Ekonomiskt bistånd
Ekonomiskt bistånd är till för dig som har hamnat i ekonomiska svårigheter och behöver stöd för att klara din egen eller familjens försörjning.
Det kan exempelvis vara i väntan på beslut om annan ersättning. Du kan då ansöka om ekonomiskt bistånd och din ansökan kommer att utredas. Ekonomiskt bistånd är tänkt som ett tillfälligt stöd till dess att du kan försörja dig själv.
En grundförutsättning för att ha rätt till ekonomiskt bistånd är att du inte kan klara av situationen på egen hand, trots att du exempelvis har sökt alla andra bidrag och ersättningar som du kan ha rätt till. För att ha rätt till ekonomiskt bistånd krävs det att du gör vad du kan för att bidra till din försörjning.
Vad ingår i ekonomiskt bistånd?
Ekonomiskt bistånd består av två delar, riksnorm och bistånd till skäliga kostnader. Hänsyn tas inte till bland annat privata skulder eller att du har fördyrat dina kostnader i samband med ansökan om ekonomiskt bistånd.
Biståndets storlek bestäms av hushållets tillgångar/inkomster och utgifter.
Regeringen fastställer varje år en norm som ska gälla för hela landet, den så kallade riksnormen. Riksnormen utgår från Konsumentverkets prisundersökningar.
Riksnormen ska räcka till hushållets kostnader för:
- Livsmedel
- Kläder och skor
- Lek och fritid
- Förbrukningsvaror
- Hälsa och hygien
- Dagstidning och telefon.
Mer information om aktuell Riksnorm hittar du hos Socialstyrelsen
Bistånd till skäliga kostnader ska räcka till exempelvis:
- Boende (bilplats, garage eller extra förråd godkänns inte)
- Hushållsel
- Hemförsäkring
- Medlemskap i arbetslöshetskassa och fackförening
- Resor (du kan få ersättning för exempelvis resor till arbete, praktik, arbetsträning, SFI-studier, och anställningsintervjuer).
- Ersättning för resor till sjukvården ansöker du om hos Region Västernorrland.
Läs mer om sjukresor på 1177.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Ersättning för resor till sjukvården ansöker du om hos Region Västernorrland.
- Läkarvård (ersättning utgår inte för uteblivna besök)
- Medicin (ersättning utgår till medicin som ingår i högkostnadsskyddet).
Om du har behov av tandvård eller glasögon behöver du kontakta din handläggare eller mottagningsgruppen för information innan du tar kontakt med tandläkare eller optiker.
Begravningskostnad, information och ansökan
Vem kan få ekonomiskt bistånd?
För att kunna få ekonomiskt bistånd ska du ha gjort allt du kan för att klara din och din familjs försörjning. Du ska till exempel ha ansökt om andra bidrag och ersättningar som du kan ha rätt till, exempelvis bostadsbidrag, sjukpenning, föräldrapenning, underhållsstöd eller arbetslöshetsersättning. Du som inte är medlem i någon a-kassa ska ansöka om grundersättning hos Alfa-kassan om du tidigare har arbetat.
Du ska vara aktivt arbetssökande och tacka ja till de jobb du blir erbjuden samt delta i praktik, utbildning och liknande som kan öka dina förutsättningar för att bli självförsörjande. Du ska vara svensk medborgare eller utländsk medborgare med uppehållstillstånd eller uppehållsrätt i Sverige. För att ha rätt till ekonomiskt bistånd i Sundsvalls kommun ska du vistas i och vara folkbokförd i kommunen.
Om du är gift eller sambo ska ni lämna en gemensam ansökan då ni har ett försörjningsansvar gentemot varandra. Det innebär att du ska försörja din make, maka eller sambo precis som hen har ett ansvar att försörja dig. Era gemensamma inkomster och utgifter ligger då till grund för ansökan.
Är du arbetslös krävs det att du aktivt söker arbete och deltar i Arbetsförmedlingens insatser för arbetssökande.
Är du sjuk ska du vara sjukskriven med aktuellt läkarintyg och ansöka om sjukpenning hos Försäkringskassan.
Är du studerande på SFI krävs det att du aktivt deltar i din planering via skolan. Du ska även vara inskriven på Arbetsförmedlingen och följa din planering.
Har du tillgångar på banken i form av sparande/fonder/aktier eller äger till exempel en bil eller fastighet kan de komma att räknas med vid din ansökan om ekonomiskt bistånd.
Beroende på hur lätt det är att använda och sälja av tillgångarna kan du i vissa fall få möjlighet att sälja dessa under en viss tidsperiod, ett så kallat rådrum. Efter rådrummets slut räknas tillgångarnas värde som inkomst vid beräkningen.
