Avgifter och taxor för vård och omsorg
Här finner du information om avgifter för hemtjänst och särskilt boende. Du hittar även uppgifter för övriga avgifter.
Grunden för avgifterna är lika i hela landet och det är Riksdagen som fattar beslut om maxtaxa, minimibelopp och förbehållsbelopp.
Maxtaxa
För den hjälp du blir beviljad efter att du fått dina behov prövade betalar du utifrån det ekonomiska utrymme du har, det vill säga om du gett ditt medgivande att vi ska pröva detta mot dina inkomster. I annat fall betalar du alltid gällande maxtaxa för dina beviljade insatser. Har du låg inkomst så kan din avgift bli lägre, och ibland ingen alls, det vill säga du betalar ingenting för de insatser du är beviljad. Har du hög inkomst betalar du högre avgift, men aldrig högre än den fastställda maxtaxan som är 2 575 kronor per månad (2024). Maxtaxan (högkostnadsskydd) är beslutad av Riksdagen och är lika i hela landet.
Maxtaxan är det månadsbelopp som man betalar som mest, oavsett hur hög inkomsten är och vad man har för tillgångar och oavsett hur mycket hjälp med hemtjänstinsatser man får.
Minimibelopp
Minimibeloppet fastställs av Riksdagen utifrån gällande prisbasbelopp och grundas på Konsumentverkets normer. För 2024 är minimibeloppet 7 062 kronor per månad om du är ensamstående och 5 762 kronor vardera för makar eller sambos. Det ska täcka kostnader för:
- Livsmedel – alla måltider, kläder och skor
- Fritid, hygien och förbrukningsvaror
- Dagstidning, telefon, möbler och husgeråd samt hemförsäkring och hushållsel
- Resor, tandvård, öppen hälso- och sjukvård samt läkemedel.
Förbehållsbelopp
Förbehållsbelopp kallas det belopp som du behöver ha kvar för dina personliga utgifter och för att betala din boendekostnad innan kommunen kan ta en avgift.
Minimibelopp + faktisk boendekostnad = Förbehållsbelopp
Avgiftsutrymme
Avgiftsutrymmet är det som blir kvar när boendekostnaden och minimibeloppet har räknats bort från din inkomst. Vid beräkning av avgiftsutrymmet för gifta makar och registrerade partners som bor tillsammans läggs makarnas inkomster och eventuellt bostadstillägg samman och delas sedan på två. Avgiften beräknas sedan individuellt. Om ni bor i varsitt boende räknas ni som särboende, vilket betyder att förbehållsbeloppet blir högre för var och en av er.
För att se vilket ekonomiskt utrymme du har för att betala avgift gör vi så här:
Nettoinkomst minus förbehållsbeloppet = Avgiftsutrymme
Aktuell inkomst efter skatt | + 12 000 (nettoinkomst) |
---|---|
Bostadskostnader | - 4 000 |
Minimibelopp | - 7 062 |
Bostadstillägg | + 500 |
= Avgiftsutrymme | = 1 438 |
Blir avgiftsutrymmet ett plus, är det den summan som styr hur mycket du kan betala i avgift upp till maxtaxa. Blir avgiftsutrymmet ett minus kan kommunen inte ta ut någon hemtjänstavgift av dig. Även kostnad för omvårdnad i särskilt boende kallas hemtjänstavgift.
Hur stor eller liten din avgift blir, beror alltså på sammanlagd inkomst efter skatt (din nettoinkomst), hur hög din boendekostnad är och hur mycket hjälp du får.
Inkomst och bostadsförfrågan
Vi behöver uppgifter om din ekonomi för att kunna pröva dina aktuella inkomster mot maxtaxan.
När du fått ett beslut om hemtjänst eller särskilt boende kommer du att få ett avgiftsbeslut som är utifrån beviljade insatser och avgift enligt gällande maxtaxa.
