2030: 5.1 Utrota diskriminering av kvinnor och tjejer 8.3 Främja politik för nya arbetstillfällen och ökad företagsamhet 8.9 Främja gynnsam och hållbar turism 10.2 Främja social, ekonomisk och politisk inkludering |
Idrott bidrar till en kommuns attraktivitet. Dels genom underhållningsaspekten men även genom förutsättningarna till det egna utövandet. De flesta vuxna väljer ort baserat på hur arbetsmarknaden, bostadsmarknaden och studiemöjligheterna ser ut. Men hur nöjd man är med sin bostadsort baseras på långt många fler faktorer. Faktorer som närhet till vänner, familj, utbud på nöje, kultur, natur och idrott stor betydelse för en kommuns attraktivitet.
Vid val av boende är närhet en viktig aspekt. Närhet till vad varierar beroende på behov och önskemål. Avstånd har stor påverkan på aktivitetsgraden. Ett attraktivt bostadsområde innehåller lekytor som är mer eller mindre anpassade för lek, idrott och fysisk aktivitet för att aktivera barn och unga. Även vuxna påverkas av det lokala utbudet. Anläggningar som elljusspår, utegym och liknande har stor betydelse för boende i ett område och påverkar därmed områdets attraktivitet.
Det finns en rad olika anledningar att besöka Sundsvall. De kan vara tillfälliga händelser som större arrangemang, ungdomstävlingar eller motionslopp men även aktiviteter som utförs på särskilda platser som cykelarenor, skidanläggningar, klättring eller äventyrsbad. Alla dessa lockar besökare till vår kommun och kan ha stor betydelse för det lokala näringslivet. Att vara en attraktiv besöksort kräver aktivt arbete som präglas av tydliga prioriteringar och beslut.
Idrottsevenemang är en betydelsefull mötesplats. För att Sundsvalls kommun ska kunna erbjuda idrottsevenemang på högsta nivå krävs elitverksamhet. Kommunen huserar i dagsläget både lag och individer som är verksamma på elitnivå eller har kapacitet att ta sig dit. Elitidrottsverksamhet skapar positiva mervärden genom bland annat starka förebilder inom idrottsrörelsen, marknadsföring, evenemang som skapar delaktighet, gemenskap och stolthet samt turistekonomiska effekter. Elitidrott byggs genom breddidrott och Sundsvalls kommun ska arbeta för att bidra till ett starkt föreningsliv.
Många idrottsaktiva ungdomar drömmer om att lyckas inom sin idrott och de lägger därför en stor del av sin fritid på att skapa sig bästa tänkbara grund för att bli så bra som möjligt. För att unga och unga vuxna på gymnasie- och universitetsnivå ska ha förutsättningar att kombinera studier med idrottssatsning behöver Sundsvalls kommun främja samverkan med och mellan NIU, gymnasieskolans nationella idrottsutbildning, och Mittuniversitetet. Det ställer även krav på att det finns ett lokalt föreningsliv som har väl fungerande verksamhet och utbildade ledare samt att det finns lokaler och anläggningar som är anpassade för idrott på elitnivå. Dessa förutsättningar behöver ligga till grund för att Sundsvall ska locka studerande idrottare att stanna i eller flytta till kommunen. Det finns ett antal kommuner som varit lyckosamma i sin ambition att underlätta och uppmuntra dubbla karriärer, det vill säga kombination av studier och satsning inom elitidrott. I flera fall har man även kopplat idrottsrelaterad forskning till satsningen.
7.1 Mål
- Sundsvall är en kommun där idrott och fysisk aktivitet är ett naturligt inslag i hela kommunen och där idrott och fysisk aktivitet bidrar till att göra kommunen attraktiv för både boende i Sundsvall och besökare men även potentiella inflyttare.
- I Sundsvalls kommun finns goda förutsättningar för att arrangera idrottsevenemang och ungdomstävlingar med ambition om att stärka Sundsvalls platsvarumärke.
- Elitsatsande idrottare väljer Sundsvall som utbildningsort på både gymnasial och eftergymnasial nivå.
- Sundsvalls kommun har ändamålsenliga lokaler och anläggningar för bredd- och elitidrott.
- Sundsvalls kommun har hälsokunniga beslutsfattare och främjar organiserat arbete kring hälsoinsatser.
- Sundsvalls kommun har en aktiv landsbygd som dels har förutsättningar till att erbjuda ett brett utbud av idrottsaktiviteter lokalt och dessutom inte upplever hinder att delta i idrottsaktiviteter i centrala Sundsvall.
7.2 Strategier
- Sundsvalls kommun ska ha en kontinuerligt uppdaterad sammanställning över idrotter som har kapacitet att ta mot stora senior-, junior- och ungdomsevenemang.
- Anläggningar som är anpassade för elitidrott identifieras och en långsiktig plan för utveckling tas fram. Sundsvalls kommun ska ha en kontinuerligt uppdaterad sammanställning över vilka anläggningar som klarar stora senior-, junior- och ungdomsevenemang.
- Sundsvalls kommun ska ha en kontinuerligt uppdaterad sammanställning över behov av kompletterande anläggningar som möjliggör stora evenemang.
- Sundsvalls kommun har riktade bidrag till att långsiktigt bygga upp återkommande stora evenemang på både senior- och ungdomsnivå.
- Sundsvalls kommun samverkar med RF-SISU Västernorrland för att främja en god föreningsmiljö och elitidrottsmiljö.
- Samverkansavtal tecknas mellan Mittuniversitetet och Sundsvalls kommun där förutsättningarna för dubbla karriärer förtydligas utifrån nuläge, önskat läge och hur vi tillsammans kan möta behoven långsiktigt. Samverkan bör beröra studieanpassning, tränarstöd och idrotts- och föreningsmiljö.
- Förutsättningar skapas för att bygga upp ett lokalt/regionalt kompetenscentrum och fysiska förutsättningar som är baserad på forskning och erfarenhet från elitinriktad idrott. Arbetet samordnas med Mittuniversitetet, Region Västernorrland och föreningsidrotten.
- Regionalt och nationellt intressanta anläggningar för idrott och fysisk aktivitet utvecklas som besökspunkter och bidrar till ökat intresse för Sundsvall som besöksmål.
- Sundsvalls kommun skickar ut en enkät till årskurs 1-9 för att utreda önskemål om aktiviteter i anslutning till bostaden samt hur ytorna nyttjas idag. Enkätunderlaget ska komplettera de inventeringar och utredningar som görs av ytor och anläggningar och tillsammans forma en behovsanalys. Dessa ska beaktas som underlag för dialog och planering. Enkäten bör också vända sig till idrotts- och fritidspedagoger som också nyttjar närmiljön.
- Sundsvalls kommun erbjuder utbildningsinsatser och kunskapsunderlag för beslutsfattare.
8 Idrott i skola, fritidsverksamhet och förskola
Agenda 2030: 3.4 Minska antalet dödsfall till följd av icke smittsamma sjukdomar och främja mental hälsa 4.a Skapa inkluderande och trygga utbildningsmiljöer 5.1 Utrota diskriminering av kvinnor och tjejer 10.2 Främja social, ekonomisk och politisk inkludering 10.3 Säkerställ lika rättigheter för alla och utrota diskriminering |
Skolans verksamhet styrs i första hand av läroplanen. Där dikteras garanterad undervisningstid, centralt innehåll och kunskapskrav att ta hänsyn till. Utifrån detta formar varje skola undervisningen utifrån de förutsättningar som finns och de behov eleverna har. Skolans styrdokument har utvecklats mot ett större fokus på fysisk rörelse som ett viktigt instrument för att nå högre måluppfyllelse och ökad elevhälsa.
Skolledares kunskap om och attityder till hälsofrämjande aktiviteter är mycket viktiga för huruvida skolan genomför hälsofrämjande aktiviteter, men även för personalens vilja att delta i aktiviteterna. Att organisera fysisk aktivitet och rörelse inom ramen för undervisningen i skolan kräver kompetens och planering. Därför ska Sundvalls kommun arbeta för att tillgängliggöra kunskap, erfarenhetsutbyte och verktyg.
En attraktiv skola har goda förutsättningar för eleverna att må bra i skolmiljön och nå läroplanens mål. När barn är fysiskt aktiva förbättras inlärningsförmågan, koncentrationen, och förmågan att lösa problem. Fysisk aktivitet har också positiva effekt på psykisk hälsa. Rörelse bör integreras som del av skoldagen och Sundsvalls kommun ska arbeta aktivt för samarbete mellan skolor, föreningsliv och fritidshem- och fritidsgårdsverksamhet.
Den svenska befolkningen blir allt mer stillasittande och barn är inget undantag. Även de som är föreningsaktiva, deltar på skolidrotten och/eller tränar på egen hand riskerar att sitta stilla under hälsofarligt lång tid varje dag. Det är därför viktigt att också se till vardagsmotion och rörelse som inte nödvändigtvis kräver ombyte eller särskilda ytor. Skolan är en samhällsarena som når i stort sett alla barn och ungdomar och det finns i dagsläget ett stort behov av kompensatoriska åtgärder för de barn som inte har förutsättningar eller stöd till fysisk aktivering i hemmet. Skolans roll som kanal för kompensatoriska åtgärder blir allt viktigare när vi ser att graden av fysisk aktivitet till stor del påverkas av socioekonomiska förutsättningar.