Du kan själv göra en provberäkning på socialstyrelsen.se för att se om din ekonomi ligger på en nivå som kan ge rätt till ekonomiskt bistånd. Tänk på att beräkningen inte är ett slutgiltigt besked, eftersom det är många faktorer som avgör om du har rätt till bistånd eller inte. I varje enskilt fall görs en individuell bedömning.
Om du är missnöjd med ditt beslut har du rätt att överklaga till förvaltningsrätten. Information om hur du överklagar får du tillsammans med beslutet. Skriv att det är en överklagan. Tala om vilket beslut som du överklagar samt förtydliga varför och hur du vill att beslutet ska ändras. Du kan också bifoga handlingar som stöder din uppfattning.
Hur ansöker jag om ekonomiskt bistånd?
Du som har e-legitimation (BankID) kan använda vår e-tjänst för att ansöka om ekonomiskt bistånd.
För dig som inte har möjlighet att ansöka via vår e-tjänst kan en ansökan hämtas i receptionen på Skolhusallén 9 eller i kommunhusets reception på Norrmalmsgatan 4.
Du ansöker om ekonomiskt bistånd i förskott. Exempelvis skickar du in ansökan för mars månad i februari. Tänk på att skicka in din ansökan i god tid då handläggningen kan ta upp till 14 dagar efter att ansökan är komplett.
Det är viktigt att du alltid uppger korrekta uppgifter i din ansökan om ekonomiskt bistånd. Det gäller både dina inkomster, utgifter, planering, tillgångar och annat som kan påverka din rätt till ekonomiskt bistånd. Om du lämnar felaktiga uppgifter ses det som ett bidragsbrott och du riskerar att bli polisanmäld och återbetalningsskyldig.
Här är några saker som är viktiga att tänka på för att du ska fylla i din ansökan korrekt.
Inkomster
De inkomster som du ska uppge är Swish-insättningar, insättningar/överföringar till kontot, lön, tjänstepension/försäkringar, arv eller kontanter.
Du ska inte fylla i de inkomster som vi kan se automatiskt, det är inkomster från Försäkringskassan, CSN, Pensionsmyndigheten och A-kassa.
Utgifter
Du ska fylla i de utgifter som du ansöker om med korrekt summa. Vänta med att skicka in din ansökan tills du har alla uppgifter. Du ska aldrig gissa vad du har för utgift. Här är några exempel på saker att tänka på kring eventuella utgifter.
Hyra
Du ska uppge din exakta hyreskostnad för aktuell månad och eventuell kostnad för vatten och värme.
Parkering/tillval
Kostnad för parkering/andra tillval ingår generellt inte i skälig levnadsnivå. Om du vill ansöka om bistånd för parkering/tillval ska du fylla i den kostnaden på ”övrigt bistånd”.
El
Du ska uppge din exakta elkostnad för aktuell månad. Eventuell påminnelseavgift eller tillval/tilläggstjänster igår inte i skälig levnadsnivå.
Medicin
Medicin som ingår i högkostnadsskyddet ingår i skälig levnadsnivå. Det kan till exempel stå ”inom förmån” eller ”egenavgift” på kvittot. Det är den kostnaden som godkänns.
Om du vill ansöka om kostnad för medicin som inte ingår i högkostnadsskyddet ska du fylla i det på ”övrigt bistånd”. Det kan exempelvis stå ”utom förmån” på kvittot.
Läkarvård
Läkarvård som ingår i högkostnadsskyddet ingår i skälig levnadsnivå och godkänns. Kostnad för uteblivet besök ingår inte i högkostnadsskyddet.
Om du vill ansöka om läkarvård som inte ingår i högkostnadsskyddet, till exempel olika hjälpmedel eller kostnad för inneliggande vård, ska du fylla i det på ”övrigt bistånd”.
Planering
Det är viktigt att du fyller i din aktuella planering i din ansökan. Om du är osäker på vad du ska fylla i kan du kontakta din handläggare.
Om du till exempel är arbetssökande ska du uppge att du är arbetssökande och redovisa vilka arbeten du har sökt. Vid återansökan ska du skicka aktivitetsrapporten till Arbetsförmedlingen varje månad, inte till oss.
Om du till exempel är sjukskriven med läkarintyg ska du uppge att du är sjukskriven och fylla i vilka datum du är sjukskriven. Du hittar datumen på ditt läkarintyg.
