Magnetkommun
Idag är det svårt att rekrytera och behålla personal inom äldreomsorgen.
Vad som behövs för att skapa en arbetsplats där vårdpersonal trivs och vill stanna ska vi ta reda på i ett forskningsprojekt tillsammans med Mittuniversitetet.
Magnetmodellen som ska testas i projektet är framtagen på sjukhus i USA och ringar in de saker som gör att sjuksköterskor trivs och vill stanna vilket också genererar en god vårdkvalitet för patienter och en positiv arbetsmiljö med fokus på kvalitetsförbättringar, evidensbaserad god omvårdnad och teamarbete mellan professioner.
Modellen kommer testas inom kommunal äldreomsorg på två äldreboenden i Sundsvalls kommun, Lindgården och Skottsundsbacken, och anpassas till kommunal kontext vilket vi är först i Sverige med att göra.
Under projektet Magnetkommun kommer vi löpande sprida resultat och lärdomar genom forskningsstudier, poddar och i andra sammanhang. Tveka inte att höra av dig om du vill veta mer om projektet och det vi gör.
- Under 2024 har projektet kommit i gång och utgångsläget är kartlagt i genomförandet av en GAP-analys och flera vetenskapliga studier.Magnetteam är uppstartade där personal görs delaktiga i utvecklingsarbete och tanken är att testa det professionsstyrda beslutsfattandet som beskrivs i Magnet-modellen där beslut som rör omvårdnaden ska tas i samråd med personal för att skapa en plattare organisation där medarbetarna görs delaktiga.
- Vi har också påbörjat arbetet med att ta fram en vårdmodell- en gemensam vision och målbild för vården och omsorgen- vilket är en central del i Magnet-modellen. Vårdmodellen möjliggör förbättringsarbeten och utvecklingsarbeten i team mot ett gemensamt mål: förbättrad vårdkvalitet för patienter och anhöriga.
- GAP-analysen är verktyget som Magnetmodellen använder för att kartlägga hur långt ifrån magnetstandard organisationen är. GAP-analysen har genomförts under workshops med både personal från boendena och chefer. Utifrån den har en plan tagits fram för hur organisationen ska närma sig magnetstandard.
- Fler vårdverksamheter borde pröva Magnetmodellen, Dagens Medicin Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Hon undersöker om magnetmodellen funkar i kommunens vård, Vårdfokus Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Framtidens Hälso & Sjukvård och e-Hälsa+MVTe 2024, Svensk sjuksköterskeförening Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- En attraktiv arbetsplats för god och säker nära vård. Ett pilotprojekt inspirerat av magnetmodellen, Mittuniversitetet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Sundsvall ska som första kommun testa magnetmodellen – för att behålla och attrahera fler sjuksköterskor Länk till annan webbplats.
- Magnetkommun Sundsvall, LinkedIn Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Magnetmodellen, Svensk sjuksköterskeförening Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Kontakt
Cecilia Rabnell
Leg. Sjuksköterska, Projektledare
Telefon: 073-035 74 80
E-post: cecilia.rabnell@sundsvall.se
Lisabet Wieslander
Leg. sjuksköterska, doktorand i kvalitetsteknik
Telefon: 073-068 44 29
E-post: lisabet.wieslander@miun.se
Magnus Gerdin
Verksamhetsstrateg Hälso & Sjukvård
Telefon: 073-087 88 18
E-post: magnus.gerdin@sundsvall.se