Stödmottagningar för utsatta i prostitution och människohandel öppnar
Personer som är utsatta i prostitution och människohandel får inte det skydd, stöd eller den behandling de har rätt till. Därför öppnas nu två stödmottagningar.
Personer som är utsatta i prostitution och människohandel får inte det skydd, stöd eller den behandling som de har rätt till. Det framgår av den samlade lägesbilden rörande ansvariga aktörers arbete mot mäns våld mot kvinnor. Därför öppnas nu två länsgemensamma stödmottagningar, Mika och KAST.
Mika är ett vedertaget namn på mottagningar som riktar sig till utsatta i kommersiell sexuell exploatering i Sverige. Den största orsaken till utsatthet i prostitution och människohandel för sexuella ändamål är efterfrågan på sexuella tjänster. Därför startas också en mottagning för köpare av sexuella tjänster (KAST). KAST-mottagningen riktar sig till personer som oavsett kön eller sexuell identitet vill sluta köpa sex och/eller anser sig ha ett problematiskt sexuellt beteende.
Individuella samtal
Mika och KAST-mottagningarna erbjuder individuella samtal och vägledning till personer i Västernorrland, oavsett om det handlar om egna erfarenheter eller som anhörig. De finns på Stödcentrum Sundvalls kommun, men vänder sig till personer i hela länet.
- Till Mika kan man vända sig oavsett om det handlar om att prata om svåra upplevelser, att vilja sluta sälja sex, frågor om att skada sig med att sälja sex eller andra funderingar kring ens livssituation. Till KAST kan man vända sig om det handlar köp av sexuella tjänster, funderingar kring sexköp eller om man upplever sig ha ett sexmissbruk, och vill få stöd att bryta sitt destruktiva beteenden, säger Karin Silfversten, enhetschef för stödcentrum vid Individ och arbetsmarknadsförvaltningen på Sundsvalls kommun.
Samtalen vid Mika- och KAST-mottagningarna är kostnadsfria och omfattas av sekretess.
Mika och KAST Västernorrland är en samverkan mellan länets kommuner, polisen, åklagaren, Region Västernorrland samt Länsstyrelsen Västernorrland.
För mer information, kontakta Karin Silfversten, enhetschef för stödcentrum, Barn unga och familj, Sundsvalls kommun, telefon 070-598 01 45, e-post karin.silfversten@sundsvall.se
Mer information om mottagningarna
Ny studie publicerad
”Ibland kan det vara mot betalning, och ibland kan det vara mot 'tjat'” Om kommersiell sexuell exploatering av barn och unga i norra Sverige 2023
Denna studie fokuserar på barns och ungas utsatthet för lokal kommersiell sexuell exploatering (KSE) i norra Sverige. Länsstyrelserna i Jämtlands län, Västernorrlands län, Västerbottens län och Norrbottens län har tidigare genomfört flera kartläggningar av prostitutionen i norra Sverige. Denna studie fokuserar framför allt på målgruppen barn och unga upp till 25 år, som är lokalt utsatta i KSE.
För mer information om studien
Hannah Kejerhag Oldenmark, utvecklingsledare i arbetet mot Mäns våld mot kvinnor, Länsstyrelsen Västernorrland, telefon 070-190 27 35, e-post hannah.kejerhag.oldenmark@lansstyrelsen.se
Senast ändrad: , klockan