Lekplatser, förskole- och skolgårdar och bostadens närmiljöer är viktiga platser för barns fysiska aktivitet och för deras motoriska, mentala och sociala utveckling. Men enligt Boverkets nationella kartläggning av barns dagliga utemiljö visar trenden att skolgårdarna krymper och att barn har allt mindre ytor att röra sig på utomhus. I synnerhet idrottsämnet och fritidshemmet använder sig av närliggande naturområden för undervisning, och även andra skolämnen har möjlighet att framöver använda sig av utomhuspedagogik i större utsträckning.
Kunskapsämnet idrott och hälsa är en grundpelare för många barns introduktion och inställning till fysisk aktivitet. Grundläggande rörelseförståelse kan ge ökad motivation att delta och utvecklas vidare och högre självförtroende. Det skapar även möjligheter att genom hela livet delta i aktiviteter och mötesplatser där idrott står i centrum. Ett tydligt exempel på detta är simkunnighet. En livsviktig kunskap som även främjar gemenskap och sociala sammanhang. Det är därför avgörande att barn och unga ges de förutsättningar som krävs för att nå simkunnighet och att särskilda insatser finns för de som behöver det.
8.1 Mål
- Barn och unga i Sundsvalls kommun har en rörelserik skoldag och är fysisk aktiva i anslutning till skoldagen.
- Sundsvalls kommun har skolmiljöer och lokaler som främjar rörelse och rörelseglädje från tidigaste skolålder.
- Skolorna i Sundsvalls kommun har skolgårdar som uppmuntrar och utmanar till rörelse och har många grönytor. Sundsvalls kommun arbetar med aktivt med säkerhetsnivåer kopplat till ytans syfte och målgrupp.
- Skolgårdarna i Sundsvalls kommun är öppna och inbjudande för att nyttjas av allmänhet och föreningar utanför skoltid.
- Barn, unga och vuxna går och cyklar till och från skola, arbete och fritidsaktiviteter.
- Sundsvalls kommun har genom skolor ett fungerande samarbete med föreningslivet genom att exempelvis erbjuda idrott i anslutning till skoltid.
8.2 Strategier
- Sundsvalls kommun erbjuder stöd genom utbildning och verktyg till pedagoger för att integrera fysisk aktivitet inom ramen för skoldagen. Exempelvis rörelsepauser, främjande av utomhuspedagogik, aktiva raster och i fysisk aktivitet i fritidsverksamhet.
- Sundsvalls kommun samlar och tillgängliggör stöd, information och inspiration kring rörelse i och runt skolans värld.
- Sundsvalls kommun genomför en inventering av skolgårdar utifrån ett rörelse-och grönyteperspektiv samt underhållsbehov och baserat på inventeringen ta fram en strategi för att utveckla skolgårdarna.
- Sundsvalls kommun genomför en utredning för att tolka säkerhetsfrågan i EU-standardnivåer som grund till att utveckla rutiner för inköp och utformning av utrustning och redskap till skolgårdar.
- Skolgårdar i Sundsvalls kommun ska vara öppna, inbjudande och belysta.
- Sundsvalls kommun har samverkan mellan berörda aktörer för att främja aktiva skoltransporter.
- Sundsvalls kommun verkar för samverkan mellan skolor och idrottsföreningar, exempelvis genom Skol IF.
- Sundsvalls kommun verkar för att på ett enkelt och tillgängligt sätt erbjuda kompensatoriska åtgärder för att uppnå kunskapskraven inom idrott och hälsa, särskilt simkunskap och särskilt i socioekonomiskt svagare områden.
- Sundsvalls kommun utvecklar rutinerna och samverkan för stödsimundervisning.
9 Likvärdiga förutsättningar till idrottande
Agenda 2030: 3.4 Minska antalet dödsfall till följd av icke smittsamma sjukdomar och främja mental hälsa 5.1 Utrota diskriminering av kvinnor och tjejer 10.2 Främja social, ekonomisk och politisk inkludering 10.3 Säkerställ lika rättigheter för alla och utrota diskriminering 16.b Främja och verkställ icke-diskriminerande politik och lagstiftning |
För att skapa jämlika förutsättningar för fysisk aktivitet är det viktigt att veta vilka faktorer som främjar och vilka som hindrar människor från att vara fysiskt aktiva.
I Sverige är 53% av barn i familjer med låg inkomst med i organiserad fysisk aktivitet, jämfört med 82% i familjer med hög inkomst. I vuxen ålder kan utmanande socioekonomiska förhållanden innebära att det varken finns tid, ork eller ekonomiska möjligheter till fysisk aktivitet på fritiden. Långt ifrån alla arbetsgivare ger möjlighet till fysisk aktivitet på arbetstid, och då blir det viktigare med aktivitet på fritiden.
Enligt Centrum för idrottsforskning (2018) är kvinnors och mäns deltagande, förutsättningar och villkor olika på flera nivåer inom idrotten. Det gäller till exempel andelen kvinnor och män som är medlemmar i olika idrotter, i andelen styrelseposter och i resursfördelning. Detta kan delvis bero på att statligt och kommunalt stöd i hög grad riktas till föreningsidrott och att det största bidraget till barn- och ungdomsidrotten bygger på genomförda aktiviteter vilket gagnar verksamheter med stora träningsgrupper och många träningspass. Då tjejer dels i högre grad än killar lämnar föreningsidrotten i tonåren samt deltar i individuella idrotter snarare än lagidrotter missgynnas tjejer av bidragssystemet.
En stillasittande fritid är vanligare bland personer med funktionsnedsättning, jämfört med övriga i den vuxna befolkningen. Personer med funktionsnedsättning deltar i lägre utsträckning än andra i organiserad idrott, trots att de hälsomässiga vinsterna av idrott och fysisk aktivitet för denna grupp kan vara särskilt stora. Tillgänglighet handlar inte bara om de fysiska förutsättningarna att kunna ta sig till och vistas på platsen utan hinder utan även att bli informerad, inbjuden och välkomnad till aktiviteterna. Det är också viktigt att i samverkan runt denna målgrupp arbeta med vardagsmotion och enklare former av rörelse i olika delar av livet.
Transpersoner är också en grupp som är mer stillasittande än befolkningen i allmänhet; endast 19 procent uppfyller folkhälsomyndighetens rekommendationer. Undersökningar visar att många unga HBTQ+-personer inte deltar i idrottsrörelsen på grund av rädsla för kränkningar eller känsla av utanförskap. Det finns en övergripande problematik i hur organisering av idrott till stor del bygger på ett binärt system. Bidragsformer, lagindelning, tävlingsregler, omklädningsrum är ofta indelat enligt kvinnor och män, pojkar och flickor. Sundsvalls kommun bör eftersträva transinkludering i idrottsaktiviteter, både organiserade och icke-organiserade. För att främja inkludering krävs kunskap och kompetens från beprövade åtgärder. Den fysiska utformningen av idrottsanläggningar ska anpassas för transinkludering och avgörande faktorer så som inkluderande bemötande, kunskap och öppna ställningstaganden ska finnas i anslutning till anläggningarna och kommunal verksamhet.
Västernorrland har en högre andel äldre personer i jämförelse med riksgenomsnittet. Region Västernorrlands befolkningsscenario för länet fram till 2030 visar att andelen invånare, 0–64 år, förväntas minska med 3 procent medan andelen invånare 80 år och äldre förväntas öka med nästan 40 procent. Att ha möjlighet att vara fysiskt aktiv genom hela livet och särskilt i äldre åldrar förebygger sjukdom, fungerar som fallprevention och kan vara ett sätt att undvika isolering och ensamhet.
Barn och unga, personer med funktionsnedsättning och äldre personer har sämre förutsättningar att organisera sitt idrottsutövande. Ur ett sjukdomsförebyggande och hälsofrämjande perspektiv är dessa grupper särskilt viktiga att ge möjlighet till fysisk aktivitet. De grupper som behöver särskilt stöd för att vara fysiskt aktiva har dessutom ofta begränsad ekonomi och det är därför viktigt att beakta kostnader kopplade till aktiviteter som riktar sig till dessa grupper. Det gäller både kostnader för aktiviteten i sig men även utrustning och transport.
9.1 Mål
- I Sundsvalls kommun är alla invånare jämställda i sina förutsättningar till idrottsutövande.
- Sundsvalls kommun upprätthåller barnrättslagen genom att barn och unga får vara med och påverka i det som berör dem.
- Föreningsverksamhet i Sundsvalls kommun präglas av barnrättslagen och tidig selektering får inte förekomma.
- I Sundsvalls kommun har äldre personer möjlighet att röra sig i närheten av hemmet, genom organiserad idrott och fysisk aktivitet och vid frilufts- och idrottsanläggningar.
- Inom Sundsvalls kommun har anställda förutsättningar att röra på sig/träna/fysisk aktivitet inom ramen för sitt arbete.
- Sundsvalls kommun sprider aktivt information, internt och externt, om idrott och rörelses positiva effekter på den psykiska och den fysiska hälsan samt övriga fördelar så som ökad koncentration och prestation och fördelar för personer med NPF-problematik.