Underlag
Vid återansökan ska du inte lämna in något underlag med din ansökan. Du ska i stället fylla i korrekta uppgifter och summor i din ansökan. Det är viktigt att du sparar dina underlag i 3 månader om du blir uttagen för stickprovskontroll.
En handläggare kommer att kontakta dig om du behöver lämna in några underlag tillsammans med din ansökan.
Nästa/nuvarande månad
Generellt ansöker du om bistånd för ”nästa månad”. Om du ansöker om bistånd för april månad görs ansökan i mars. Du får eventuell utbetalning i slutet av mars som då ska användas till din försörjning, hyra och övriga utgifter för april.
Meddela förändringar
Du ansvarar för att meddela förändringar som kan påverka din rätt till bistånd. Det gäller till exempel om ett barn tar studenten, avbryter sin skolgång, förlorar sitt studiebidrag eller om din planering förändras.
Ansöka om ersättningar/bidrag
Du ansvarar för att bidra till din försörjning. Det innebär att du ska ansöka om alla andra ersättningar och bidrag som du kan ha rätt till. Du ska till exempel ansöka om nytt bostadsbidrag i god tid innan ditt nuvarande beslut går ut. Du ska ansöka om aktivitetsstöd om du har beslut om det från Arbetsförmedlingen/Försäkringskassan.
Datum för ansökan
Vänta med att lämna in din ansökan tills att du vet alla uppgifter om dina utgifter, inkomster och planering. Utbetalningen av ekonomiskt bistånd sker tidigast den 27e varje månad, om 27e infaller på en helg kan utbetalningen göras vardagen innan. Vi handlägger din ansökan när vi har all information om dina utgifter, inkomster och planering.
Misstänker du att någon begår bidragsbrott?
- Försäkringskassan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
– Hitta mer information om de ersättningar du behöver ansöka om innan du har rätt till ekonomiskt bistånd - Arbetsförmedlingen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
– Information hur du aktivitetsrapporterar, håller din planering uppdaterad med mera - Pensionsmyndigheten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
– Äldreförsörjningsstöd, bostadstillägg, efterlevandestöd med mera - Skatteverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
– Här kan du ändra din folkbokföringsadress.
Frågor?
För dig som har en handläggare
Ring din handläggare under telefontiden på vardagar. Om du inte vet vilken handläggare du har kan du ringa till kommunens växel, 060-19 10 00.
För dig som inte har en handläggare:
Läs informationen om ekonomiskt bistånd på denna sida och skicka in din ansökan med de handlingar som efterfrågas i e-ansökan. Om du behöver rådgivning, kontakta Mottagningsgruppen för ekonomiskt bistånd.
Kontakt
Mottagningsgruppen, Ekonomiskt bistånd
Telefon: 060-19 10 60
Adress: Sundsvalls kommun, 851 85 Sundsvall
Öppettider: Vardagar 10-11
Mina sidor och e-tjänster
Logga in för att följa upp dina ärenden och ta del av de e-tjänster som Sundsvalls kommun har att erbjuda. Du loggar in med e-legitimation i form av bank-id eller mobilt bank-id. Om du saknar e-legitimation kan du beställa det via din bank eller Skatteverket.
Om e-legitimation, Skatteverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
E-tjänster för Omsorg och hjälp
- Anmälan till informationsträff för att bli god man och förvaltareLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Ansök/anmäl behov av Insatser inom vård och omsorgLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Ansöka om förvaltarfrihetsbevisLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Ansöka om uttag från överförmyndarspärrat kontoLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Ansökan om bostadssocialt hyreskontraktLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Ansökan om ekonomiskt biståndLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Ansökan om ekonomiskt stöd för merkostnader vid ordinarie assistents frånvaro/sjuklönekostnadLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Ansökan om LSS-insatserLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Ansökan om samtycke till fördelning vid arvskifteLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Ansökan om samtycke till försäljning av fastighet, bostadsrätt eller tomträttLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Ansökan om samtycke till underårig att få bedriva näringLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Avgiftsberäkning för hemtjänstLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Entledigande god man/förvaltareLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Förteckning ställföreträdarskapLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Informationssamtal ansökanLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Inkomst- och bostadsförfråganLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Intresseanmälan för frivilligt socialt arbeteLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Klagomål och synpunkter - Vård och omsorgLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Nära vård, utvecklingsidéer och projektLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Omprövning av förvaltarskapLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Oro för barn - anmälanLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Provberäkna ekonomiskt biståndLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Redogörelse för ställföreträdare för omyndigaLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Redogörelse ställföreträdare för vuxnaLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Samarbetssamtal intresseanmälanLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Sök utförare av hemtjänstLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- UtförarportalenLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster