Allt du behöver veta om elsparkcyklarna
Var felanmäler du en felparkerad elsparkcykel, vilka trafikregler gäller, får du skjutsa andra personer på elsparkcykeln och var ska den parkeras? Det är några av de frågor vi besvarar här
Från sommaren 2022 är det möjligt att hyra elsparkcyklar på Sundsvalls gator. På den här sidan hittar du information om elsparkcyklarna.
Precis som i många andra städer finns i Sundsvall ett privat företag som hyr ut elsparkcyklar. Om du har specifika frågor och synpunkter som gäller deras elsparkcyklar. till exempel om en elsparkcykel står parkerad olämpligt, ska du vända dig till deras support direkt.
I Sundsvall hyr företaget Ryde ut elsparkcyklar och i till att börja med ställer företaget ut 500 elsparkcyklar på olika platser i Sundsvall.
Felanmäl
Om du vill kontakta Ryde, som ansvarar för elsparkcyklarna, gör du det via telefon eller mail:
Kundservice telefon: 077- 588 80 12
Kundservice e-post: support@ryde-technology.com
Transportstyrelsen har bedömt att elsparkcyklar räknas som cyklar och därför ska följa de trafikregler som gäller för vanliga cyklar.
Det är samma trafikregler som gäller för elsparkcyklar som för vanliga cyklar. Förutom den lagstiftning som finns för elsparkcyklarna har företag som hyr ut elsparkcyklar särskilda regler för sin uthyrning. På deras hemsidor finns mer information om reglerna.
En elsparkcykel kan klassas som en cykel förutsatt att den inte går fortare än 20 kilometer i timmen och har en motorstyrka på max 250 watt. Om elsparkcykeln uppfyller kraven på en cykel gäller alltså samma trafikregler som för vanliga cyklar. Den ska till exempel ha fram- och baklyse samt vara utrustad med reflexer. Om den som kör är yngre än 15 år krävs hjälm, men vi rekommenderar att alla som cyklar ska använda ett huvudskydd. Du får inte skjutsa någon på en elsparkcykel.
En elsparkcykel som har motorstöd för max 20 kilometer i timmen och en maxeffekt på 250 Watt klassas som cykel.
I Sundsvall begränsas hastigheten automatiskt till 6 kilometer i timmen när elsparkcykeln körs på gågatan och längs Esplanaden.
Du som förare är skyldig att veta vilka trafikregler som gäller. Du kan läsa mer om vad som gäller på Transportstyrelsens hemsida:
Du som förare är skyldig att veta vilka trafikregler som gäller och ansvarar för att hålla rätt hastighet.
Det är polisens uppdrag att se till att trafikreglerna faktiskt följs.
Elsparkscyklarna, liksom andra fordon, får inte parkeras så att de hindrar framkomligheten eller utgör en fara för andra trafikanter som fotgängare, cyklister, kollektivtrafik och biltrafik.
Elsparkcykelföretagen ansvarar för elsparkcyklarna. Sundsvalls kommun kan endast flytta fordon som parkeras så att de utgör en fara eller hinder för andra trafikanter.
Nu finns särskilda platser i stan där du kan parkera din elsparkcykel, för att den inte ska vara i vägen för andra trafikanter. Platserna är ofta både uppmålade som rutor och markerade med rosa skyltar med en parkeringssymbol och en sparkcykel på, och finns vid bland annat:
- Stora torget
- Olof Palmes torg
- Centralgatan
- Bankgatan
- Storgatan
- Himlabadet
- Centralstationen
- Västra tågstationen
- Grönborgs
- Skönsbergs centrum
Parkera rätt och underlätta för bland andra synskadade
Synskadades Riksförbund har gjort en film med tips om hur du parkerar på ett sätt som underlättar för synskadade – och alla andra som vill ta sig fram i staden. Om vi alla hjälps åt blir det ju mycket enklare.
Parkera din elsparkcykel rätt (ej syntolkad) - YouTube Länk till annan webbplats.
Det är polisen som har hand om tillsyn och bevakning när det gäller trafikfrågor. Kommunen jobbar däremot tillsammans med uthyrningsföretaget för att hitta olika sätt att se till att elsparkcyklarna körs eller hanteras på rätt sätt.
Vi har exempelvis kommit överens om att hastigheten på elsparkcyklarna ska begränsas automatiskt i exempelvis delar av gågatan och längs Esplanaden.
Uthyrningsföretaget har även anställda som ska se till att flytta exempelvis felparkerade elsparkcyklar som utgör fara eller som hindrar trafiken.
När Sundsvall växer blir vi också fler som ska samsas om våra vägar och gemensamma ytor. Att ha elsparkcyklar och hyrcyklar tillgängliga i stadsmiljön kan bidra till ett minskat behov av att använda bil. Det kan också bli lättare att välja buss eller tåg om du kan använda en elsparkcykel som en del av resan.
Ja, företag som placerar ut elsparkcyklar i kommunen kommer att debiteras enligt taxan för upplåtelse av offentlig plats. Elsparkcykelföretagen betalar 5 kr per elsparkcykel och dag för att deras elsparkcyklar får använda våra gator och vägar.