Om du medger att vi hämtar dina inkomster som utbetalas från Pensionsmyndigheten, Försäkringskassan och Skatteverket, behöver du skicka in en inkomst- och bostadsförfrågan. Det gör du via e-tjänsten nedan. Du behöver inget bank-id för att skicka in dina uppgifter.
Övriga inkomster som till exempel privata pensioner och andra ersättningar fyller du själv i direkt i e-tjänsten. För att hänsyn ska tas till din boendekostnad måste vi få veta hur du bor, om det är i särskilt boende, egen lägenhet, bostadsrätt eller om du äger en egen fastighet.
Hyresspecifikationer och lånehandlingar samt eventuella intyg kan bifogas i e-tjänsten. Om din bostadskostnad finns hos Försäkringskassan eller Pensionsmyndigheten så gäller de uppgifterna och då är det hos den myndigheten du behöver meddela eventuella hyresändringar.
Till inkomster räknas:
- Pension/förvärvsinkomst
- Inkomster av kapital enligt senaste taxering, till exempel räntor på banktillgodohavanden och avkastning på aktier och fonder. Om du har sålt lägenhet/hus kommer eventuell reavinst att redovisas som överskott av kapital vid deklarationstillfället, denna uppgift kan vi bortse ifrån om kopia av deklaration skickas in. (Förmögenhet i sig påverkar alltså inte avgiftsunderlaget)
- Eventuella arvoden
- Bostadstillägg för pensionärer/bostadsbidrag.
Till boendekostnad räknas:
- Hyra (i hyresrätt) eller månadsavgift (i bostadsrätt). Aktuell hyresspecifikation ska skickas in. Observera att kontoutdrag eller inbetalningskort ej räknas som en hyresspecifikation. En hyresspecifikation innehåller uppgift om bostadens månadskostnader och eventuella tilläggstjänsten såsom hushållsel och garage.
- Bor du i eller äger hus ska du uppge fastighetsbeteckningen. Då utgår vi från kommunens fastighetsregisters uppgifter om kvadratmeteryta vid beräkningen. Vid uträkning av bostadskostnaden för hus används samma schablonbelopp som Pensionsmyndigheten använder vid uträkning av bostadstillägg/bostadsbidrag, det vill säga ett årligen fastställt belopp per kvadratmeter boyta. När det gäller fastighetsskatt så beräknas den på taxeringsvärdet för fastigheten
- Har du lån på hus/lägenhet tas hänsyn till 70% av räntekostnaden om underlag från långivare skickas in. Det ska tydligt framkomma den aktuella räntekostnaden.
Möjlighet att ansöka om bostadstillägg gör du som pensionär hos Pensionsmyndigheten, är du yngre söker du bostadsbidrag hos Försäkringskassan.
Hur räknas avgiften ut?
Den inkomst du beräknas få under det närmaste året delar vi med tolv. Det månadsbelopp vi då får fram används som underlag när vi ska besluta om din avgift. Även bostadsbidrag räknas som inkomst. Nettoinkomster, ränteinkomster och bostadsbidrag för makars och registrerade partners läggs samman och delas vid beräkningen.
Avgiften är individuell och gäller per person. Om båda i hushållet har beviljade insatser så får ni alltså betala varsin avgift.
När en anhörig avlönas för att utföra hemtjänstinsatserna gäller samma avgifter och beräkning som för hemtjänst utförd av hemtjänstpersonal.
Fördyrade levnadskostnader
Har du fördyrade levnadskostnader ansöker du hos kommunens avgiftshandläggare om att de ska pröva om de fördyrade levnadskostnaderna kan ge dig ett högre förbehållsbelopp. Till fördyrade levnadsomkostnader räknas bland annat hemmavarande minderåriga barn, kostnad för god man som då ska styrkas med arvodesbeslut. Födoämnesallergi räknas enligt konsumentverket inte längre som någon fördyrad levnadskostnad och därmed ges inga avdrag för detta. Den uppgift du lämnar räknar vi med innevarande kalenderår och du måste själv uppge den årligen. Kostnaden måste uppgå till minst 250 kronor per månad och gälla över 6 månader under kalenderåret.
