Inledande kartläggning och validering
Vad är inledande kartläggning och validering? Hur ser våra valideringsprocesser ut?
Inledande kartläggning
Vill du börja studera hos oss på Vuxenutbildningen? Du kan genomföra en inledande kartläggning av ditt kunnande. Det kan handla om både teoretisk och praktisk kunnande, till exempel inom ett visst yrke eller språkkunskaper.
Syftet med inledande kartläggning är att få en övergripande bild om ditt kunnande för att sedan finna din lämpligaste och ändamålsenliga väg genom utbildningssystemet. Tanken är att du inte ska behöva studera kunskaper igen som du redan har. Det kan också vara så att du har tillräckliga kunskaper inom ett ämnesområde att du kan gå vidare till att vi validerar ditt kunnande. Läs mer om olika valideringsprocesser i rubriken nedan.
Inledande kartläggningen använder vi också för att avgöra om du har förutsättningar och är behörig att delta i en sökt utbildning.
Via vår hemsida kan du boka en tid hos en av våra studie- och yrkesvägledare. Du får i lugn och ro fylla i ett formulär innan besöket som vi sedan utgår ifrån vid det vägledande samtalet.
Välkommen att boka en tid hos oss för att hjälpa dig med din individuella studieplan för att nå dina utbildningsmål!
Boka tid med en studie-och yrkesvägledare. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Validering
Syftet med valideringen är ta tillvara på ditt kunnande i utbildningen och skapa en individuell studieplan för dig.
Efter du är antagen till en utbildning kan din inledande kartläggning visa att du har kunnande inom ett ämnes-eller yrkesområde som kan valideras. Kunnande innebär resultatet av ett lärande i form av kunskaper, färdigheter, ansvar och självständighet. Validering är en strukturerad process som innehåller fördjupad kartläggning och bedömning av lärare inom det aktuella ämnesområde som valideras. Resultatet dokumenteras och du som elev får antingen ett betyg eller intyg på ditt kunnande.
Valideringsprocess inom komvux (Skolverket)
Nedan kan du läsa mer information om hur vi arbetar med valideringsprocesser på våra skolenheter.
Processen före antagning handlar om arbetet med att informera och marknadsföra våra utbildningar, samt vägleda och behörighetsgranska din ansökan.
Efter antagning upprättas din individuella studieplan och i den fördjupade kartläggningen och bedömningsprocessen anpassar vi din studieväg utifrån ditt kunnande. Avslutningsvis dokumenteras dina resultat med betyg.

Bild på hur valideringsprocessen ser ut för Sfi elever.
Processen före antagning handlar om arbetet med att informera och marknadsföra våra utbildningar, samt vägleda och behörighetsgranska din ansökan.
I processen efter antagning upprättas din individuella studieplan och i den fördjupade kartläggningen och bedömningsprocessen anpassar vi din studieplan utifrån ditt kunnande.
Avslutningsvis dokumenteras dina resultat med betyg.

Bild på hur valideringsprocessen ser ut för elever som läser Svenska som andraspråk.
Processen före antagning handlar om arbetet med att informera och marknadsföra våra yrkesutbildningar, samt vägleda och behörighetsgranska din ansökan. När du ansöker till våra valideringsutbildningar ingår en inledande kartläggning som vi använder för att avgöra om du har förutsättningar och är behörig till den sökta utbildningen.
Efter antagning upprättas din individuella studieplan och i den fördjupade kartläggningen och bedömningsprocessen anpassar vi din studieplan utifrån ditt kunnande. Vi arbetar både med att synliggöra ditt kunnande och erbjuder kompletterande utbildning för de kunskapsområden som du behöver läsa för att nå målen i yrkespaketet kurser.
Avslutningsvis dokumenteras dina resultat med betyg, intyg, bilaga eller diplom.
Vi erbjuder våra yrkesutbildningar i flera utbildningsformer: lärling, reguljär, flex och validering. Vi arbetar med ett validerande förhållningssätt i alla utbildningsformer och det innebär att vi tar vara på ditt kunnande och anpassar din individuella studieplan och utbildning utifrån det. Det kan till exempel innebära att du genomföra en kortare APL period (arbetsplatsförlagt lärande) på en arbetsplats än ordinarie studieplan.
Läs mer om Barnskötare utbildning. Öppnas i nytt fönster.
Läs mer om Undersköterska utbildning. Öppnas i nytt fönster.
Bild av hur valideringsprocessen ser ut för elever som läser till barnskötare eller undersköterska.
Den nordiska kvalitetsmodellen
Skolenheten Yrke egen regi arbetar aktivt med att kontinuerligt kvalitetssäkra våra valideringsutbildningar utifrån Den nordiska kvalitetsmodellens åtta faktorer. Modellen har individen i centrum och vi arbetar för att ständigt förbättra vår organisation, procedurer/arbetssätt och bedömningar. Kvalitet handlar också om flexibilitet med individualisering och omdöme, samt standardisering för tillförlitlighet och kunskapsmätning.

Bild av den nordiska kvalitetsmodellen för validering.
Processen före antagning handlar om arbetet med att informera och marknadsföra våra yrkesutbildningar, samt vägleda och behörighetsgranska din ansökan. Vid en inledande kartläggning kan det framgå att du har kunnande inom ett yrkesområde som bedöms vara aktuell för att gå vidare till en valideringsprocess. Du antas då till en Orienteringskurs validering för fördjupad kartläggning och bedömningsarbete, som sedan kan leda till en individuell studieplan med registrering på nationella yrkeskurser inom ett yrkesområde.
Avslutningsvis dokumenteras dina resultat med betyg, intyg, diplom, certifiering, yrkesbevis, körkort eller bilagor.
Bild av hur valideringsprocessen ser ut för elever som läser en extern yrkesutbildning.