- Sundsvalls kommun erbjuder föräldrastöd som innehåller information och verktyg för rörelse och fysisk aktivitet och dess betydelse för psykisk, fysisk och social hälsa och välmående.
9.2 Strategier
- Sundsvalls kommun, RF-SISU Västernorrland och föreningslivet har aktiv samverkan för att efterleva barnrättslagen.
- Sundsvalls kommun tar ställning för att motverka tidig selektering (läs definition i bilagan “Centrala begrepp”) och på kommunens anläggningar, i kommunfinansierad eller kommundelfinansierad verksamhet får detta inte förekomma.
- Sundsvalls kommun tar fram en målgruppsanalys samt analys baserat på nyckeltal för hur resurser och investeringar fördelas utifrån kön, ålder och socioekonomiska förutsättningar. Analysen bör även inkludera observationsstudier av nyttjandegrad utifrån kön av ytor och anläggningar för idrott samt skolgårdar.
- Sundsvalls kommun verkar för att tillgängliggöra stöd, information och inspiration. kring idrottsaktiviteter och rörelse i kommunala vårdinsatser så som särskilda boenden, trygghetsboenden, LSS-boenden och HVB.
- Sundsvalls kommun verkar särskilt för att stärka förutsättningar för boenden på LSS att delta i idrottsaktiviteter.
- Sundsvalls kommun genomför kontinuerlig omvärldsbevakning och utredning kring åtgärder för att främja transinkludering.
- Sundsvalls kommun tar med perspektivet äldreanpassade möjligheter till fysisk aktivitet i bostadsnära miljöer.
- Sundsvalls kommun och RF-SISU Västernorrland samverkar med föreningsliv och till exempel pensionärsorganisationer för att skapa aktiviteter för äldre.
- Sundsvalls kommuns arbetsplatser ska främja hälsa och öka välbefinnandet på individ-, grupp- och organisationsnivå, genom ett systematiskt och strategiskt hälsofrämjande arbete. Chefer arbetar systematiskt och strategiskt för att öka rörelse och fysisk aktivitet till exempel genom ökat nyttjande av friskvårdstimme och uppmuntran till promenadmöten och aktiva raster.
- Sundsvalls kommun underlättar möjligheten för kommunanställda att gå och cykla till arbetsplatsen och mellan målpunkter under arbetstid.
- Utbildande och inspirerande information om fysisk aktivitet sprids via kommunala kanaler i samverkan med Region Västernorrland.
- Förvaltningar inom Sundsvalls kommun samverkar för att integrera perspektivet i föräldrastödsutbildningar och tryckt informationsmaterial.
- Sundsvalls kommun samverkar med RF-SISU Västernorrland kring respektive verksamhets föräldrastöd.
10 Organiserad idrott och föreningsliv
Agenda 2030: 3.4 Minska antalet dödsfall till följd av icke smittsamma sjukdomar och främja mental hälsa 10.2 Främja social, ekonomisk och politisk inkludering 10.3 Säkerställ lika rättigheter för alla och utrota diskriminering |
Fysisk aktivitet är viktigt för hälsan men föreningsidrott har ett bredare syfte än så. Idrottsrörelsen erbjuder genom sina föreningar glädje, gemenskap, delaktighet och sociala kontakter. Gemenskapen och bemötandet i föreningslivet precis som i övriga samhället är viktigt för att skapa en öppen och inkluderande fritid för alla. En meningsfull fritid är gynnsamt för ökad självkänsla, ökat självförtroende, sociala kontakter och nätverk. Att tidigt i livet lära sig om värdegrund, mångfald och jämställdhet via lek och rörelse, samt om värdet av motion och utomhusvistelse, är faktorer som kan bidra till ökat välmående för den enskilde individen. I ett demokratiskt samhälle skall detta vara tillgängligt för alla
Inkludering har blivit allt mer centralt i den svenska idrottsrörelsens utvecklingsarbete och handlar om att organisera en verksamhet utifrån att individer är olika och följaktligen har olika behov. Riksidrottsförbundet och dess medlemsförbund strävar i dag efter att vara inkluderande vilket innebär att alla som redan är eller vill vara med ska känna sig välkomna.
Kommunens idrottsföreningar och dess ideella krafter erbjuder dagligen aktiviteter som stärker gemenskap och folkhälsan. I Sundsvalls kommun finns cirka 254 idrottsföreningar (representerade i specialidrottsförbund) med verksamhet inom 63 olika idrotter. I snitt är 1700 barn och unga i aktiviteter, årets alla dagar, i någon form av Sundsvalls idrottsföreningar. Föreningslivet står dock inför stora utmaningar som kräver samverkan mellan föreningslivet, idrottsförbund och kommunen. Samhällsutveckling, trender och förändrade beteendemönster påverkar föreningslivets förutsättningar att bedriva verksamhet. Det blir allt svårare att rekrytera ideella ledare och andra föreningsrepresentanter och flera idrotter kommersialiseras i hög takt. Det innebär att föreningarna kan behöva höja sina avgifter och klyftan mellan de som har råd att idrotta och de som inte har råd kommer att öka.
Barn lämnar dessutom föreningsidrotten i allt yngre åldrar. En trend som kräver nytänkande för att brytas. Idrottsrörelsen förändringsarbete Strategi 2025 ska leda till att fler känner sig välkomna i föreningsidrotten. Enligt Strategi 2025 ska fokus på personlig utveckling framför resultat lägga grunden för ett livslångt idrottande.
Ambitionen för föreningslivet i Sundsvall bör vara att så många som möjligt ska vara med, så länge som möjligt på ett så bra sätt som möjligt, till en så låg kostnad som möjligt för barn och ungdomar. För att uppnå detta måste Sundsvalls kommun vara en aktiv part i att skapa förutsättningar för föreningslivet. Det kräver långsiktig planering med tydliga prioriteringar som gör att Sundsvalls kommun tillsammans med berörda aktörer kan arbeta proaktivt för att stegvis förbättra infrastrukturen i form av anläggningar, bidrag och andra former av stöd.
En viktig samarbetspartner är RF-SISU Västernorrland, vars uppdrag är att stödja, leda, företräda, bilda och utbilda idrottsföreningar och specialidrottsdistriktsförbund (SDF).
Till RF-SISU Västernorrlands uppdrag hör att:
- vara idrottsrörelsens studieförbund och utbildningsorganisation.
- stimulera lärande.
- främja, utveckla och samordna idrottsverksamheten.
- ta tillvara idrottens intressen och se till att idrottens roll i samhället utvecklas.
- arbeta med intressepolitik och idrottsutveckling.
- fördela vissa anslag till idrottsrörelsen.
- stärka engagemanget och utveckla idrottsverksamheten.
10.1 Mål
- I Sundsvalls kommun ska alla som vill har möjlighet att delta i idrottsföreningar och idrottsaktiviteter.
- Sundsvalls kommun erbjuder tillgänglig information på flera språk, god kommunikation och dialog med föreningar och Sundsvalls invånare.
- Sundsvalls kommun är en aktiv part i att skapa goda förutsättningar för ett starkt föreningsliv och eftersträvar ett brett utbud för specialidrottsförbunden och övriga aktörer.
- Sundsvalls kommun värnar om det lokala föreningslivet och stöttar deras arbete att uppnå målen som formuleras i Idrotten vill och Strategi 2025.
- Sundsvalls kommun erbjuder stöd till föreningslivet i form av bidrag, anläggningar och kommunikation samt har en kontinuerlig dialog om behov av andra former av stöd.
- I Sundsvalls kommun främjas ungt ledarskap.
10.2 Strategier
- Sundsvalls kommun verkar för att skapa förutsättningar för livslångt idrottande genom att erbjuda aktiviteter för alla åldrar.
- Sundsvalls kommun har tillgänglig information, på flera språk, om vilka alternativ och aktiviteter som finns i kommunen samt verkar för att synas i kanaler för att nå de som inte är har tillgång till eller kunskap om digitala verktyg eller inte är fysiskt aktiva idag.
- Sundsvalls kommun erbjuder, i samverkan med RF-SISU Västernorrland, återkommande forum för dialog kring kommunala beslut som berör idrottsföreningars verksamhet samt verka för att skapa förståelse för kommunala beslutsprocesser och tidslinjer.
- Sundsvalls kommun stöttar idrottsrörelsen att nå sina mål som formuleras i Strategi 2025 och Idrotten vill.
- Sundsvalls kommun arbetar för en mer utåtriktad verksamhet med kontinuerlig, personlig kontakt med idrottsföreningar, bland annat genom Föreningsbyrån.
- Sundsvalls kommun utreder möjligheten att erbjuda fler former av stöd utöver finansiella resurser. Till exempel underlätta administrativt arbete i samverkan med RF-SISU Västernorrland, erbjuda dialogforum och erbjuda kanaler för kunskapsöverföring från till exempel kommunala vaktmästare till föreningar som har driftansvar.
- Sundsvalls kommun och RF-SISU Västernorrland samverkar för att öka användningen av RF-SISUs lärgruppsmaterial.
- Sundsvalls kommun ska i samverkan med RF-SISU Västernorrland och föreningslivet främja att aktiv transport till och från träning och idrottsaktiviteter ska kunna räknas som en del av träningen.
