Smart läkemedelsgivare ska öka vårdtagares självständighet
Med hjälp av ljus och ljud påminner den dig om att ta dina läkemedel. Nu införs smarta läkemedelsgivare i Sundsvalls kommun.
Läkemedelsgivare kallas den lilla apparat som är tänkt att underlätta både vårdtagares vardag och frigöra tid för medarbetare inom vård och omsorg.
Enkelt beskrivet är det ett låst medicinskåp som hjälper dig komma ihåg att ta dina läkemedel vid rätt tidpunkt. Detta gör den genom att ”prata”, göra ifrån sig ljud eller ljus för att sedan mata ut en så kallad apodos-påse*. Skulle medicinen förbli liggandes ramlar den ner i ett låst fack inuti läkemedelsgivaren.
Traditionellt får många vårdtagare hjälp av hemtjänstpersonal när man ska ta sina läkemedel och behöver då anpassa sig efter de planerade besöken.
– Med en läkemedelsgivare ökar individens självständighet eftersom man vet precis när medicinen ska tas och kan därför ägna sig åt andra saker innan, likväl som efter. Vet man med sig att man kommer vara hemifrån någon dag kan man även be distriktssköterskan om att få läkemedlen uttagna i förväg så man kan ta med dem, berättar Ing-Britt Madsen, verksamhetschef på Vård- och omsorgsförvaltningen.
Läkemedelsgivaren är uppkopplad till ett distansvårdssystem som distriktsköterskan hanterar. I det systemet kan hen se om en person i fråga har tagit sin medicin eller inte. Själva påfyllningen av läkemedelsgivaren görs var 14:e dag och hanteras av hemtjänsten.
En annan fördel med läkemedelsgivaren är att den förväntas minska arbetsbelastningen framför allt för dem som jobbar inom hemtjänsten.
– När medarbetarna ska åka fram och tillbaka mellan olika vårdtagare, inte sällan flera gånger per dag till en och samma person, går mycket tid åt till att transportera sig. Tid som man i stället kan spendera tillsammans med vårdtagaren i andra sammanhang, säger Ing-Britt.
Vem kan få en läkemedelsgivare?
Till att börja med behöver man ha stöd av kommunens vård och omsorg samt vilja ta sin medicin. Man behöver även kunna ta sina läkemedel via apodos och ha tillräckligt bra syn och hörsel för att uppmärksamma läkemedelsgivarens påminnelser. Denna bedömning gör distriktsköterskan i dialog med vårdtagaren.
– Det här är början på en större digital förflyttning som skapar förutsättningar för morgondagens vård och omsorg. Initiativet ligger helt i linje med Sundsvalls kommuns målbild att använda digitaliseringens möjligheter för att förbättra kvaliteten och öka tryggheten i den kommunala servicen, säger Niklas Rahm, områdesledare Morgondagens välfärd.
I ett första steg kommer man under vecka 20 att börja placera ut 15st läkemedelsgivare hos vårdtagare i områdena Hälsa-/sjukvårdsområde Nord, Hemtjänst Haga/Bosvedjan samt Skönsberg/Korsta. Insatsen kommer utvärderas innan införandet utökas.
*en liten plastpåse innehållandes rätt sort och mängd läkemedel
Läs mer
Senast ändrad: , klockan