Avgiftsbeslut
När kommunen har gjort sina beräkningar utifrån dina uppgifter får du ett brev hem med rubriken ”Avgiftsbeslut”. Där redovisar vi hur vi räknat ut vilket avgiftsutrymme du har och vad din avgift blir. Om någon uppgift inte stämmer kan du behöva fylla i en ny inkomstförfrågan i e-tjänsten. Alla ändringar måste vara skriftliga. Du får bara nya avgiftsbeslut om din avgift ändras.
Ändrade uppgifter
Samtliga ändringar av till exempel inkomster, bostadskostnader behöver meddelas oss genom att skicka in en inkomst- och bostadsförfrågan. Uppbär du bostadstillägg ska du meddela Pensionsmyndigheten din nya bostadskostnad. Avslutade bostadstillägg behöver styrkas med beslut.
För övriga inkomster gäller uppgift från SPV/AMF/Alecta eller förvärvsinkomst som du själv uppger i e-tjänsten.
Du får en faktura för hyran och en faktura för övriga kostnader.
Postmottagare
Kommunen skickar fakturan till den som blivit beviljad insatsen. Det går också att få fakturan skickad till en annan mottagare, till exempel en anhörig eller god man. På inkomstförfrågan finns möjlighet att uppge annan mottagare för avgiftsbeslut och fakturor. Uppgift om annan postmottagare ska ske skriftligt, det gäller även vid byte av postmottagare.
Digital faktura, E-faktura och autogiro
Vill du betala via digital e-faktura eller autogiro? Så här gör du:
Stämmer inte fakturan?
Sundsvalls kommun fakturerar i efterskott så den faktura du får gäller föregående månad. Är det något i underlaget som inte stämmer och du inte fått något avdrag ska du vända dig till din utförare.
Hemtjänstavgift
Du betalar en hemtjänstavgift för de insatser som du är beviljad, men aldrig mer än gällande maxtaxa. Hemtjänst kan bestå av både personliga insatser som till exempel hjälp med påklädning och dusch med mera och i form av serviceinsatser som tvätt, städ, inköp och liknande. Avgiften beräknas på samtliga insatser du beviljats under månaden.
Matdistribution
Om du har beviljats leverans av matportioner är det företaget Riksbud som kör ut maten till dig på uppdrag av kommunen. Du betalar en fast månadskostnad för kommunens administrationskostnader per påbörjad kalendermånad. Kostnaden för matlådorna tillkommer. Är ni två personer på samma adress som är beviljade leverans av matlådor är kostnaden för administrationen halverad.
Telefonservice
Om du har beviljats telefonservice, det vill säga att hemtjänsten ringer upp dig på överenskomna tider för att höra att allt är bra, betalar du en fast månadskostnad per påbörjad kalendermånad för insatsen.
Trygghetslarm
Om du har trygghetslarm betalar du en fast månadskostnad per påbörjad kalendermånad från det att larmet beviljats tills det hämtas. Väljer du att även ha larm i din sommarbostad får du en kostnad för det larmet också. För borttappad eller förstörd larmknapp debiteras du per knapp. Även om du senare hittar igen din knapp får du ändå betala den extra knappen du beställt.
Hemsjukvård
Har du hemsjukvård betalar du en fast månadskostnad per påbörjad kalendermånad, oavsett hur många gånger du får hjälp. Det kan vara distriktssköterska, omvårdnadspersonal, sjukgymnast eller arbetsterapeut som utför insatsen. Du betalar själv för dina mediciner, den läkarvård och de behandlingar som Region Västernorrland utför. Vid utprovning av hjälpmedel och intyg vid bostadsanpassning betalar du en annan avgift per tillfälle.
