Energi- och klimatrådgivning
Sundsvalls kommunala energi- och klimatrådgivning delfinansieras med bidrag från Energimyndigheten.
Ring för rådgivning eller boka tid för en träff.
Informationshörna i Kulturmagasinet tisdag kl: 12.00 – 13.00.
Du kan bland annat fråga oss om:
- Minskad energianvändning
- Uppvärmning
- Bidrag och stöd.
Under 2024 kommer Energi- och klimatrådgivningen ha ett ökat fokus på företagsrådgivning och rådgivning kring energigemenskap som en del av nationella satsningar för energi- och klimatrådgivningen i hela landet.
Har ditt företag frågor om energieffektivisering? Eller vill du veta mer om energiberedskap? Kontakta oss!
Självklart hjälper vi till med alla frågor, från alla målgrupper, som kommer till oss angående energi och klimat.
Här kan du se vilka föreläsningar, mässor eller andra evenemang som energi- och klimatrådgivningen anordnar eller är delaktiga i.
Energi- och klimatstöd för företag
Välkommen att söka energi- och klimatstödet för att göra energieffektivisering i ditt företag. Exempelvis kan du söka stöd för investeringar i solcellspaneler, värmeväxlare, ventilationsaggregat, värmepumpar, produkter för värmeåtervinning, tilläggsisolering samt maskiner och utrustning som minskar behovet av fossila bränslen.
Investeringar som är sökbara i energi- och klimatstödet
Stöd kan sökas för både hårda (maskiner/utrustning/inventarier) och mjuka (konsulttjänster) investeringar. Om investeringen innefattar både hårda och mjuka investeringar måste dessa delas upp i två separata ansökningar, som räknas som en ansökan.
Du kan läsa mer om ansökan hos Region Västernorrland Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Bidrag för energieffektivisering i småhus
Bidraget kommer att gå att ansöka om via Boverkets e-tjänst från den 3 juli 2023.
Bidragets syfte är att främja energieffektivisering i småhus som värms upp med el eller gas för att minska sårbarheten för höga energipriser och bidra till ökad försörjningstrygghet.
Bidrag kan ges med högst 50% av de bidragsberättigade kostnaderna, sammantaget högst 60 000 kronor per småhus, fördelat på högst 30 000 kronor för en konvertering och högst 30 000 kronor för klimatskärmsåtgärder. Bidrag under 10 000 kronor betalas inte ut.
Läs mer hos Boverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Skattereduktion för grön teknik
- Skattereduktion om 20 % för installation av nätanslutet solcellssystem (från 1/1 2023).
- Skattereduktion om 50 % för installation av system för lagring av egenproducerad elenergi.
- Skattereduktion om 50 % för installation av laddningspunkt till elfordon.
Skattereduktion ges på kostnaden för arbete och material, med ett takbelopp på 50 000 kr per person som äger fastigheten. Läs mer om avdraget hos Skatteverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Ersättning vid överproduktion av solel
- Den el du inte använder direkt kan du sälja till företag som är villig att köpa, till exempel elhandelsbolag eller ditt nätbolag, ni avtalar om ersättning per kilowattimme
- Du får göra skattereduktion för mikroproduktion av el. Skattereduktionen görs via inkomstdeklarationen och är på 60 öre/kilowattimme för den el som matas ut till elnätet. Maximal skattereduktion är 18 000 kr per år men du kan inte få skattereduktion för fler kWh än du köpt. Mikroproduktionsanläggningen måsta ha samma anslutningspunkt och huvudsäkring som anslutningen till elnätet. Säkringen i anslutningspunkten får vara max 100 ampere. Solel som säljs under ett år anges i deklarationen nästkommande år, då får man tillbaka pengarna. Läs mer om moms och skattereduktion hos Skatteverket. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Nätnytta, ersättning från nätföretaget för utmatad el till nätet. Ersättningen kommer automatiskt på nätfakturan och är några öre/kWh.
- Elproduktion från solceller berättigar dig att få ursprungsgarantier. Priset är marknadsbaserat. Du får en ursprungsgaranti per producerad MWh. Observera att hanteringen av ursprungsgarantierna kan medföra administrativa kostnader.