- Sundsvalls kommun verkar för att underlätta och främja föreningars arbete med ungt ledarskap, särskilt i socioekonomiskt svagare områden.
11 Spontanidrott
Agenda 2030: 3.4 Minska antalet dödsfall till följd av icke smittsamma sjukdomar och främja mental hälsa 5.1 Utrota diskriminering av kvinnor och tjejer 10.2 Främja social, ekonomisk och politisk inkludering 11.7 Skapa säkra och inkluderande grönområden för alla |
Alla är inte intresserad av att delta i organiserad verksamhet eller anser sig inte få plats i den organiserade idrotten av olika anledningar. Allt fler uppskattar möjligheten och väljer att idrotta och motionera när man vill, var man vill och med vem man vill. Därför är det viktigt att det finns bra förutsättningar att kunna vara aktiv också utanför den organiserade idrotten. Historiskt har idrottsanläggningar i huvudsak byggts för den organiserade idrottens behov. I och med den ökande trenden av spontanidrott finns ett större behov av tillgång till anläggningar för ändamålet. Ytor och anläggningar för spontanidrott kan ses som komplement till kommunens breda utbud av idrottsaktiviteter men även kompensatoriska åtgärder för de som av olika anledningar inte vill eller kan delta i det organiserade idrottandet.
Det är allt vanligare att träning och motion sker i semi-organiserat format där en grupp träffas på avsatt tid och plats och utövar idrott tillsammans, men utanför det organiserade föreningslivet. Ytor och anläggningar för spontanidrott kan vara en utmärkt lokal mötesplats som skapar rörelse, aktivitet och i förlängningen trygghet i ett område.
I dagsläget råder ojämlikhet i nyttjandet av spontanidrottsplatser. Vi har tillsammans ett ansvar att verka för att kommunens spontanidrottsplatser och andra ytor för fysisk aktivitet är jämlika, trygga och säkra så att alla ska känna sig välkomna. Det är viktigt att göra genusanalyser vid planering av spontanidrottsplatser så att tjejer och kvinnor kan och vill nyttja dessa ytor i större utsträckning än idag.
Det finns ett gränsland mellan organiserad och icke-organiserad idrott. Flera idrottsföreningar engagerar sig i att aktivera barn och unga även om det inte leder till rekrytering, istället står glädje, sammanhang och motion i centrum. Det behöver finnas utrymme i det kommunala stödet för att stötta föreningar som vill bedriva övrig organiserad idrott och spontanidrott vilket, som tidigare nämnts, attraherar en allt större målgrupp.
Precis som övrig idrott kan spontanidrott vara resurskrävande genom material, utrustning eller avgifter. Ett viktigt verktyg för kommunen att tillgängliggöra idrott och friluftsliv på jämlika villkor är Fritidsbanken, där Sundsvalls invånare kan låna material gratis. Fritidsbankens verksamhetsidé bidrar även till ekologisk hållbarhet genom återbruk.
Det behövs nya lösningar för att möta framförallt barn och ungas behov och intressen och vad detta ställer för krav på utbud och möjligheter att vara fysiskt aktiv, träffas spontant utifrån egna förutsättningar och intressen inom fritid, idrott och kultur. Det behövs mötesplatser för alla barn och ungdomar med ett brett utbud av olika aktiviteter och idrotter, som intresserar och attraherar alla och där idrott och andra fritidsaktiviteter kan stå i centrum samtidigt. Mötesplatser där lek, spontanitet, glädje och frivillighet överordnas tävling och resultat.
11.1 Mål
- I Sundsvalls kommun finns goda förutsättningar till idrott utanför det organiserade föreningslivet, tillgängligt över dygn och årstid samt i närheten till bostaden.
- Sundsvalls kommun tillhandahåller ytor för lek, spontanidrott och fysisk aktivitet både i anslutning till större anläggningar men främst i närhet till bostäder och skolverksamheter.
- I Sundsvalls kommun finns mötesplatser utomhus som skapar gemenskap och trygghet och uppmuntrar till rörelse.
- I Sundsvalls kommun finns god tillgång till motionsspår som är anpassade för flera målgrupper.
- I Sundsvalls kommun kan invånarna utöva spontanidrott på jämlika villkor.
- I Sundsvalls kommun finns goda förutsättningar för spontanidrott inomhus.
11.2 Strategier
- Sundsvalls kommun genomför kontinuerliga inventeringar av befintliga ytor och analys av hur, när och av vilka de används.
- Sundsvalls kommun arbetar med spontanidrottsanläggningar som ett verktyg att inspirera och aktivera personer som inte är med i föreningslivet.
- Sundsvalls kommun samverkar med andra aktörer för att skapa aktivitet och mötesplatser kring de ytor och anläggningar som finns för spontan rörelse och aktivitet. Särskilt i bostadsområden med låg aktivitetsgrad, höga ohälsotal eller låg social gemenskap.
- Sundsvalls kommun skapar ökad samverkan mellan förvaltningar för att öka nyttjandegrad på anläggningar och ytor.
- Sundsvalls kommun genomför inventering av ytor för spontanidrott som till stor grad nyttjas av äldre och/eller personer med funktionsnedsättning, till exempel boulebanor och motionsspår, och utreda om de kan tillgängliggöras via till exempel fler entréer, bänkar eller vindskydd.
- Sundsvalls kommun bidrar till jämlikt idrottande genom att erbjuda gratis uthyrning av utrustning via Fritidsbanken.
- Sundsvalls kommun planerar och dimensionerar om- och nybyggnation av anläggningar med efterfrågan på spontanidrott i åtanke.
12 Infrastruktur för idrott
Agenda 2030: 5.1 Utrota diskriminering av kvinnor och tjejer 9. Hållbar industri, innovationer och infrastruktur 9.1 Skapa hållbara, motståndskraftiga och inkluderande infrastruktur 10.2 Främja social, ekonomisk och politisk inkludering 11. Hållbara städer och samhällen 11.2 Tillgängliggör hållbara transportsystem för alla 11.6 Minska städers miljöpåverkan 11.7 Skapa säkra och inkluderande grönområden för alla |
Genom strategisk planering kan samhällen utformas så att den fysiska och sociala miljön främjar fysisk aktivitet. Både utomhus- och inomhusmiljöer påverkar hur vi rör på oss och vilka val vi gör. Människor är till exempel mer fysiskt aktiva i vardagen om promenadstråk, grönområden, träningsanläggningar och annan service är lättillgängliga och trygga. Det har också visat sig att skillnader i fysisk aktivitet mellan olika befolkningsgrupper minskar när det finns goda möjligheter att röra sig utomhus. Enligt Bris kan fem procent mer skog i ett område öka barns fysiska aktivitet med fem procent. Därför är målområdet om infrastruktur ett avgörande verktyg avgörande för möjligheterna att uppnå övriga målområden.
För frågor som påverkar människor hälsa och levnadsvanor, finns ofta regler och riktlinjer att förhålla sig till inom samhällsplaneringen. Exempelvis grönytefaktorer eller riktlinjer för buller. Ytor och möjlighet för idrott saknar många gånger riktlinjer. Sundsvalls kommun ska därför arbeta med nyckeltal för att skapa en standard och ambition för hur idrott kan integreras tydligare i samhällsplaneringen.
Det är flera aktörer som tillsammans formar Sundsvalls kommuns fysiska utveckling. Därför krävs samsyn i hälsofrämjande samhällsplanering, vilken typ av miljö vi vill främja och varför. Det behövs dessutom samverkan för att öka nyttjandegraden på befintliga anläggningar och säkerställa att framtida anläggningar planeras för samnyttjande över dygn och årstid.
Den ökande spontanidrottstrenden leder också till högre efterfrågan på allmän tillgång till idrottsanläggningar när tider reserveras för motion och rekreation. Ett tydligt exempel är simhallar där avvägning görs mellan undervisning, breddidrott, elitidrott och motionssim. Samtidigt ser vi också ett ökat behov från föreningslivet att kunna utöva sin idrott året om. För att kunna tillgodose allmänhetens, skolans och föreningslivets behov av idrottshallar i Sundsvall krävs att det tas ett samlat grepp om vilken typ av hallar som ska finnas i området och på vilka platser. Beståndet av idrottsanläggningar måste därför planeras med föreningsidrottens, spontanidrottens och skolidrottens intressen samt utifrån möjlighet till evenemang och helhetsupplevelser. Planeringen måste också innefatta hur befintliga anläggningar ska utvecklas för att vara ändamålsenliga och attraktiva. Vidare måste också nya investeringar innefatta en plan för drift och kontinuerligt uppehåll.
I Sundsvalls kommun har vi en i vissa fall utmanande topografi. Den är kuperad vilket leder till konkurrens om stora, platta ytor. Sundsvalls kommun ska därför verka för att långsiktigt tillgodose behov om lämpliga ytor för idrott som inte kräver dyra markanpassningsåtgärder.
12.1 Mål
- I Sundsvalls kommun erbjuds invånarna bostadsnära tillgång till idrott och fysisk aktivitet. Det är enkelt, inspirerande och tillgängligt att idrotta i sin närmiljö.
- I Sundsvalls kommun finns en samsyn i utvecklingsfrågor kring fysisk aktivitet och samhällsplanering.
- Sundsvalls kommun bedriver aktiv markpolitik och strategisk, långsiktig lokalförsörjning i syfte att främja förutsättningar till fysisk aktivitet.
- Sundsvalls kommun har starka förutsättningar och etablerade rutiner för samverkan mellan förvaltningar men även med externa aktörer inom samhällsplanering.
- I Sundsvalls kommun finns goda förutsättningar till aktiv transport, ytor för distansidrott och hållbart resande till- och från idrottsanläggningar.
- Sundsvalls kommun har en infrastruktur som uppmuntrar till aktiv mobilitet.
12.2 Strategier
- Sundsvalls kommun utreder nyckeltal och standard för vilka idrottsmöjligheter som ska finnas inom en viss radie från bostäder.
- Berörda förvaltningar inom Sundsvalls kommun tar fram gemensam inventering, utvärdering och behovsanalys. I relation till detta erbjuds återkommande forum för dialog, analys, prioriteringar.
- Sundsvalls kommun utreder möjligheten att forma ett lokalt forum för samverkan kring främjande av fysisk aktivitet.
- Sundsvalls kommun genomför lokaliseringsprövningar i samband med beslut om större anläggningar och har uppdaterade schabloner i markavtryck för olika typer av anläggningar.
- Sundsvalls kommun tar fram ett förvaltningsövergripande underlag för hälsofrämjande samhällsplanering samt former för dialog och kunskapsutbyte med fastighetsbolag och andra aktörer som exploaterar i kommunen.
- Sundsvalls kommun verkar för att läka och länka rörelsestråk. Gång- och cykelnätet ska i högsta möjliga mån knytas ihop.
- Samtliga större idrottsanläggningar i Sundsvalls kommun ska vara tillgängliga med hållbara resesätt och barriärer i anslutning till idrottsanläggningar bör undvikas eller byggas bort.
- Sundsvalls kommun verkar för att lokaler och ytor kan nyttjas över förvaltningsgränserna kopplat till andra kommunala investeringar så som omkringliggande funktioner. Till exempel gång- och cykelvägar och lekplatser, parkering.
- Sundsvalls kommun verkar för tillgängliggörande av bostadsnära och skolnära skog.
- Sundsvalls kommun har återkommande möten med idrottens anläggningsgrupp för att möta morgondagens krav från idrottsrörelsen i våra anläggningar och kunna erbjuda anläggningar som är uppdaterade och funktionella.
- Sundsvalls kommun har rutiner för att säkerställa att vid nybyggnation och ombyggnation ska det utföras med inkluderings- och tillgänglighetsperspektiv.
- Sundsvalls kommun har rutiner för att säkerställa att ny- och ombyggnation tar hänsyn till de kommunala klimatmålen.
13 Genomförande och uppföljning
Uppföljning av tillämpning ska genomföras vartannat år från och med beslut 2022. Första uppföljning sker därmed 2024.
Revidering av strategins innehåll ska genomföras var fjärde år från och med beslut 2022. Första revidering sker därmed 2026.
Hur strategins ska översättas till respektive verksamhet återstår att definieras utifrån respons i remissperioden. En fråga har ställts i remissens följebrev om huruvida verksamheterna föredrar att få i uppdrag att integrera strategin i sina respektive verksamhetsplaneringar eller att upprätta handlingsplaner.
14 Intressekonflikter
Inom tvärpolitiska områden kan det uppstå intressekonflikter. Intressekonflikter uppstår då det finns motstående eller potentiellt motstående intressen. Det gör det svårare att nå målen och få genomslag för de olika frågorna. Därför behövs helhetssyn, kommunikation och samordning mellan de berörda områdena.
- Konsekvensanalyser: Ett sätt att förebygga eller bemöta intressekonflikter är att utföra konsekvensanalyser. Där synliggörs intressekonflikter och konsekvenser av olika beslutsalternativ ställs mot varandra för att ge ett välgrundat beslutsunderlag. Konsekvensanalyser bör innefatta samtliga hållbarhetsdimensioner. Exempelvis bör konfliktanalyser genomföras vid nybyggnation och andra större investeringar.
- Transparens: För att synliggöra eventuella intressekonflikter och ta beslut i linje med prioriteringar och mål är det viktigt med transparens och analys. Därför bör alla beslut som kan innebära målkonflikter lyftas till politisk beslutsnivå.
- Gemensamt forum: En ytterligare förebyggande åtgärd som rekommenderas i strategierna är att skapa ett forum för gemensam dialog, analys och samverkan med berörda aktörer på ett brett spektrum. Detta för att på så sätt kunna lyfta eventuella intressekonflikter i ett tidigt skede.
15 Bilagor
15.1 Referenser
BRIS – Barnens rätt i samhället (2020). De säger att vi inte rör på oss – Hur samhället kan ge barn bättre förutsättningar för fysisk aktivitet.
Cavill, N., Chalkley, A., Foster C., Gomersall, S., Hagströmer, M., Kelly, P., Kolbe-Alexander, T., Mair, J., McLaughlin, M., Milton, K., Nobles, J., Reece, L., Shilton, T., Smith, B. J., Schipperijn, J. (2021). Eight Investments That Work for Physical Activity. Journal of Physical Activity and Health. https://doi.org/10.1123/jpah.2021-0112
Centrum för idrottsforskning (2018). Resurser, representation och ”riktig” idrott – Om jämställdhet inom idrotten.
Faskunger, J & Sjöblom, P. (2017) Idrottens samhällsnytta – En vetenskaplig översikt av idrottsrörelsens mervärden för individ och samhälle. FoU-rapport 2017:1.
Folkhälsomyndigheten (2021). Riktlinjer för fysisk aktivitet och stillasittande – Kunskapsstöd för främjande av fysisk aktivitet och minskat stillasittande.
Folkhälsomyndigheten (2021). Kommunfakta.
Generation pep (2021). Pep-rapporten 2021 – Coronapandemins påverkan på barns hälsa.
Kommittén för främjande av ökad fysisk aktivitet (2022). All rörelse räknas – fem förslag för att långsiktigt främja fysisk aktivitet.
Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (2021). Ungdomsenkäten LUPP.
Region Västernorrland (2021). Folkhälsorapport 2021 En kartläggning av befolkningens hälsa och livsvillkor i Västernorrlands län.
Sundsvalls kommun (2018). Socioekonomisk studie.
15.2 Centrala begrepp
Idrott
Gymnastik- och idrottshögskolan definierar idrott som “all fysisk aktivitet genomförd med målet att främja fysisk och psykisk hälsa, rekreation, tävlingsprestation och estetisk upplevelse”. Idrott definieras ibland inom idrottsrörelsen som kroppsövningar med fysisk aktivitet för att få motion och rekreation; ibland med tävlan enligt vissa regler.
Fysisk aktivitet
Fysisk aktivitet definieras som all typ av kroppsrörelse som ger ökad energiomsättning. I denna strategi menas fysisk aktivitet i form av lek, motion, rörelse och träning.
Motion
Motion är medveten fysisk aktivitet med viss avsikt – till exempel att ge ett ökat välbefinnande, en framtida bättre hälsa eller helt enkelt att det är skönt och roligt att röra på sig
Idrottsanläggningar
Idrottshallar och andra anlagda miljöer för idrottsutövande till exempel motionsspår, skidspår, isbanor, ridleder, utegym och konstgräsplaner.
Organiserad idrott
Ledarledd Idrott som bedrivs av idrottsförening, nätverk eller näringsidkare.
Spontanidrott
Idrottsutövning som genomförs av privatpersoner på egen hand, individuellt eller i grupp.
Rörelseförståelse (Physical Literacy)
RF definierar Rörelseförståelse handlar om hur vi skapar förutsättningar för människor att utveckla motivation, självförtroende, fysisk kompetens, kunskap och förståelse att värdera och ta ansvar för deltagande i fysisk aktivitet hela livet.
Rörelserikedom
Change the game definierar som varje människas kompetens, självförtroende och motivation till rörelse som påverkar möjligheterna att delta och interagera med andra människor i olika sammanhang.
Inkludering
Inkludering handlar om att erbjuda alla likvärdiga möjligheter att vara aktiva oavsett kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning eller ålder.
Folkhälsomyndighetens rekommendationer för fysisk aktivitet och stillasittande
Ålder | Pulshöjande fysisk aktivitet | Fysisk aktivitet som stärker muskler och skelett | Stillasittande |
6-17 år | I genomsnitt minst 60 minuter per dag | Minst 3 gånger per vecka | Långa perioder bör brytas av med rörelse |
18-64 år | Minst 150-300 minuter per vecka | Minst 2 gånger per vecka | Långa perioder bör brytas av med rörelse |
65 år och äldre | Minst 150-300 minuter per vecka | Minst 2 gånger per vecka, samt balansträning 3 gånger per vecka | Långa perioder bör brytas av med rörelse |
Tabell 1 – Folkhälsomyndighetens rekommendationer för fysisk aktivitet och stillasittande.
Funktionsnedsättning
Funktionsnedsättning är en nedsättning av fysisk, psykisk eller intellektuell funktionsförmåga. Funktionshinder är den begränsning som en funktionsnedsättning innebär för en person i relation till omgivningen.
Intersektionalitet
Intersektionalitet är ett analytiskt perspektiv som vill uppmärksamma hur relationer av överordning och underordning skapas och upprätthålls i samspel mellan bl.a. ras/etnicitet, kön/genus, funktionsvariationer, klass, ålder, sexualitet och religion. Intersektionalitet avser studiet av diskriminering och förtryck i snittet eller skärningen (engelska intersection) mellan maktrelationer.
Jämställdhet
Jämställdhet handlar om att alla, oavsett kön, ska ha samma möjligheter och rättigheter att forma samhället och sina egna liv och förutsätter en jämn fördelning av makt och inflytande.
Jämlikhet
Jämlikhet innebär att alla människor oberoende av politisk, social eller ekonomisk bakgrund är lika mycket värda och behandlas likvärdigt.
*Selektering
Enligt Nationalencyklopedin betyder selektera: ”att noggrant välja ut enligt vissa förutsättningar för visst syfte”. I detta sammanhang innebär selektering att tränare eller ledare gör ett urval av de individer som anses vara bättre för stunden eller ha bättre förutsättningar än andra i en befintlig grupp. Dessa barn placeras i en specifik grupp eller i ett särskilt lag som tillförs mer resurser än övriga, till exempel utökad tränings- och tävlingstid eller speciellt utbildade tränare.
Till skillnad mot nivåanpassning där varje barn ges förutsättningar att utvecklas enligt sin nivå och ambition.
15.3 Nuläge i siffror
Stillasittande och aktivitetsgrad
År 2020 var 47 % av invånarna i Sundsvall (16-84 år) stillasittande mer än sju timmar per dag. Fler män (49 %) än kvinnor (44 %) var stillasittande.
64 % av invånarna i Sundsvall uppgav att de var fysiskt aktiva minst 150 minuter per vecka, vilket är i linje med de nationella rekommendationerna. Skillnaden mellan män och kvinnor är marginell.
Endast en tredjedel av alla 4-åringar i Sverige uppnår den rekommenderade graden för fysisk aktivitet på 60 minuter om dagen. Endast 44 % av pojkarna och 22 % av flickorna uppnår den rekommenderade nivån av daglig fysisk aktivitet.
Barn och unga i Sverige tar 30 % färre steg idag än för 17 år sedan. För en 14-årig pojke motsvarar det 4500 steg om dagen.
Vi lever trots detta allt längre. För äldre människor är motion och rörelse inte bara en källa till fysisk och mental hälsa utan även nödvändig för att behålla självständighet i vardagslivet. Genom att förlänga den självständiga perioden kan vård- och omsorgskostnader minska.
Ohälsotal
Ohälsotal räknas ut baserats på antal sjukdagar från arbetet. Sundsvall har högre ohälsotal än riksgenomsnittet i de yngre åldersgrupperna: 20-24, 25-34, 35-44 år. I de högre åldersgrupperna; 45-54, 55-64 år ligger Sundsvall strax under riksgenomsnittet. Sammantaget ligger Sundsvall strax över riksgenomsnittet i ohälsotal. Det finns dock skillnader i ohälsotal inom Sundsvalls kommun där områden med lägre socioekonomiska förutsättningar har högre ohälsotal. Högst ohälsotal i Sundsvalls kommun har Sundsbruk och Ljustadalen.
Självskattad hälsa
Andelen invånare i Sundsvall i åldern 16 – 84 år som skattar sin egen hälsa som bra eller mycket bra har sjunkit från 72 % till 70 % mellan åren 2016 och 2018. Kvinnor har sämre självskattad hälsa än män (67 % jämfört med 72 %), men männens har sjunkit mer.
År 2018 uppgav en mycket högre andel killar i årskurs 8 (88 %) än tjejer (61 % uppger att deras hälsa var mycket bra eller ganska bra). Motsvarande siffror för år 2 i gymnasiet var 82 % bland killarna och 59 % bland tjejerna. Noterbart är att skillnaden mellan könen är mycket större bland ungdomar än bland vuxna.
Ungdomsenkäten LUPP 2021
Utifrån de senaste sex månaderna bedöms att… | Totalt åk 8 | Tjejer åk 8 | Killar åk 8 | Annan könstill-hörighet åk 8 | Totalt åk 2 gymn | Tjejer åk 2 gymn | Killar åk 2 gymn | Annan könstill-hörighet åk 2 gymn |
…de mår ganska dåligt eller mycket dåligt. | 15,5 % | 20,3 % | 7,6 % | 60,8 % | 14,4 % | 19,1 % | 8,6 % | 41,6 % |
…de brukar träna så de blir andfådda eller svettiga flera gånger i veckan eller i stort sett varje dag. | 71,8 % | 71,1 % | 72,2 % | 66,6 % | 57,3 % | 49,4 % | 65,5 % | 75 % |
…deras fritid är lite eller mycket sämre på grund av Covid 19-pandemin. | 29,9 % | 33,4 % | 25,1 % | 43,5 % | 34,1 % | 37,4 % | 29,9 % | 34,3 % |
…deras fysiska hälsa är lite eller mycket sämre på grund av pandemin. | 21 % | 22,4 % | 17,5 % | 52,2 % | 29,3 % | 36,5 % | 21,1 % | 45,5 % |
Tabell 2 – Sammanställning av resultat från ungdomsenkäten LUPP som genomfördes 2021.
Psykiskt välbefinnande
År 2018 hade 17 % av Sundsvalls invånare nedsatt psykiskt välbefinnande. Det innebär att kommunen befinner sig bland de 25 % sämsta i Sverige angående andelen som har nedsatt psykiskt välbefinnande. Antal suicid per 100 000 invånare var år 2014-2018 ca 6 % bland kvinnor och 12 % bland män.
Övervikt och fetma
Andelen invånare med övervikt och fetma är på en relativt hög nivå i Sundsvall.
Med övervikt menas 25 – 29,9 i BMI och fetma 30 – 39,9 i BMI. Ca 44 % av männen och 30 % av kvinnorna var överviktiga år 2015-2018. Fetman låg på 17 % för båda könen år 2020. Bland barn var övervikten cirka 19 % och fetman ca 5 % år 2018.
Föreningsverksamhet
I Sundsvalls kommun finns cirka 254 idrottsföreningar (representerade i specialidrottsförbund) med verksamhet inom 63 olika idrotter. I snitt är 1700 barn och unga i aktiviteter, årets alla dagar, i någon form av Sundsvalls idrottsföreningar.
15.4 Dialogresultat
Medborgardialog – webbenkät
En webbenkät spreds under juli, augusti, september 2021 via sociala medier och kommunala digitala skärmar, riktad till allmänheten att svara på. Totalt mottogs 819 svar. Det är en jämn könsfördelning representerad i svaren och sett till åldersgrupper står gruppen 30 – 64 år för 89 % av svaren. Av de svarande har 91 % svarat att de själva, andra i familjen eller flera i familjen är medlemmar i någon idrottsförening.
Eftersom respondenterna inte är slumpmässigt utvalda går det inte att generalisera utifrån undersökningens resultat. Det betyder dock inte att resultaten saknar värde. Resultaten är intressanta och utgör ett viktigt kunskapsunderlag i det fortsatta utvecklingsarbetet.
Resultatet visar att 53 % av de svarande anser att förutsättningarna för att delta i idrott och fysisk aktivitet i Sundsvalls kommun i dagsläget är mellan 0 – 5 på en skala av 0 – 10 där 0 beskrivs som inga förutsättningar och 10 som mycket goda förutsättningar. Den mest valda nivån är 3 med 107 svar.
588 av de svaranden svarade på frågan om tillgång till information om alternativ om vilka idrottsaktiviteter och fysisk aktivitet som finns i Sundsvall, av dem bedömer 62 % att tillgången ligger mellan 0 – 5.
Resterande frågor handlar om hur viktigt de svarande tycker att det är med:
- att det finns förutsättningar för idrott och fysisk aktivitet i Sundsvall?
- 79 % svarade 10.
- att det finns större idrottsanläggningar på utvalda platser i Sundsvall?
- 59 % svarade 10.
- att det finns förutsättningar för idrott och fysisk aktivitet i ditt närområde?
- 61 % svarade 10.
- att kommunen har en strategi för arbetet med idrott och fysisk aktivitet?
- 72 % svarade 10.
- att det finns möjligheter för barn och unga att utöva fysisk aktivitet och idrott i ditt närområde?
- 76 % svarade 10.
- att Fritidsbanken finns i Sundsvall?
- 48 % svarade 10.
Enkäten avslutades med en fråga om svarande ville fylla i “övrigt/medskick”. Totalt fick vi 494 fritextsvar. Drygt hälften av svaren handlar om nybyggnation av fullstora idrottshallar för olika idrotter, halltider samt underhåll av befintliga hallar. Fritextssvaren har kategoriserats enligt nybyggnation, skötsel och underhåll, jämställdhet/jämlikhet/inkludering, kommunrekryterande, närmiljö, landsbygd/glesbygd/ytterområden, spontanidrott, halltider, föreningsliv och förutsättningar, idrott i skola och fritids, elitidrott, lekparker och grönytor, Fritidsbanken, information och kommunikation, bidrag, transport och samhällsplanering, övrigt/generellt/annat.