Regler för avdrag på hemtjänstavgift
För att få avdrag på din hemtjänstavgift vid frånvaro ska du meddela din utförare minst tre dagar i förväg, i annat fall debiteras full avgift. Vid sjukhusvistelse gäller frånvaro från första dagen. Har du inte fått något avdrag på din avgift vänder du dig till din utförare och meddelar detta. Om fakturan ska ändras kommer vi att lägga in eventuella avdrag på kommande faktura. Vid frånvaro får du avdrag med 1/30 per dag på hemtjänstavgiften. För hemsjukvård och telefonservice gäller frånvaro hel kalendermånad för att få avdrag på avgiften. Inget avdrag ges på avgift för trygghetslarm, eller matdistribution oavsett orsak. Avslut görs hos mottagningsgruppens biståndshandläggare.
Avslut och ändring av insatser
För att ändra några av dina insatser eller om du vill avsluta dina insatser ska du alltid vända dig till Mottagningsgruppen Vård- och omsorgsförvaltningen i god tid, annars debiteras du avgift.
Full avgift upp till ditt avgiftsutrymme
De allra flesta som bor i särskilt boende (äldreboende, servicehus eller boende/placeringar inom socialpsykiatrin) har omfattande behov av trygghet och hjälpinsatser av personalen i huset eller av hälso- och sjukvårdspersonal.
Utöver hyran enligt hyreskontraktet betalar du en avgift som baseras på maxtaxan 2 575 kronor per månad, beroende på ditt avgiftsutrymme. Är ditt avgiftsutrymme lägre, blir avgiften lägre.
I avgiften ingår:
- Den hemtjänst du är beviljad
- Trygghetslarm
- Den trygghet ditt boende ger med närhet till personal dygnet runt
- Tillgång till gemenskap, aktiviteter och service
- Hälso- och sjukvårdsinsatser.
Medboende i särskilt boende
Om du är “medflyttande” och inte har ett eget beslut om boende och inte heller några beviljade insatser för egen del betalar du en serviceavgift om 25% av maxtaxan vilket 2024 är 644 kronor.
Regler för avdrag på avgiften
Vid sjukhusvistelse gäller frånvaro från första dagen på hemtjänstavgiften. Har du inte fått något avdrag på din avgift vänder du dig till enhetschefen på ditt boende och meddelar detta. Om fakturan ska ändras kommer vi att lägga in eventuella avdrag på kommande faktura. Vid frånvaro får du avdrag med 1/30 per dag på hemtjänstavgiften.
När det gäller avdrag på matkostnaden i särskilda boenden ges avdrag för kost från och med den åttonde dagen per kalendermånad.
Inga avdrag görs för dubbla boendekostnader vid flytt till särskilt boende.
Om du har beviljats korttidsvård betalar du:
- 127 kronor per dygn för måltider. Avgift för måltider debiteras till och med dagen innan avslut.
- Hemtjänstavgift för det antal dygn du vistats på korttidsboendet, 86 kronor per dygn, dock högst 2 575 kronor per månad (maxtaxa).
Övriga avgifter
Borttappad/trasig larmknapp
- 241 kronor per knapp. Återbetalas ej även om den återfinns.
Matlådor
- Normal 63,40 kronor per låda.
- Special 63,70 kronor per låda.
- Guldkant 79 kronor per låda.
- Soppa 50,10 kronor per låda.
- Dessert 21,20 kronor per låda.
Måltider i särskilt boende
- 3798 kronor per månad.
- Avdrag från 8:e dagen vid frånvaro per kalendermånad.
Måltider vid korttidsvård och anhörigstödsboende
- 127 kronor per dygn.
Aktivitetscenter för personer med demenssjukdom
- 90 kronor per tillfälle.
- Avser kostnad för lunch och mellanmål.
Hyresavgift hjälpmedel
- 76 kr per månad.