Om din försäljning av el och andra varor och tjänster uppgår till högst 30 000 per år under två år behöver du inte deklarera och betala moms. Du ska inte heller registrera dig för moms. Överstiger försäljningen 30 000 kronor per år är du skyldig att registrera dig för att betala mervärdesskatt på 25 % på den sålda elen. Den här skyldigheten bedöms separat även om verksamheten inte utgör en näringsverksamhet. Läs mer hos Skatteverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Solvärme
För närvarande kan den som vill installera solvärme utnyttja ROT-avdraget, du kan då göra ett schablonmässigt ROT-avdrag med 30% av den totala installationskostnaden.
Förteckning över solfångare på svenska marknaden som är certifierade med Solar Keymark inklusive beräknade årliga energiutbyten hittar du på Sveriges forskningsinstitut RISE. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
ROT-avdrag
Allt du behöver veta om ROT-avdraget, för dig som privatperson. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Miljöbilar
Du som köper en ny miljöbil som drivs med el eller andra mer miljöanpassade drivmedel än bensin och diesel kan få ett nedsatt förmånsvärde. Du som arbetsgivare kan läsa mer på Skatteverket. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Du kan även läsa mer om miljöbilspremien på Transportstyrelsens webbplats.
Bonus malus-system för personbilar, lätta lastbilar och lätta bussar
Tidigare regering och riksdag införde ett bonus malus-system för nya personbilar klass I och II (husbilar), lätta bussar och lätta lastbilar. De fordon som berördes var nya fordon påställda i vägtrafikregistret från och med 1 juli 2018. Den nya regeringen (hösten 2022) lämnade besked om att klimatbonusen upphör den 8 november 2022.
Malus – förhöjd fordonsskatt
Malus innebär en förhöjd fordonsskatt under de tre första åren för bensin- och dieseldrivna personbilar klass I och II, lätta bussar och lätta lastbilar. Läs mer på Transportstyrelsens hemsida. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Ladda bilen – investeringsstöd till laddningsstationer som inte är publika
Ladda bilen är ett stöd för installation av laddningsstation vid bostäder eller en arbetsplats. De som bor i bostaden eller de som är anställda på arbetsplatsen ska vara de huvudsakliga användarna. Till viss del kan stationerna användas av besökande och andra. Bidrag till laddningsstationer på Naturvårdsverkets hemsida. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Stöd till Laddstation för laddning av elbilar för
- Bostadsrättsföreningar
- Organisationer
- Företag
Under 2021 har det kommit nya regler från Boverket med krav på laddinfrastruktur för laddning av elfordon. Dessa kan komma att påverka bidragets storlek för åtgärder som måste genomföras för att uppfylla en skyldighet enligt lag, annan författning eller villkor. Mer information på Boverkets webbplats. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Klimatklivet
Naturvårdsverket ger stöd för investeringar som ger största möjliga klimatnytta, kallat Klimatklivet. Klimatklivet är ett investeringsstöd som gör det möjligt att satsa på fossilfri framtidsteknik och grön omställning. Det kan sökas av företag, kommuner, regioner och organisationer i hela Sverige. Stödets syfte är att minska de utsläpp som påverkar klimatet.
Den första ansökningsperiod för Klimatklivet är öppen 4-15 mars 2024. Period två 3–11 juni och period tre 1-8 november 2024.
Utlysningar för vätgastankstationer och publik laddinfrastruktur i Klimatklivet
Vätgastankstationer längs prioriterade vägar: 12–21 februari
Klimatklivet kan bevilja upp till 70 procent i investeringsstöd till vätgastankstationer på prioriterade större vägar. Ansökningarna sker via anbud. De bästa anbuden i ett visst område kan få stöd.
Publik laddinfrastruktur:
25 mars–5 april, 14–25 oktober
Läs mer på Naturvårdsverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Stöd till lokaler
Många av de bidrag och stöd till lokaler som funnits har försvunnit. Läs mer om det på Boverkets webbplats Bidrag och andra stöd till lokaler. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Klimatpremien gäller för vissa miljölastbilar och elektriska arbetsmaskiner. Från och med 18 januari 2022 är det även möjligt att söka statligt stöd för arbetsmaskiner drivna av fordonsgas, bioetanol eller en hybrid av dessa bränslen, så kallade miljöarbetsmaskiner. Den sökande kan få maximalt 20 procent av miljöfordonets inköpspris och stödet beräknas finnas fram till och med 2024.
Därutöver har miniminivån gällande nettoeffekten för eldrivna arbetsmaskiner sänks från 75 kW till 15 kW. För miljöarbetsmaskiner gäller effektgränsen på 75 kW.
Vilka kan söka premien?