Rydes ansvar:
Företagen som äger elsparkcyklarna ansvarar för dem och ska se över elsparkcyklarna dagligen. Kontaktuppgifter till Ryde som är verksamma i Sundsvall hittar du längre ner i på den här sidan.
Om kommunen ser eller får information om, att det står elsparkcyklar på olämpliga ställen, rapporteras detta till företaget.
Polisens ansvar:
Det är polisen som har hand om tillsynen och bevakningen när det gäller trafikfrågor.
Kommunens ansvar:
Kommunen samarbetar däremot med uthyrningsföretagen för att hitta olika sätt att hindra att elsparkcyklarna körs och hanteras på fel sätt.
Kontakta Ryde
Om du vill kontakta Ryde, som ansvarar för elsparkcyklarna, gör du det via telefon eller mail:
Kundservice telefon: +46 - 77 588 80 12
Kundservice e-post: support@ryde-technology.com
Om elsparkcyklar hindrar framkomligheten eller är parkerade på olämpligt ställe, hör av dig till det aktuella företaget för att meddela dem. Skicka gärna med bild och position.
Företag | Företagets mailadress för felanmälan och kunder | Företagets telefonnummer för felanmälan och kunder |
---|---|---|
Ryde | +46 - 77 588 80 12 |
Sundsvalls kommun har dialog med företaget Ryde som hyr ut elsparkcyklarna, kring utveckling och förbättringar av användningen av elsparkcyklarna. Sundsvalls kommun har också en dialog med flera andra städer för att diskutera utvecklingen och bästa möjliga åtgärder.
Att ha en löpande god dialog med Ryde och meddela dem eventuella synpunkter som kommer in till kommunen.
Vi har tagit fram en villkorsbilaga mellan kommunen och det/de företag som hyr ut elsparkcyklar i Sundsvall. Villkorsbilagan beskriver bland annat vilka platser där elsparkcyklar inte får parkeras, hastighetsbegränsningar, krav på utplacering och hur felparkerade elsparkcyklar ska hanteras.
Vi har även kontakt med andra kommuner och följer utvecklingen nationellt kring elsparkcyklar.
En elsparkcykel definieras som en cykel, så samma regler gäller för elsparkcykel som för cykel.
Där cyklar får köra får även elsparkcyklar köra.
De har en maxhastighet som varierar mellan 20-25 km/tim som kan minskas vid behov eller inom särskilda områden.
Hör av dig direkt till företagen om du har klagomål som rör elsparkcykel. Du hittar kontaktuppgifter till företaget Ryde nedan. Du kan även lämna in klagomål eller uppgifter om felparkering till kommunens Kundtjänst eller maila oss på elsparkcyklar@sundsvall.se
Om du vill kontakta Ryde, som ansvarar för elsparkcyklarna, gör du det via telefon eller mail:
Kundservice telefon: +46 - 77 588 80 12
Kundservice e-post: support@ryde-technology.com
I företagets app.
För att få hyra ut elsparkcyklar behöver företagen ett tillstånd för markupplåtelse enligt ordningslagen. Tillståndet, som ges av polisen, reglerar var företagen som hyr ut elsparkcyklar får placera dem. Tillståndet bestämmer inte var de som hyrt en elsparkcykel lämnar den när de inte behöver den längre.
Själva uthyrningen kan vi inte påverka, inte heller kan vi påverka om företaget använder sig av privat platsmark.
En allmän plats är ett område som i en detaljplan är avsett för ett gemensamt behov. Vi (kommunen) reglerar i en detaljplan vilka områden som ska vara allmän plats. En allmän plats får inte mer än tillfälligtvis upplåtas för en enskild verksamhet och får till skillnad från kvartersmark inte stängas av för allmänheten.
Vi har under lång tid följt utvecklingen när det gäller uthyrning av elsparkcyklar och sett hur det fungerar i andra kommuner. Vi har också fått en del förfrågningar från företag som hyr ut elsparkcyklar.
Ökandet av privata elsparkcyklar har ökat stort den senaste tiden.
En elsparkcykel som hindrar framkomligheten ska du anmäla till företaget som äger dem. Om cykeln ligger slängd på ett uppenbart trafikfarligt sätt får du resa på den och flytta den till sidan av vägen. Du får dock inte flytta på elsparkcyklar, eller andra fordon, i andra fall.
Om du vill kontakta Ryde, som ansvarar för elsparkcyklarna, gör du det via telefon eller mail:
Kundservice telefon: +46 - 77 588 80 12
Kundservice e-post: support@ryde-technology.com
Du som förare är skyldig att veta vilka trafikregler som gäller. Om du hyr en elsparkcykel kan det också vara bra att känna till företagets egna regler och villkor.
Elsparkcyklar ska i första hand köras på cykelbanan och följa trafikregler för cyklister. Det är alltså samma regler som för vanliga cyklar och andra eldrivna fordon med fordonsklass cykel. Det är polisens uppdrag att övervaka trafiken och se till att trafikregler följs.
Samma parkeringsregler gäller för cyklar och elsparkcyklar. En elsparkcykel får inte parkeras hindrande eller trafikfarligt. Det betyder att den inte får blockera gångbanan eller bli en fara för andra trafikanter. Hit räknas gående, cyklister, kollektivtrafik eller biltrafik. En person med nedsatt syn kan skada sig illa på en elsparkcykel som står mitt på trottoaren. Så tänk på var du parkerar din elsparkscykel.
Se film från de Synskadades riksförbund Länk till annan webbplats.
Det här är ingen tjänst som kommunen har upphandlat. Vi har däremot ett samarbete med det/de elsparkcykelföretag som är intresserade att skriva en villkorsbilaga med kommunen. Detta för att skapa gemensamma spelregler för elsparkcykeluthyrningsverksamheten och för att det ska bli så bra som möjligt för kommunens invånare.
Du behöver en mobilapp för att kunna starta användningen av elsparkcyklarna. Mer information om hur du använder tjänsten finns på Rydes webbplats eller app. Appen finns där du vanligtvis laddar hem appar till din telefon.
Erfarenheter visar att det kan knyta ihop stadsdelar och öka aktiviteten i centrum/stadskärnan. Elsparkcyklar kan om de används på rätt sätt bidra till det som kallas mikromobilitet och utgöra en del av hela resan från startpunkt till slutdestination.
Kommunen ser positivt på fossilfria transportsätt och mobilitetstjänster. Elsparkcyklar har dock genom erfarenheter från andra kommuner visat sig vara problematiskt i trafiksäkerhetssynvinkel.
Om verksamheten sköts på ett bra sätt har erfarenheter från andra kommuner visat att elsparkcyklar kan bidra till viss ökad aktivitet i centrum och att ett större område kan knytas samman.
Kommunen har villkorat det tillstånd uthyraren får av Polisen, vilket innebär att uthyraren måste sköta sin verksamhet på ett ordningsamt sätt. Våra förhoppningar är att detta kommer att fungera utan trafikolyckor. Vi hoppas även att invånare ska ta ett personligt ansvar och framföra samt parkera elsparkcyklar på ett lämpligt sätt.
Att skapa en trafiksäker miljö är fortsatt högt prioriterat i kommunens arbete. Därför ställdes tydliga villkor i polistillståndet för uthyraren att följa. Bland annat ska de säkerställa att deras personal inte ställer ut elsparkcyklar trafikfarligt, där de inkräktar på någon annans tillstånd, i strid mot andra bestämmelser i trafikförfattningar eller hindrande för andra trafikanter. Särskild betoning på framkomligheten för personer med en funktionsnedsättning.
Att det skett olyckor i andra städer kopplat till just elsparkcyklar är känt för kommunen. Därför har både uthyraren och kommunen genom avsiktsförklaringen åtagit sig uppgiften att informera om de trafikregler som gäller. I bilagan till avsiktsförklaringen finns även områden utpekade där uthyraren, när det är tekniskt möjligt, ska införa en hastighetsbegränsning till gångfart.
Om reglerna eller de villkor som står i polistillståndet inte följs har Sundsvalls kommun rätt att begära indraget tillstånd hos polisen. Utan tillstånd får inte uthyraren längre bedriva sin verksamhet i Sundsvall.
Kommunen hoppas även att invånare ska ta ett personligt ansvar och framföra samt parkera elsparkcyklar på ett lämpligt sätt.
Genom att vi får synpunkter från invånare och när vi utför det dagliga drifts- och underhållsarbetet får vi kännedom om uthyraren inte lever upp till de villkor som står i polistillståndet eller de åtaganden som de har accepterat i avsiktsförklaringen.
Polisen har ansvar att kontrollera att trafikregler efterlevs.
Som villkor för att få behålla polistillståndet har Sundsvalls kommun skrivit in att uthyraren måste garantera att flytta elsparkcykeln till lämplig uppställningsplats. Det står även att detta måste göras skyndsamt efter att de fått kännedom om att en elsparkcykel parkerats trafikfarligt eller hindrande.
Kommunen har vid sidan om polistillståndet valt att skriva en så kallad avsiktsförklaring med företaget där de skriver under att de inom 120 minuter från att de fått kännedom om att en elsparkcykel parkerats trafikfarligt eller hindrande ska flytta den till lämplig uppställningsplats.
Vid försök att flytta parkerade elsparkcyklar utan att låsa upp dem utlöses ett larm, men du kan självklart flytta elsparkcyklar som hindrar framkomligheten och står felparkerade.
Inte mer än att kommunen lagt viss tid på att utreda och tagit fram en avsiktsförklaring. Syftet med detta är att en god dialog ska fungera på bästa möjliga sätt och att verksamheten inte ska vara trafikfarlig.
När du ställer ifrån dig elsparkcykeln, se till att den inte utgör en fara eller ett hinder för andra människor. Du får ställa elsparkcykeln i eller i anslutning till cykelställen och på de särskilda platser, så kallade hot spots, där du kan ställa den när du har avslutat din färd. Stadens hot spots finns utmärkta i en karta som visas i appen när du hyr en elsparkcykel. I appen syns också de parkeringsförbudszoner som företagen har.