Uppkopplat för klimatet
Är det möjligt att digitalisering kan hjälpa till att förbättra klimatet? Det tror vi på Sundsvalls kommun.
På Oscarsgatan har Mitthem installerat digitala klimatmätare för att kunna förutspå väderlek och automatiskt anpassa fastighetens energianvändning utefter denna. Mätaren hämtar information från SMHI och ska lära sig hur fastigheten påverkas vid olika väder. Mätningarna hjälper sedan till att förbättra energianvändningen genom att höja eller sänka inomhustemperaturen i takt med väderomslag.
- Vi ville se på vilket sätt inomhusklimatet kunde förbättras med en sådan här uppkopplad lösning, men i förlängningen så ser vi även en energibesparing i fastigheterna när mätaren kunde förutspå vilket väder vi får utomhus under en period, säger Stefan Wassbrink, projektledare på Mitthem.
Märkbart sänkta energikostnader efter ett år
Det här är ett projekt som har pågått i drygt ett år med fokus på att förbättra inomhusklimatet i Mitthems lägenheter. Fastigheterna som varit testobjekt är flerfamiljshus från 40-talet och är ur energisynpunkt mer krävande än nyare fastigheter. Här installerades temperaturmätare i alla lägenheter för att få ett pålitligt medelvärde. Styrsystemet reagerar på mätaren och justerar värmen inomhus utefter väderprognosen.
- Vi kan redan nu se att våra energikostnader gått ner och att vi har förbättrat energianvändandet med mellan 5-10% under testperioden. Men tekniken i sig löser inte något i sig, det är i analysen och åtgärderna vi kan göra efteråt som gör skillnaden. Där gör vi det verkliga jobbet. Problemlägenheter får ändå kallt om vi inte byter fönster eller ser över andra brister i fastigheten, säger Stefan.
Sundsvalls kommunkoncern jobbar idag aktivt med energistyrning av fastigheter med den teknik som finns tillgänglig. I omvärlden har det börjat dyka upp nya lösningar som öppnar upp möjligheterna för en mer aktiv styrning som inte i första hand sköts av människor utan där systemen använder data för att styra fastigheten automatiserat.
Projektet växlar upp
World Economic Forum pekar tydligt ut att just teknik kan bidra till att uppfylla 70% av målen i Agenda 2030. Detta innebär inte att tekniken löser allt, men den kan användas som en del i att uppfylla målen. Sundsvalls kommun vill nu utforska hur vi kan dra nytta av teknologi inom bland annat energieffektivisering med målet att ge vår koncern bättre förutsättningar för att kunna använda AI och smart teknologi i styrning av fastigheter.
Efter sommaren startar därför ett arbete där SKIFU, Mitthem och Drakfastigheter tillsammans med Kommunstyrelsekontoret börjar bygga basen för en bredare användning av AI i framtiden.
- Möjligheterna med att använda smarta teknologier som AI är många, men de skapar ingen nytta utan god tillgång till data och åtkomst till system. Därför börjar vi arbetet också där, att kartlägga vilken data som finns att tillgå och hur vi kan tillgängliggöra den på ett långsiktigt hållbart sätt.” Markus Flyborg, IT-arkitekt på digital transformation.
Senast ändrad: , klockan