Företag, kommuner och regioner kan söka statligt stöd för köp av miljölastbilar och elektriska arbetsmaskiner.
Vilka fordon är stödberättigade?
- Eldrivna lätta lastbilar är fordon som är registrerad som lastbil i Transportstyrelsens vägtrafikregister, har en totalvikt på maximalt 3,5 ton samt drivs enbart av el eller av el som produceras av vätgas via bränsleceller. Klimatpremien kan sökas av företag, kommuner och regioner som ska köpa en ny eldriven lätt lastbil. Detta är ett nytt stöd från 13 februari 2024.
- Tunga lastbilar, med en totalvikt över 3,5 ton, som drivs enbart av bioetanol, fordonsgas eller elektrisk energi från en bränslecell, ett batteri eller en extern källa. Även lastbilar, som drivs av en kombination av ovanstående bränslen, är också stödberättigad, exempelvis en laddhybrid som drivs av el samt bioetanol eller fordonsgas.
- Eldrivna arbetsmaskiner är ett motorredskap eller en traktor enligt lagen om vägtrafikdefinitioner som har en nettoeffekt över 15 kW och som drivs enbart av elektrisk energi från en bränslecell, ett batteri eller en extern källa.
- Miljöarbetsmaskiner är ett motorredskap eller en traktor enligt lagen om vägtrafikdefinitioner, som har en nettoeffekt över 75 kW, och som är avsedd att drivas antingen enbart av fordonsgas eller bioetanol, eller av någon av dessa i kombination med elektrisk energi från en bränslecell, ett batteri eller en extern källa.
Läs mer hos Energimyndigheten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
För att få ett så förmånligt elpris som möjligt bör du jämföra olika elbolag.
Elpriskollen jämför olika elbolag
Elpriskollen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. – en heltäckande och aktuell prisjämförelse av alla elhandelsbolag. Du kan anpassa din sökning i databasen efter dina önskemål om till exempel miljökrav och bindningstid. Nu kan även företag jämföra elhandelspriser.
Ring energi- och klimatrådgivningen (tfn 060-19 22 35 eller 060-19 12 77) om du har frågor om el-avtal!
Frågor och hjälp
Har du frågor som inte ditt elhandelsbolag eller ditt nätbolag kan hjälpa dig med kan du vända dig till Konsumenternas energimarknadsbyrå Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Det kan bli dyrt att inte välja elavtal
Gör du inget eget val av elavtal utser den lokala nätägaren (det företag som har hand om elnätet på orten) en elhandlare som säljer el till dig. Du får då ett avtal med så kallat tillsvidarepris. Tillsvidarepriset är nästan alltid högre jämfört med andra typer av avtal, även hos samma elhandlare. Man får även ett tillsvidarepris om man haft ett avtal där bindningstiden gått ut utan att ha förlängts eller ersatts med något annat avtal.
Solelportalen
Funderar du på att skaffa solceller? På Solelportalen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. finns samlad information och oberoende vägledning inför beslutet.
Solkartan
Du kan använda solkartan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. till att beräkna hur bra solceller passar för ditt hus. Se även instruktionsfilmen för solkartan.
Solcellsstatistik
Sundsvall ökade sin installerade effekt från solceller från 326 Watt / privatbostad till 532 Watt / privatbostad mellan 2022 - 2023, en ökning med 63.20%. Detta placerar Sundsvall kommun på plats 256 av Sveriges 290 kommuner när det gäller kapacitet att producera solel från privatbostäder.
För Västernorrlands län som helhet är motsvarande värden 341 W / hus 2022 till 555 W / hus 2023 (+62.80%).
Är du mer intresserad av statistik besök Energimyndigheten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. eller se den förenklad hos Hemsol. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
SOL-EL för hus och bil - En strålande idé
Se den inspelade webbföreläsningen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. för villaägare med fokus på solceller med Tim Ljunggren, Senergia AB, från den 24 november 2022.
Du kan spara pengar på att göra en översyn av huset och minska din energianvändning och dina kostnader. Mer om att energieffektivisera hemma Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
På Energimyndighetens hemsida finns testresultat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. på allt från belysning till solceller.
Läs också Region Västernorrlands broschyr Spara energi hemma Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Energieffektiva produkter och spartips
Ska du köpa nytt? Naturskyddsföreningen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. listar Sveriges energieffektivaste produkter vid nyköp. De ger också råd om hur du minskar din energianvändning utan att köpa nytt.
Ny energimärkning fortsätter driva på produktutvecklingen
Ska du köpa ny tv, kyl, tvättmaskin eller värmepump? Då hjälper energimärkningen dig att välja energismart.
Som konsument har du rätt att ta del av energimärkningen innan du handlar. Det gäller i butiker, i e-handel och i reklam.
Energimärkningen är gemensam för EU-länderna och har hjälpt till att driva på utvecklingen av energieffektiva produkter med goda resultat i mer än 20 år. Den nya energimärkningen kan fortsatt driva på produktutvecklingen och hjälpa konsumenter att göra energismarta val.
Mer om energimärkning hittar du här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Villans klimatskal
Ett bra klimatskal, det vill säga väggar, tak, golv och fönster, gör att värmen inte försvinner lika fort ut i den omgivande kylan.
Klimatskalets svaga punkter är fönster och tak, därför kan det vara värdefullt att göra en tilläggsisolering eller byta fönster i samband med övergång till ett effektivare uppvärmningssystem.
Utnyttja solen!
Solvärme
Kombinera din uppvärmning med solfångare. Har du ved- eller pelletspanna slipper du oftast elda i pannan under sommaren för att få varmvatten. Även om du inte har någon värmepanna kan du komplettera med solfångare för att få varmvatten via solfångare under halva året.
Solceller
Genom att installera solceller minskar du ditt beroende av köpt el och gör samtidigt en insats för miljön, läs mer om solceller här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Du får göra en skattereduktion för grön teknik med upp till 20% för installation av solceller.
El som produceras täcker direkt det behov du har för tillfället. Då slipper du betala för köpt el, energiskatt och el-överföringsavgift. Den överskottselen säljer du till ett elhandelsbolag (oftast samma bolag som du köper el från). Du får spottpriset på den nordiska elbörsen plus/minus ett litet påslag/avdrag. Du får även en skattereduktion på 60 öre per kilowattimme. Utöver det kan du sälja ursprungsgarantier för den el du säljer. Läs mer om ursprungsgarantier Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. här.
Minskade energikostnader för dig inom besöksnäringen
Visste du att…
- Restauranger och hotell har många energiintensiva installationer på en liten yta.
- Restauranger använder dubbelt så mycket energi per kvadratmeter lokalyta jämfört med hotell.
- Drygt hälften av energianvändningen i hotell utgörs av uppvärmning och varmvatten.
- Svenska restauranger använder energi huvudsakligen för: köksutrustning (35 %), värme- och kylsystem (28 %), diskmaskiner (18 %), belysning (13 %), kylning (byggnad, 6 %).
Källa: Energimyndigheten [2012] Energi i hotell och restauranger.
För mer energispartips för dig inom besöksnäringen, kontakta oss på energi- och klimatrådgivningen. Vi ger kostnadsfri rådgivning och kan genomföra platsbesök i din verksamhet.
Det finns en rad olika uppvärmningssystem. Ur miljösynpunkt är det svårt att säga att ett specifikt system är det bästa.
Uppvärmningssystem
- Biobränsle – pannor/kaminer
- Elvärme
- Fjärrvärme
- Olja
- Solvärme (komplement)
- Värmepump (luft-, berg-, sjö-, jordvärmepump).
Alla uppvärmningssystem har för- och nackdelar och flera faktorer inverkar. Till exempel husets konstruktion, när det är byggt, energibehov, var i landet det ligger och i vilken kondition huset är.
På Energimyndighetens sida om uppvärmning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan du läsa mer om olika uppvärmningssystem och vad du kan göra för att minska din energianvändning.
Jämföra olika uppvärmningssystem
Det finns tester gjorda och på Energimyndighetens hemsida kan du hitta aktuella tester. Du hittar dem här! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
På Folksams hemsida hittar du jämförelser av olika värmepumpar Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Energi och klimatrådgivningen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Samlingssida för kommunal energi och klimatrådgivning
Spara energi hemma, Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. broschyr från Energikontoren Sverige och Region Västernorrland
Boverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Elpriskollen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Energimyndigheten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Film – Hushållens energianvändning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Myter om elbilar – 6 filmer Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Kontakt
Energi- och klimatrådgivning
Telefon: 060-19 22 35, 060-19 12 77
E-post: energiradgivning@sundsvall.se
Adress: Konsument Sundsvall, 851 96, Sundsvall, Använd gärna e-post
Öppettider: Telefontid vardagar kl:10-16, Bemannad informationshörna i Kulturmagasinet tisdag kl:12.00-13.00