Så ska kommunens samverkan ge ungdomar ett liv fritt från kriminalitet och droger
Skola, socialtjänst, polis och fritid förstärker sin samverkan för barn och unga i Sundsvall. Nu tar kommunen tillsammans med Polisen krafttag för att ge barn och ungdomar förutsättningar till en fungerande skolgång och en positiv fritid.
Alla barn har rätt till en fungerande skolgång och en positiv fritid. När ett barn eller ungdom riskerar att hamna i kriminalitet eller drogmissbruk är det viktigt att tillsammans agera snabbt för att bryta utvecklingen.
Med vårdnadshavarens samtycke arbetar parterna inom skola, socialtjänst, polis och fritid tillsammans för att stötta barn och ungdom och familjer på bästa sätt – och på så sätt vända en negativ utveckling.
– Som vårdnadshavare är du den viktigaste personen i barnets liv men ibland är det också nödvändigt att koppla in olika yrkesverksamma stöd som arbetar tillsammans med dig. Samhället behöver med samlad kraft ge stöd till unga som hamnat på glid, säger Niklas Säwén, (S), vice ordförande i Kommunstyrelsen.
Vända en negativ utveckling
SSPF heter arbetsmodellen och den innebär att skola, socialtjänst, polis och fritid samarbetar med vårdnadshavare för att vända en negativ utveckling hos barnet eller ungdomen. Olika stöd som kopplas in kan exempelvis vara personal från den lokala fritidsgården, från socialtjänsten, från skolan och från Polisen.
– De stöd som finns eller som behöver finnas i barnets nätverk träffas, utbyter information och planerar för vad som behöver göras och vem som ska göra det, säger Niklas Säwén, (S), vice ordförande i Kommunstyrelsen.
En viktig del i samverkan är den så kallade åtagandeplanen där varje aktör åtar sig att hjälpa och stötta till förändring så att den enskilde lyckas med att nå målen.
– Det handlar om att ungdomen själv identifierar personer i sitt nätverk, vilka som kan vara ett stöd och hjälp för hen att lyckas med en förändring. Det kan vara familjen, släkten, idrottstränare, men också myndighetspersoner så som personal på skolan, en fritidsledare, en familjebehandlare och så vidare, säger Robert Gatugård, narkotikaförebyggare på Sundsvalls kommun.
Skapa bättre förutsättningar
För att skapa förutsättningar för samarbete mellan socialtjänsten och andra delar av samhället har Sundsvalls kommun bland annat öppnat lokala kontor för Socialtjänsten i ett flertal bostadsområden. Sundsvalls kommun har tillsammans med Polisen även ett tätare samarbete för att motverka kriminalitet.
Fånga upp ungdomar på glid
Syftet med arbetsmodellen är i första hand att – i ett tidigt skede – fånga upp ungdomar på glid. Arbetet riktar sig mot barn och ungdomar mellan 12 - 18 år som har riskbeteenden kopplat till kriminalitet och missbruk.
Målet med insatserna är en fungerande skolgång, en positiv fritid och ett liv fritt från kriminalitet och droger.
Läs mer om SSPF-modellen på sundsvall.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Senast ändrad: , klockan