Efterlängtad temakonferens ska inspirera till att skapa en god och nära vård i Västernorrland.
Text
Den 26 oktober träffas chefer, medarbetare, politiskt förtroendevalda i kommun och region, privata vård- och omsorgsgivare samt företrädare för patienter och omsorgstagare från hela länet i Sundsvall. Syftet är att inspireras till och sprida kunskap om god och nära vård och vad det innebär.
Med en dag full av intressanta föreläsningar, föredrag, dialogforum, utställningar och teater vill arrangörerna inspirera alla inblandade aktörer att vara med och skapa en god och nära vård. I Sverige har vi en hög kvalitet på vården, när man väl kommer in i vårdapparaten. Men tillgängligheten är dålig. För att förbättra tillgängligheten behöver vi hitta nya arbetssätt.
- Det är mycket som finns att göra för att vi ska kunna ge våra medborgare vård och omsorg som så bra som möjligt passar in i deras liv. Oberoende av om det är kommunen, regionen eller en privat vårdgivare som står för insatsen. För att förebygga reaktiva vårdinsatser behöver vi lägga mer fokus på förebyggande hälsoarbete riktat till innevånare i alla åldrar.
Alla ska kunna få förutsättningar att lyckas i skolan, komma in på arbetsmarknaden, ha en god hälsa, en aktiv fritid och en meningsfull och värdig ålderdom. För att lyckas med det behöver vi bli bättre på att samverka mellan kommun och Region. I grund och botten handlar det om upplevelsen av att de tjänster vi erbjuder ska finnas till för den enskilde. Inte att den enskilde ska behöva anpassa sig till våra tjänster, säger Hans Wiklund, samordnare för god och nära vård i Sundsvalls kommun.
Förflyttningen till en god och nära vård innebär:
• Från fokus på organisation till fokus på person och relation. Din vård ska planeras utifrån dina behov, inte utifrån hur vårdapparaten är organiserad.
• Från isolerade vårdinsatser till personen i fokus. Så få kontakter med vården som möjligt. Ett helhetsperspektiv på behoven hos den som söker vård.
• Från reaktiv till proaktiv och hälsofrämjande. Till exempel att alla barn får bästa möjliga förutsättningar att vara friska, klara av skolan och ha en aktiv fritid. Se till att människor med olika kognitiva svårigheter kan bo hemma så länge som möjligt på ett tryggt och säkert sätt.
• Från att vara passiv mottagare till att vara aktiv medskapare av vårdinsatser. Vårdpersonalen vet bäst vilken vård du behöver. Du vet bäst hur den ska passa in i ditt liv.
Läs mer på sundsvall.se Öppnas i nytt fönster. om det arbete som pågår för en god och nära vård:
Läs mer på Region Västernorrlands webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Läs mer på Socialstyrelsens webbplats: Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. https://www.socialstyrelsen.se/kunskapsstod-och-regler/omraden/god-och-nara-vard/
Kontakt
Hans Viklund
Projektledare/samordnare
073 - 270 78 39 hans.g.wiklund@sundsvall.se
Senast ändrad: , klockan