Sundsvalls Teater
Sundsvalls Teater är en del av våra scener i Sundsvall. En klassisk teaterbyggnad med fast scen.
Teatern uppfördes 1894 i nyrenässans efter ritningar av arkitekten Johan Erik Stenberg. Den ägs numera av Sundsvalls kommun och är byggnadsminne sedan 1974. Den vackra teatersalongen har en publikkapacitet 330 sittande varav 100 är lyssnarplatser.
I utbudet på Sundsvalls Teater hittar du en mängd konserter, Stand up, teater- och dansföreställningar samt mycket mycket mer.
I lokalen finns en bemannad garderob. För allas säkerhet och trevnad förvaras ytterkläder och stora väskor i garderoben.
Fiket har alltid öppet en timme innan föreställning och serverar pausfika i alla föreställningar där paus erbjuds. Ingen förtäring är tillåten i teatrersalongen.
Sundsvalls Teater ligger i centrala Sundsvall. Här finns ett stort antal parkeringsplatser. På länken nedan hittar du både kartor och information om vilka parkeringsregler som gäller på respektive plats.
Om du tappat eller glömt något på Sundsvalls Teater anmäler du det enklast i vårt webbformulär.
Du kan även kontakta oss på 060-19 97 10 mellan klockan 10:00 - 16:00 på vardagar
Runt hörnet från Sundsvalls Teaters entré finns en handikapparkering. Mer information om parkering för rörelsehindrade hittar du här.
Runt sekelskiftet och fram mot mitten av 1940-talet spelades ingen teater vintertid. Mängder av resande teatersällskap besökte Sundsvalls teater och under seklets första årtionde spelades såväl mer seriösa dramer som folkligare lustspel med lokal anknytning.
1933 övertog Riksteatern ansvaret för teaterverksamheten i landsorten, det vill säga man organiserade resande teater utanför Stockholm, sedan de privata teatersällskapens tid var förbi. Teaterbolaget hade problem med ekonomin och gick i konkurs under senare delen av 1940-talet.
Sundsvalls stad köpte in fastigheten på auktion 1951 och Drätselkammaren fick det på sin lott att ansvara för fastigheten.
1894 stod byggnaden färdig. Salongen utfördes med två rader och sittplatser för 493 personer. Byggnaden med dess utrustning kostade 120 000 kronor och invigdes med en festföreställning den 29 september 1894. August Lindberg med sällskap framförde då "Bröllopet på Ulfåsa".
Besöksadress: Esplanaden 19