Engångsavgift hjälpmedel
- 119 kronor per tillfälle.
Intyg vid bostadsanpassning
- 241 kronor per tillfälle.
Fotvård hel behandling
- 603 kronor per tillfälle.
Fotvård delbehandling
- 301 kronor per tillfälle.
Fotvård hembesök
- 724 kronor per tillfälle.
Hemtjänst
- 422 kronor per timme.
Hemtjänst i särskilt boende
- 2 575 kronor per månad.
Hemtjänst i korttidsvård
- 86 kronor per dygn.
Hemsjukvård
- 422 kronor per månad.
- Avdrag på avgift görs endast om du är frånvarande en hel kalendermånad. Ingen avgift om du är under 20 år.
Matdistribution (endast leverans)
- 362 kronor per månad.
- Halv avgift per person om båda i hushållet är beviljade insatsen.
Telefonservice
- 301 kronor per månad.
- Avdrag på avgift görs endast om du är frånvarande en hel kalendermånad
Trygghetslarm/GPS larm
- 301 kronor per månad.
- Inget avdrag görs vid frånvaro.
För barn, 1-9 år
- Frukost 13 kronor.
- Lunch 20 kronor.
- Middag 20 kronor.
- Mellanmål 13 kronor.
- Totalt per dag 66 kronor.
För barn och unga, 10-17 år
- Frukost 22 kronor.
- Lunch 33 kronor.
- Middag 33 kronor.
- Mellanmål 22 kronor.
- Totalt per dag 110 kronor.
För vuxna, 18 år och äldre
- Frukost 26 kronor.
- Lunch 38 kronor.
- Middag 38 kronor.
- Mellanmål 26 kronor.
- Totalt per dag 128 kronor.
Vi behöver uppgifter om din ekonomi för att kunna pröva dina aktuella inkomster mot maxtaxan och räkna ut ditt personliga avgiftsutrymme för hemtjänst eller särskilt boende.
Genom att skicka in uppgifter i denna e-tjänst, medger du att vi får hämta dina inkomster från Försäkringskassan och Pensionsmyndigheten.
Det är frivilligt att lämna inkomstuppgifter. Lämnas inte inkomst- och bostadsförfrågan in debiteras full avgift upp till maxtaxa för hemtjänst eller särskilt boende.
Observera att detta är en förenklad beräkningshjälp av en preliminär hemtjänstavgift och inte ett slutgiltigt beslut.
En fastställd avgift får du först efter att du ansöker om hemtjänst och får ett beslut.
- Jag har fått en massa papper, vad ska jag göra?
- Min mamma har massa papper och hon är avliden.
- Måste jag skicka in dessa papper?
- Vi skickar ut beslut till alla som hade insatser 1 januari. Kontrollera inkomstuppgifterna i beslutet. Stämmer uppgifterna behöver man inte göra något. Om man inte vill lämna inkomster, behöver man inte det och då gäller det beslut man fått. Är personen avliden kan anhöriga se beslutet som en information för kostnaderna i januari, men de behöver inte skicka in något.
- Vi skickar ut beslut till alla som hade insatser 1 januari. Kontrollera inkomstuppgifterna i beslutet. Stämmer uppgifterna behöver man inte göra något. Om man inte vill lämna inkomster, behöver man inte det och då gäller det beslut man fått. Är personen avliden kan anhöriga se beslutet som en information för kostnaderna i januari, men de behöver inte skicka in något.
- Jag har ringt i flera dagar och kommer inte fram.
- Gäller det avgiftsbesluten som skickats ut, så har man till 31 mars på sig att inkomma med ändringar så rättar vi tillbaka till årsskiftet. Det betyder att vi återbetalar för högt debiterad avgift om nya uppgifter inkommer. Det är högt tryck nu de närmaste veckorna och det ringer alltid mest i början och slutet av telefontiden. Efter 31 mars rättar vi innevarande månad. Dvs. kommer ändringen i maj, gäller den nya avgiften från maj osv.