Dialog med unga – enkät och intervjuer
Dialog med barn och unga har genomförts dels i samband med Fritidsbankens sommarturné och dels genom besök på fritidsgårdar. Frågor har ställs till unga och de har fått välja om de vill fylla i ett papper med frågor eller prata fritt utifrån frågorna. Med Fritidsbanken gjordes besök i Bredsand, Granloholm, Ljustadalen, Nacksta, Stöde, Skönsberg och centrum. Besök har gjorts på fritidsgårdar i Kvissleby, Bredsand och Nacksta samt Fritid för Alla på Skönsmogården och Unga magasinets HBTQ+-café. Åldrar på svarande har varierat och inte dokumenterats. Sammanlagt har det samlats in 66 skrivna svar och fem längre samtal.
Frågorna handlar om huruvida de deltar i idrottsaktiviteter och vilka eller varför inte, hur de ser på skolidrotten och annan rörelse i skolan, vad de gör efter skolan och vad de skulle vilja göra i sitt närområde. Flera av de svarande menar att det är roligt att få testa olika idrotter, av de som ser positivt på detta lyfts främst bollsporter som exempel. Flera av de som svarade både positivt och negativt kring skolidrotten menar att de är obekväma med bedömningsmomentet och någon ger exempel på att de inte får tillräckligt med möjlighet att öva på något innan de ska bedömas inom momentet. En övervägande majoritet svarar att de umgås med vänner på rasterna och att de främst sitter inne. På frågan om vad de gör efter skolan svarar de flesta av de som är föreningsaktiva att de tränar eller gör läxor. Nästan alla svarande säger att de umgås med vänner, pluggar eller kollar på telefonen, plattan, datorn eller TVn efter skolan. På frågan angående vad de skulle vilja göra i sitt närområdet är det flera som svarar “vet inte” men uttrycker övergripande nöjdhet med utbudet i sitt närområde. På följdfrågor önskar några bättre tillgång till ytor att bara umgås med vänner eller idrottsspecifika planer.
Föreningsdialog – gruppträffar
Två gruppträffar har genomförts med lokala idrottsföreningar. Inbjudan skickades ut via RF-SISU Västernorrland. Träffarna hade samtalsledare från RF-SISU Västernorrland och samtliga grupper hade en representant från Sundsvalls kommun som också antecknade. På de två dialogträffarna deltog följande: 17 olika idrottsföreningar och 2 SDF, totalt 29 personer. Totalt medverkade 12 olika idrotter.
Frågor för diskussionen var:
- Vart tror ni att svensk föreningsidrott kommer vara om 5, 10, 15 år?
- Vilken betydelse tror ni att föreningsidrott kommer att ha i framtiden?
- Forskning pekar på en polarisering inom föreningsidrotten. Barn och unga, speciellt flickor, i socioekonomiskt svaga områden är mindre föreningsaktiva än barn och unga i andra områden. Vad skulle kommunen kunna göra för att förbättra förutsättningarna i dessa områden, särskilt för flickor?
- Vad tror ni att er förening och föreningsidrotten kommer behöva göra, och hur kan kommunen stödja, för att ni i framtiden ska nå era målsättningar?
Samtliga representanter var eniga om att det blir allt svårare att rekrytera ideellt engagemang, både sett till ideellt ledarskap och styrelseroller. Idrottsrörelsen ser internationellt en trend av ökad kommersialisering även inom breddidrotten, en bild som delas även i Sundsvall. Trenden tyder på ökande kommersialisering och arvoderade tjänster vilket potentiellt leder till högre avgifter i föreningarna och därmed ytterligare segregering. Särskilt föreningar på landsbygden har allt svårare att rekrytera ideella och att erbjuda ett brett utbud av idrotter.
Föreningarna upplever att ökade krav på administration påverkar det ideella engagemanget negativt och ser därför ett behov av stöd från RF-SISU Västernorrland och Sundsvalls kommun för att se över möjligheter till samverkan kring administration. Föreningarna uttrycker också behov av mer kontakt och dialog med Sundsvalls kommun, dels för att främja ömsesidig förståelse men också för att skapa samsyn och forum för dialog.
Trots utmaningar ser föreningarna att idrottsrörelsen har en allt viktigare roll i ett samhälle med ökat stillasittande och ensamhet. Idrott kan vara en arena för fysisk aktivitet men också en mötesplats och gemenskap, inte bara för aktiva utan även anhöriga och åskådare. Föreningarna ser också potential i ökad samverkan med skolan.
Det behov som samlar de ovan beskrivna exemplen är behovet av forum för dialog och samverkan, både mellan Sundsvalls kommun och föreningslivet men även föreningarna emellan.
Allt underlag och material som samlats in under dialogprocessen finns dokumenterad och kommer att nyttjas som underlag i det fortsatta arbetet med idrottspolitik.
15.5 Översikt berörda förvaltningar per målområde
Förslag definieras efter remissperiod.
15.6 Idékatalog
Formuleras efter remissperiod. Ingår ej i beslutsunderlaget
Här finns beslutat projektdirektiv för idrottspolitisk strategi som besluts i Kultur- och fritidsnämnden
Projekt: Idrottspolitisk strategi, diarienummer KFN-2020-00296.
Beställare: Kultur- och fritidsnämnden, Jonas Walker, kultur- och fritidsdirektör
Version: 0.1
Skriven av: Jonas Walker Datum 2020-04-02
Godkänd av: Kultur- och fritidsnämnden 2020-12-16
0.1 2020-04-02 Första version av arbetsdokument Jonas Walker
Beslutad 2020-02-12 Idrottspolitisk strategi, uppdrag från nämnden att ta fram projektdirektiv Kultur-och fritidsnämnden, KFN-2020-00044
2 Inledning
Projektet handlar om att ta fram en idrottspolitisk strategi som ska vara vägledande för kommunens beslut och prioriteringar inom området. Det är att likställa med dokument inom andra politikområden såsom kulturpolitisk strategi, Natur- och friluftsplan, kultur och så vidare.
2.1 Bakgrund
Ett ”Idrottspolitiskt program” togs fram och antogs av kultur och fritidsnämnden 2005-04-25. Efter valet 2006 fattade nämnden beslut att alla tidigare beslutade planer skulle upphöra att gälla. Efter det har Sundsvall inte haft något specifikt dokument som anger kommunens viljeinriktning inom idrott och motion. I samband med Mål-och resursplan 2013 gavs kultur-och fritidsnämnden ett uppdrag ”Idrottspolitisk i fokus” (F&K 2013:6). Uppdraget formulerades såhär: ”Ett helhetsgrepp behöver tas när det gäller idrottspolitiken och politiken behöver göra en samlad strategi som ska omfatta både elit- och ungdomsidrott. Sundsvall är en idrottsstad som lockar många idrottsintresserade människor att studera och verka i staden. En idrottspolitisk plan ska tas fram under planperioden. Planen ska tas fram i samråd med idrotten.”
Kultur- och fritidsnämnden beslutade 2020-02-12 att ge förvaltningen i uppdrag att ta fram ett projektdirektiv och budget för arbetet med en idrottspolitisk strategi. Beslut om direktiv och budget ska fattas av nämnden.
2.2 Verksamhetens övergripande mål och strategier
Kommunen har i början av året antagit en ny vision “Tillsammans släpper vi skaparkraften fri och bygger ett hållbart Sundsvall med plats för alla.” Till visionen kopplas förhållningsätten välkomnande, nyfikna och pålitliga som ska ge vägledning i hur vi ska jobba. Detta är såklart en generell vägvisare i arbetet med idrotts- och fritidsverksamheten i kommunen. De konkreta målsättningarna kopplat till det idrottspolitiska området finns dock endast i de tvååriga mål- och resursplanerna. I Sundsvalls kommuns mål- och resursplan för 2021-2022 med plan för 2023-2024 är prioriteringen att alla sundsvallsbor ska ha likvärdiga förutsättningar att leva ett bra liv det huvudsakliga målet för perioden.
Under rubriken Möjligheter till aktiv fritid slås fast att genom att erbjuda ett stort och varierat utbud av kultur- och fritidsmöjligheter skapas
livskvalitet för medborgarna och vi gör Sundsvall till en attraktiv kommun att både bo i och besöka. Särskilt barn och ungdomars möjligheter att ta del av idrottsaktiviteter framhålls som den viktigaste uppgiften för den kommunala idrottspolitiken. Därför ska kommunen arbeta aktivt för en bättre tillgänglighet och närhet till idrott i hela Sundsvall. Även föreningslivets betydelse och behovet av moderna lokaler för skola, idrott och fritid lyfts fram i dokumentet. Projektet med att ta fram en idrottspolitisk strategi skulle skapa större långsiktighet i de politiska prioriteringarna och ge tydligare signaler till förvaltningar och bolag om vad kommunkoncernen behöver fokusera på både på kort och på lång sikt.
3 Beställare
Kultur- och fritidsnämnden, Jonas Walker, kultur- och fritidsdirektör.
4 Mål
4.1 Effektmål och nyttor
Genom att ta fram en idrottspolitisk strategi skapas långsiktighet i kommunens idrottspolitiska satsningar. Det kan förväntas ge bättre avvägda beslut och kostnadseffektivare verksamhet. Beroende på vilka prioriteringar som görs i strategin kan det i förlängningen ge effekter som bättre folkhälsa, en attraktivare kommun, social utjämning, en jämlikare och jämställd folkrörelse.
4.2 Projektmål
Projektets mål är att ta fram ett förslag till idrottspolitisk strategi för hela kommunorganisationen.
5 Avgränsningar
Strategin är avgränsat till att behandla hur organisationen Sundsvalls kommun ska arbeta med frågor inom det idrottspolitiska området knutna till det geografiska området Sundsvalls kommun.
Lokal och anläggningsfrågor är viktiga idrottspolitiska förutsättningar som strategin behöver beröra. Syftet är dock inte att ta fram underlag och prioriteringar för investeringar i enskilda lokaler och anläggningar, eller ta ställning till hur idrottens behov ska mötas utan snarare att ta fram principer för hur kommunen ska arbeta med dessa frågor.
6 Utgångspunkter
Den nationella idrottspolitiken baseras på tre grundstenar: folkhälsa, fri och självständig folkrörelse och kommersiell underhållningsidrott. Denna indelning är en självklar utgångspunkt för att ta sig an frågorna även på det kommunala planet. Hur staten väljer att stödja idrottsrörelsen är också av intresse och kan utläsas i det mål och syfte riksdagen fastställt för statsbidraget till idrotten.
Där fastslås bland annat att syftet är att ge möjligheter för flickor och pojkar, kvinnor och män att motionera och idrotta för att främja en god folkhälsa samt att stödja en fri och självständig idrottsrörelse. Statsbidraget för barn och ungdomar ska enligt riksdagens beslut lämnas till verksamhet som bedrivs ur ett barnrättsperspektiv.
Riksidrottsförbundet och idrottens egen målsättning är också en viktig utgångspunkt för projektet. Idrotten har i dokumentet Strategi 2025 tagit ställning till att utveckla föreningsverksamheten med fokus på delaktighet, engagemang. Att idrotten ska vara inkluderande för alla, jämställd, ledarskapet gott och alla får plats att idrotta utifrån sina villkor oavsett ambition, ålder, kön, prestationsnivå eller andra förutsättningar.
Projektet ska förutom detta utgå från tillgängliga kartläggningar, forskning och statistik på området. Till exempel finns relevant kunskap på Centrum för idrottsforskning, Ung livsstil, ETOUR, Riksidrottsförbundet, Folkhälsomyndigheten, SCB etc. Kunskapsbilden kan behöva kompletteras med mer lokala perspektiv.
7 Intressenter
Västernorrlands idrottsförbund, kommunens nämnder, förvaltningar och bolag, idrottsföreningar, Region Västernorrland.
8 Beroenden
Projektet är beroende av att utredningsresurser både ekonomiska och personella kan avsättas inom förvaltningen i tillräcklig omfattning under projekttiden.
Projektet är beroende av att medarbetare på andra förvaltningar samt externa aktörer avsätter tid i tillräcklig omfattning för dialogmöten och arbetsgrupper.
9 Påverkan
Projektet kan komma att påverkas av eventuella nya politiska målsättningar samt förändrade budgetförutsättningar under projektperioden.
10 Risker
Lågt engagemang och intresse från andra aktörer inom kommunen
Bedömning: Låg risk, men kan påverka projektets resultat.
Åtgärd: Tydlig kommunikation kring syfte och mål med projektet.
Covid-19 pandemin.
Bedömning: Risk att möten och utbildningar inge kan genomföras.
Åtgärd: Anpassning mot gällande regler och rekommendationer för pandemin. Möten och utbildningar via Skype eller i mindre grupper. Omfattning påverkas av andras beslut.
11 Tidplan
Beslutspunkt/milstolpe | Tidpunkt | Kommentar |
Projektet startar | Oktober 2020 | Arbetet med projektdirektivet inleddes, det vill säga, fasen förberedelse påbörjades. |
Projektdirektiv | December 2020 | Nämnd godkänner projektdirektiv |
Rekrytering och tillsättning av projektledare | Påbörjas december 2020 | Idrotts och fritidschef ansvarar. |
Styrgrupp tillsätts | Januari 2021 | Förvaltningsdirektör sätter samman |
Projektplan | Januari 2021 | Styrgrupp godkänner projektplan |
Arbetsgrupp tillsätts | Februari 2021 | Idrotts- och fritidschef ansvarar. |
Kartläggning | Maj 2021 | Kartläggning av statistik, kunskap och forskning genomförd, styrgrupp godkänner leverans. |
Dialog | September 2021 | Dialoginsatser med berörda aktörer genomförda, styrgrupp godkänner leverans |
Första förslag färdigt | December 2021 | Ett första utkast till strategi är färdigt, styrgrupp godkänner leverans |
Samråd kring förslag | Februari 2022 | Förslaget har skickats ut för samråd till interna och externa parter och samråd hållits, rapport från samråd godkänns av styrgrupp. |
Remissutgåva | Mars 2022 | Remissförslag färdigt och godkänns av nämnd. |
Remiss till nämnder och Stadsbacken | Maj 2022 | Remissomgång genomförd |
Hantering av synpunkter/remiss | Augusti 2022 | Sammanställning synpunkter och bearbetning av förslag till strategi, styrgrupp godkänner leverans. |
Beslut om förslag till idrottspolitisk strategi | September 2022 | Beslutet att fastställa förslaget tas av nämnden och delges fullmäktige för beslut |
Beslut om idrottspolitisk strategi | November 2022 | Beslut fattas av kommunfullmäktige |
Projektet avslutas | November 2022 | Planerat datum för godkännande av projekts slutrapport och beslut om att stänga projektet |
Utöver lönekostnader för ordinarietjänster tillsätts en projektledare externt på heltid i 12 månader. Fördelat 10 månader 2021 och 2 månader 2022. Dessutom totalt 105 tusen kronor för kartläggning av statistik, kunskap och forskning samt framtagning av remissunderlag.
13 Organisation
2021
Styrgrupp:
Utses av förvaltningsdirektör kultur och fritid.
Arbetsgrupp:
Projektledare 10 månader 100%
Idrotts- och fritidschef. 12 månader 20%
Utredare kultur och fritid. 12 månader 20%
Berörda förvaltningar utifrån behov och möjlighet X%
2022
Styrgrupp.
Utses av förvaltningsdirektör kultur och fritid.
Arbetsgrupp:
Projektledare 2 månader 100%
Idrotts- och fritidschef. 8 månader 15%
Utredare kultur och fritid. 8 månader 15%
Berörda förvaltningar utifrån behov och möjlighet X%
Referensgrupp och dialoggrupper
Sätts samman med olika intressegrupper och beslutsfattare utifrån utredningsfas.
14 Finansiering
2021
Projektledare. Tillsätts externt XXX tusen kronor
Finansieras inom förvaltningens ram för utredningar och uppdrag
Idrotts och fritidschef XXX tusen kronor
Finansieras inom ordinarie tjänst
Utredare kultur och fritid XXX tusen kronor
Finansieras inom ordinarie tjänst
Andra deltagare inom andra förvaltningar och bolag XXX kronor
Finansieras inom respektive förvaltnings bolags ram
Övriga kostnader 75 tusen kronor
Finansieras inom förvaltningens ram för utredningar och uppdrag
2022
Projektledare. Tillsätts externt XXX tusen kronor
Finansieras inom förvaltningens ram för utredningar och uppdrag
Idrotts och fritidschef XXX tusen kronor
Finansieras inom ordinarie tjänst
Utredare kultur och fritid XXX tusen kronor
Finansieras inom ordinarie tjänst
Andra deltagare inom andra förvaltningar och bolag XXX tusen kronor
Finansieras inom respektive förvaltnings bolags ram
Övriga kostnader 30 tusen kronor
Finansieras inom förvaltningens ram för utredningar och uppdrag
15 Kvalitetssäkring
Projektet redovisas fortlöpande enligt upprättad projekt- och tidplan till projektets styrgrupp.
16 Övertagande och acceptans
Kultur- och fritidsnämnden godkänner efter remissförfarande förslag till idrottspolitisk strategi
17 Övriga direktiv
Vad tycker du om förutsättningarna för idrott och fysisk aktivitet i kommunen?
Enkäten för detta är avslutad och vi vill om rikta ett stort tack till er som tagit er tid och deltagit, det är ett värdefullt underlag till vårt fortsatta arbete.
Kontakt
Malin Håkansson
Projektledare/ processledare Bredsand
Telefon: 073-055 21 40
E-post: malin.hakansson@sundsvall.se
Mina sidor och e-tjänster
Logga in för att följa upp dina ärenden och ta del av de e-tjänster som Sundsvalls kommun har att erbjuda. Du loggar in med e-legitimation i form av bank-id eller mobilt bank-id. Om du saknar e-legitimation kan du beställa det via din bank eller Skatteverket.
Om e-legitimation, Skatteverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
E-tjänster för Uppleva och göra
- Ansökan om föreningsbidrag Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Boka idrottsanläggning eller lokal Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Kompiskortet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Kompiskortet - till föreningar och aktörer som vill ansluta sig Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Kvarglömt på evenemang Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster