Infrastrukturprojekt i Sundsvall kan få EU-stöd: ”Är centralt för Sveriges militära förmåga”
Regeringen har beslutat att rekommendera två kommunala infrastrukturprojekt i Sundsvall av totalt elva projekt som Sverige söker för medfinansiering från EU kring militär mobilitet.
Sundsvall har två av elva svenska infrastrukturprojekt som Regeringen rekommenderar för medfinansiering från EU-fonden för ett sammanlänkat Europa. Dessa projekt har även betydelse för den militära rörligheten och Sveriges beredskap och kommer att bidra till viktiga insatser för att tillförsäkra ett robust transportsystem.
– De svenska projekt som nu rekommenderas är viktiga pusselbitar inte bara för att förbättra Sveriges transportsystem, utan även som ett led i att uppfylla våra internationella åtaganden i framtiden, både mot EU och utifrån vårt kommande NATO-medlemskap, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson.
"Visar vikten av Sundsvall"
– Regeringens beslut visar vikten av Sundsvall som nationell nod i transportsystemet, men även inför kommande behov och ökade krav som kommer ställas på Sundsvall i den öst-västliga transportinfrastrukturen, säger Niklas Andersson, Infrastrukturstrateg på Sundsvalls kommun.
Sundsvalls kommun och Trafikverket har de senaste 15 åren arbetat strategiskt för att stärka och säkra infrastrukturen runt, samt till och från Sundsvall. Järnvägsinfrastrukturen har stärkts med Bergsåkerstriangel, Malandspåret. Elektrifiering till hamnen och nu senast påbörjat 2 mil dubbelspår söderut från Sundsvall. Sundsvalls logistikpark och ny containerhamn färdigställs under hösten och kommer stärka väginfrastrukturen.
"Två viktiga pusselbitar"
– Sundsvalls kommun visar med detta att vi ligger långt fram i vår strategiska infrastrukturplanering och tar ansvaret för att stärka Sveriges transportsystem, vilket gynnar såväl näringslivsutveckling som att det kopplar ihop Sverige bättre med både Norge och Finland. Nu lägger vi två viktiga pusselbitar till detta, säger Niklas Säwén (S), kommunstyrelsens ordförande i Sundsvall.
Ansökningar stöds förutom av regeringen också av Försvarsmakten och det regionala näringslivet.
– Att snabbt och säkert kunna flytta både soldater och materiel i händelse av kris eller krig är centralt för vår militära förmåga. Därför är det viktigt att kunna förstärka infrastruktur och vidta andra nödvändiga åtgärder så att den militära rörligheten kan öka, säger försvarsminister Pål Jonson.
EU-kommissionen kommer under hösten att utvärdera de olika projektansökningarna och besked om vilka projekt som ska beviljas medel väntas senast i januari 2024.
FAKTA: Fonden för ett sammanlänkat Europa (Connecting Europe Facility, CEF) ska bidra till förbättrad konkurrenskraft inom EU liksom till ekonomisk, social och territoriell sammanhållning. Fonden syftar till att åtgärda brister, främst vad gäller de gränsöverskridande delarna, inom de transeuropeiska transport-, energi- och telekomnäten. Kategorin Militär rörlighet innebär även att projekten ska uppfylla kravet på användning för både civilt och militärt bruk.
Senast ändrad: , klockan