- Gäller det avgiftsbesluten som skickats ut, så har man till 31 mars på sig att inkomma med ändringar så rättar vi tillbaka till årsskiftet. Det betyder att vi återbetalar för högt debiterad avgift om nya uppgifter inkommer. Det är högt tryck nu de närmaste veckorna och det ringer alltid mest i början och slutet av telefontiden. Efter 31 mars rättar vi innevarande månad. Dvs. kommer ändringen i maj, gäller den nya avgiften från maj osv.
- Det står att jag har jättehög inkomst men det stämmer inte.
- Har personen fått en kapitalinkomst? Detta är baserat på 2022 års uppgifter. Ange hur kapitalinkomsten såg ut 2023 – fanns ingen skriv årtal och en nolla 0.
- Min faktura stämmer inte och jag kommer inte fram och den förfaller om 2 dagar
- Kontakta servicecenter kund för att förlänga förfallodatum 060-198424.
- Kontakta din områdeschef, det är de som rapporterar frånvaro, avslut osv till avgiftshandläggarna.
- Jag vill avsluta mina insatser.
- Kontakta Mottagningsgruppen Vård- och omsorgsförvaltningen.
- Kontakta Mottagningsgruppen Vård- och omsorgsförvaltningen.
Fler sidor på sundsvall.se
Andra webbplatser
Kontakt
Avgiftshandläggare
-
Telefon:
-
Öppettider:
September-maj måndag-torsdag 09.30-11.00,
Juni-augusti måndag, onsdag, torsdag 09.30-11.00
Mottagningsgruppen Vård- och omsorgsförvaltningen
Om ett akut behov av insatser uppkommer under helg/kväll/natt ringer du 1177 och begär att få kontakt med tjänstgörande distriktssköterska i Sundsvalls kommun.
-
Telefon:
-
E-post:
-
Adress:
Sundsvalls kommun, 851 85 Sundsvall
-
Öppettider:
Vardagar 8.00-17.00
Mina sidor och e-tjänster
Logga in för att följa upp dina ärenden och ta del av de e-tjänster som Sundsvalls kommun har att erbjuda. Du loggar in med e-legitimation i form av bank-id eller mobilt bank-id. Om du saknar e-legitimation kan du beställa det via din bank eller Skatteverket.
Om e-legitimation, Skatteverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
E-tjänster för Omsorg och hjälp
- Anmälan till informationsträff för att bli god man och förvaltareLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Ansöka om förvaltarfrihetsbevisLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Ansöka om uttag från överförmyndarspärrat kontoLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Ansökan om bostadssocialt hyreskontraktLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Ansökan om ekonomiskt biståndLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Ansökan om ekonomiskt stöd för merkostnader vid ordinarie assistents frånvaro/sjuklönekostnadLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Ansökan om LSS-insatserLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Ansökan om samtycke till fördelning vid arvskifteLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Ansökan om samtycke till försäljning av fastighet, bostadsrätt eller tomträttLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Ansökan om samtycke till underårig att få bedriva näringLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Avgiftsberäkning för hemtjänstLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Behov av insatser från Vård- och omsorgsförvaltningenLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Entledigande god man/förvaltareLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Förteckning ställföreträdarskapLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Informationssamtal ansökanLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Inkomst- och bostadsförfråganLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Intresseanmälan för frivilligt socialt arbeteLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Klagomål och synpunkter - Vård och omsorgLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Nära vård, utvecklingsidéer och projektLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Omprövning av förvaltarskapLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Oro för barn - anmälanLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Provberäkna ekonomiskt biståndLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Redogörelse för ställföreträdare för omyndigaLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Redogörelse ställföreträdare för vuxnaLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Samarbetssamtal intresseanmälanLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Sök utförare av hemtjänstLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- UtförarportalenLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster