Slam, latrin och eget omhändertagande
Vill du själv ta hand om urin och latrin från torrtoaletter eller förbränningstoaletter och avloppsslam? Då behöver du ansöka om dispens.
Kommunen har ett renhållningsmonopol på hämtning och hantering av många typer av avfall. I Sundsvalls kommun ansvarar MittSverige Vatten & Avfall för slamtömning av avloppsanläggningar som är dimensionerade för högst 25 personekvivalenter. Detta ingår i kommunens renhållningsansvar.
MittSverige Vatten & Avfall ansvarar också för latrinhämtning. Vill du själv ta hand om latrin och urin från torrtoalett eller förbränningstoalett, alternativt avloppsslam från slamavskiljare? Då behöver du skicka in en ansökan om dispens.
Fastighetsägaren
Fastighetsägaren, eller den som annars ansvarar för avloppsanläggningen, måste se till att avloppsanläggningen kan slamtömmas regelbundet. Du måste därför se till att brunnar och slutna tankar är väl uppmärkta och lättillgängliga för tömning. Väg- och gårdsinfart måste tåla vikten av en stor, tung slambil och vara fri från hängande grenar och kvistar. Här kan du läsa mer om slamtömning och hur du förbereder dig inför slamtömning:
MittSverige Vatten & Avfall - slamtjänster för eget avlopp Länk till annan webbplats.
Vid eget omhändertagande ansvarar fastighetsägaren, eller den som annars får dispens för eget omhändertagande, för att hantering och spridning av urin, latrin eller slam sker på ett sådant sätt att det inte orsakar skada eller olägenheter för människors hälsa och miljön. För att förebygga och motverka att skada eller olägenhet uppstår måste du skaffa den kunskap som krävs, vidta nödvändiga försiktighetsåtgärder och undersöka lämplig plats för kompostering och spridning av urin, latrin eller slam.
Den kommunala renhållaren
MittSverige Vatten & Avfall har monopol på renhållning och ansvarar för slamtömning av avloppsanläggningar som är dimensionerade för högst 25 personekvivalenter samt latrinhämtning i Sundsvalls kommun. Frågor om slamtömning och latrinabonnemang hänvisas till MittSverige Vatten & Avfall.
Kontaktuppgifter:
Telefon 020-120 25 00
E-post kundservice@msva.se
Prövningsmyndigheten
Miljönämnden ansvarar för prövning av dispenser för ändrat slamtömningsintervall, eget omhändertagande av urin och/eller latrin samt eget omhändertagande av avloppsslam. Om du har frågor kring slamtömningsintervall eller eget omhändertagande kan du kontakta handläggare på miljökontoret för rådgivning.
För att avloppsanläggningens funktion och rening ska fungera måste slamavskiljaren tömmas regelbundet. I Sundsvalls kommun ansvarar MittSverige Vatten & Avfall för slamtömning av avloppsanläggningar som är dimensionerade för högst 25 personekvivalenter. För avloppsanläggningar som är dimensionerade för mer än 25 personekvivalenter måste man anlita en entreprenör som utför slamtömning.
Har du fått en notering om avvikelse på din slamtömningsfaktura från MittSverige Vatten & Avfall? Här kan du läsa om vanliga brister, vad de innebär och hur du kan åtgärda dem:
Sköta och kontrollera eget avlopp Länk till annan webbplats.
I normala fall anges slamtömningsintervallet i tillståndet/godkännandet för avloppsanläggningen. I annat fall gäller bestämmelserna i Lokala föreskrifter för avfallshantering i Sundsvalls kommun Länk till annan webbplats., se 22 § punkt 6-8.
Hur ofta din avloppsanläggning måste slamtömmas styrs framför allt av belastningen på avloppsanläggningen samt vilken typ av avloppsvatten som leds till anläggningen. Om fastigheten används som permanentbostad krävs ett tätare tömningsintervall än om fastigheten används som fritidsbostad. Likaså kräver anslutning av vattentoalett (WC) ett tätare tömningsintervall än vid anslutning av enbart bad-, disk- och tvättvatten (BDT). I praktiken innebär detta ofta följande:
Permanentbostad med WC - slamtömning en gång per år.
Permanentbostad med BDT-avlopp - slamtömning en gång vartannat år.
Fritidshus med WC - slamtömning en gång vartannat år.
Fritidshus med BDT-avlopp - slamtömning en gång vart fjärde år.
Vid brister i efterföljande reningssteg (t.ex. infiltration eller markbädd) kan bädden få svårt att ta undan avloppsvatten från slamskiljaren. I dessa fall kan tätare tömningsintervall eller extra tömningar krävas fram tills dessa att bristerna har åtgärdats. Observera att de flesta åtgärder kopplade till en avloppsanläggning är tillstånds- eller anmälningspliktiga. Det innebär att du måste skicka in en ansökan/anmälan till miljökontoret och invänta miljönämndens beslut innan du påbörjar några arbeten.
Anlägga och förbättra eget avlopp Länk till annan webbplats..
Om du vill förlänga intervallet för slamtömning måste du ansöka om dispens hos miljökontoret. Använd blankett 14. Ansökan om ändrat slamtömningsintervall.
För att miljönämnden ska kunna bevilja förlängt slamtömningsintervall måste avloppsanläggningen ha ett giltigt tillstånd/godkännande. Avloppsanläggningen får inte heller ha några betydande brister. Självklart ska det också finnas goda skäl för att förlänga tömningsintervallet.
Avgift
Kommunfullmäktige har beslutat att miljökontoret ska ta ut avgifter för handläggning av ärenden. Avgifterna anges i en taxa som förnyas för varje kalenderår. För denna ärendetyp betalar du timavgift för nedlagd handläggningstid (uppskattningsvis cirka två timmar).
Om du själv vill ta hand om urin och/eller latrin från torrtoalett, förbränningstoalett eller annan jämförlig lösning måste du ansöka om dispens hos miljökontoret. Använd blankett 13. Ansökan om eget omhändertagande av urin/latrin. Ansökan ska vara miljökontoret tillhanda senast den 30 april för att vi ska hinna handlägga ärendet innan fakturan från MittSverige Vatten & Avfall skickas ut.
Dispenser för eget omhändertagande är personliga. De följer alltså inte med fastigheten, utan upphör vid ägarbyte. När en fastighet utan ansluten vattentoalett byter ägare startas automatiskt ett latrinabonnemang. Avgiften betalas till MittSverige Vatten & Avfall som ansvarar för latrinhämtning i Sundsvalls kommun. Detta innebär att en ny ansökan om dispens måste skickas in till miljökontoret om du köpt en fastighet med torrtoalett eller förbränningstoalett och vill ta hand om toalettavfallet själv.
Avgift
Kommunfullmäktige har beslutat att miljökontoret ska ta ut avgifter för handläggning av ärenden. Avgifterna anges i en taxa som förnyas för varje kalenderår. För denna ärendetyp betalar du en fast avgift motsvarande en timmes handläggningstid.
Avgifter och taxor - eget avlopp Länk till annan webbplats.
Olika typer av torrtoaletter
Det finns flera olika typer av torrtoaletter: urinseparerande torrtoaletter, komposterande toaletter (t.ex. mulltoalett och multrum), utedass (latrin), förbränningstoalett, frystoalett och paketeringstoalett. Miljökontoret rekommenderar inte vissa lösningar eller modeller men kan ge råd kring vad du bör tänka på inför inköp eller byggnation av kompost samt torrtoalett.
Avloppsguiden - olika typer av torrtoaletter Länk till annan webbplats.
Allmänna råd och tips
Inför köp eller byggnation av kompost och torrtoalett finns det några saker du bör fundera över:
- Anpassa komposten efter dina behov. Fundera över kompostens storlek.
- Vill du att kompostprocessen skall fungera året runt? Då behöver du en isolerad kompost. Alternativt placera komposten i ett uppvärmt utrymme.
- Efterkompostering, hur och var kan den ske?
- Har du lämplig mark och tillräcklig yta att sprida ut det färdiga, hygieniserade kompostmaterialet på?
- Tänk på att placera kompostbehållaren så att olägenhet inte uppstår. Till exempel inte bredvid vattendrag eller precis vid tomtgräns utan att först prata med grannen.
- Hur mycket eget arbete är du villig att lägga ner? Vissa toalettlösningar/komposter är dyrare men minskar din arbetsinsats. Tänk på att vissa modeller (t.ex. frystoalett och förbränningstoalett) ger en hög elförbrukning.
Miljönämndens krav på kompostbehållarens utformning
Kompostbehållaren ska:
- Vara skadedjurssäker (inga springor eller hål är större än 5 mm).
- Ha tättslutande lock så att regn- och smältvatten inte kan tränga in.
- Ha tät botten med upphöjda kanter så att lakvatten inte kan tränga ut.
- Vara ventilerad (syre behövs för att nedbrytningsprocessen ska fungera).
Riktlinjer vid kompostering av latrin och spridning av urin
Att kompostera latrin är inte svårt, men kräver intresse och kunskap. En bra, fungerande kompost ger näringsrik jordförbättring som kan användas i trädgården och sluter kretsloppet. Om komposten däremot inte sköts på rätt sätt kan olägenhet uppstå, såsom dålig lukt, och i värsta fall kan smitta spridas. Därför är det viktigt att både kompostering och användning av den färdiga komposten sker på rätt sätt. Punkterna nedan bör ses som riktlinjer vid kompostering av latrin och spridning av det hygieniserade kompostmaterialet samt vid uppsamling och spridning av urin.
Hantering och kompostering av latrin
- Vid latrinkompostering behövs minst två behållare, alternativt en behållare med två fack, för växelvis användning.
- För ett permanentboende bör behållarna rymma minst 2 x 500 liter och för ett fritidshus minst 2 x 350 liter. Om urin separeras från latrinen kan behållarnas volym minskas.
- Fyll inte behållarna mer än till två tredjedelar.
- Behållarna bör placeras minst 4,5 meter från tomtgräns. Avståndet till vattentäkter/dricksvattenbrunnar bör vara minst 20 meter.
- Latrin bör varvas med strömedel t.ex. barkmull, flis, torvströ/torvmull, sågspån (ej impregnerat) kutterspån, hackad hö/halm.
- För att smittämnen ska brytas ner ska latrinen komposteras i minst 6 månader (frostfri period) efter avslutad påfyllning.
- Under komposteringsperioden måste komposten uppnå en temperatur på minst 50 ºC under minst en veckas tid för att hygieniseras. Om inte komposten uppnår den temperaturen måste latrinen lagras i minst två år för att materialet ska vara tillräckligt hygieniserat för att kunna användas.
- Efter minst 6 månaders kompostering (frostfri period) kan behållaren tömmas och materialet efterkomposteras i till exempel en trädgårdskompost under ytterligare 12–24 månader innan det sprids.
- För spridning av komposterad latrin inklusive urin bör minimiarealen vid permanentboende vara 40-50 kvadratmeter bevuxen yta per person och år. Om urinen separerats från latrinen bör spridningsytan vara minst 10 kvadratmeter per person och år
- Det efterkomposterade materialet används som gödsel. Mylla ner komposten och undvik att sprida den i närheten av vattentäkter/dricksvattenbrunnar eller ytvatten.
- Vill du använda komposten för gödsling av grönsaker som är i kontakt med jorden och konsumeras råa (t.ex. morötter) är det lämpligt att låta det gå en månad mellan gödsling och skörd. Om du känner dig osäker rekommenderas i första hand användning till buskar och prydnadsväxter.
Uppsamling och spridning av urin
- Vid separering av urin ska urinen ledas till tankar/dunkar som bör stå svalt för att hindra ammoniaklukt och hämma eventuell tillväxt av mikroorganismer. Det bästa är om man ställer eller gräver ner tanken/dunken i marken där temperaturen är lägre. Urinen bör ha så liten kontakt med luft som möjligt.
- Urinbehållaren ska vara tät och av åldersbeständigt material som tål högt pH.
- För åretruntboende gäller att lagring måste kunna ske under vinterhalvåret, cirka 6 månader, eftersom spridning bara får göras under växtperiod och när marken inte är frusen. För ett normalstort hushåll bör lagringsvolymen vara minst 2 m³ (2000 l). Mängden urin per person är ca 0,5 m³ per år.
- För fritidshus bör lagringsvolymen anpassas så att spridning kan ske under växtperioden.
- Spridning av urin ska ske under växtsäsongen (april-oktober).
Om du vill ta hand om avloppsslam måste du ansöka om dispens hos miljökontoret. Använd blankett 15, Ansökan om eget omhändertagande av avloppsslam.
Avgifter
Kommunfullmäktige har beslutat att miljökontoret ska ta ut avgifter för handläggning av ärenden. Avgifterna anges i en taxa som förnyas för varje kalenderår. För denna ärendetyp betalar du timavgift för nedlagd handläggningstid (uppskattningsvis cirka två timmar)
Avgifter och taxor - miljökontoret
Förutsättningar för eget omhändertagande av avloppsslam
Eget omhändertagande av avloppsslam innebär att slammet ska avvattnas och komposteras i en lämplig anordning. Du måste kunna visa att tömning, avvattning, kompostering och slutlig användning av det färdiga kompostmaterialet kan ske på sådant sätt att risk för olägenheter för människors hälsa och miljön inte uppstår. I praktiken är det nästan bara den som har ett jordbruk eller andra stora arealer för odling som kan ha möjlighet att omhänderta slammet på ett godtagbart sätt. För att miljönämnden ska kunna bevilja eget omhändertagande av avloppsslam måste avloppsanläggningen även ha ett giltigt tillstånd/godkännande.
Spridning av komposterat avloppsslam ska ske på den egna fastigheten. Dispens för eget omhändertagande av avloppsslam medger inte tillåtelse att samla upp och sprida slam från andras avloppsanläggningar. Vid användning av avloppsslam på jordbruksmark finns ytterligare bestämmelser som du måste förhålla dig till. Jordbruksverket har samlat information kring vad du måste ta hänsyn till och vilka regler som gäller om du ska sprida gödsel (här ingår avloppsslam) på jordbruksmark.
Sprida gödsel, Jordbruksverket Länk till annan webbplats.
Skydd för miljön när avloppsslam används i jordbruket, Naturvårdsverket Länk till annan webbplats.
Här är ett urval av lagar och regler som gäller för dig som har eget avlopp. Ytterligare lagstiftning kan också gälla.
Miljöbalken (1998:808)
2 kap. 2-5 §§ - allmänna hänsynsregler.
2 kap. 6 § - lokaliseringsprincipen.
15 kap. 20, 20 a och 24 §§ - bestämmelser om kommunernas ansvar för transport och behandling latrin från torrtoaletter och jämförliga lösningar.
Lokala föreskrifter för avfallshantering
Vi rekommenderar att de lokala föreskrifterna för avfallshantering i Sundsvalls kommun läses i sin helhet då de omfattar ett flertal viktiga bestämmelser som du som inrättar eller ansvarar för en avloppsanläggning måste känna till och efterleva. Föreskrifterna inkluderar bland annat bestämmelser kring eget omhändertagande.
Lokala föreskrifter för avfallshantering i Sundsvalls kommun Länk till annan webbplats.
Blanketter
Ikon som illustrerar filtyp | Filnamn | Filstorlek | Datum fil laddades upp |
---|---|---|---|
13. Ansökan om eget omhändertagande av urin latrin.pdf Pdf, 605 kB, öppnas i nytt fönster. | 605 kB | 2023-12-14 10.52 | |
14. Ansökan om ändrat slamtömningsintervall.pdf Pdf, 649 kB, öppnas i nytt fönster. | 649 kB | 2024-06-27 11.28 | |
15. Ansökan om eget omhändertagande av avloppsslam.pdf Pdf, 636 kB, öppnas i nytt fönster. | 636 kB | 2024-06-27 11.28 |
Kontakt
Miljökontoret
Telefon: 060-19 11 90
E-post: miljonamnden@sundsvall.se
Adress: Sundsvalls kommun, 851 85 Sundsvall
Mina sidor och e-tjänster
Logga in för att följa upp dina ärenden och ta del av de e-tjänster som Sundsvalls kommun har att erbjuda. Du loggar in med e-legitimation i form av bank-id eller mobilt bank-id. Om du saknar e-legitimation kan du beställa det via din bank eller Skatteverket.
Om e-legitimation, Skatteverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
E-tjänster för Bygga, bo och miljö
- Anmäl misstänkt matförgiftning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Anmäla bostäder för registrering eller beställa utdrag från lägenhetsregistret Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Anmälan - Attefallsåtgärd Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Anmälan - eldstad/rökkanal Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Anmälan - installation eller ändring Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Anmälan av kontrollansvarig Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Anmälan kyltorn Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Anmälan om värmepump Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Ansök om vägbidrag Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Ansökan - förhandsbesked Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Ansökan - strandskyddsdispens Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Ansökan om egensotning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Ansökan om tillstånd för explosiv vara Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Ansökan/anmälan eget avlopp Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Beställa kartutdrag Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Beställa nybyggnadskarta Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Beställning av gränsvisning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Beställning av lantmäteriuppdrag Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Boka tid med en bygglovhandläggare Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Bygg- och exploateringskartan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Bygglov - komplementbyggnad Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Bygglov - ny byggnad eller anläggning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Bygglov - plank eller mur Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Bygglov - skylt Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Bygglov - tillbyggnad (bygga ut en byggnad) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Bygglov - transformatorstation Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Bygglov - ändring av byggnad Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Bygglovguiden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Digitalt ritningsarkiv Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Flytta till Sundsvall Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Kom i kontakt med en bygglovhandläggare Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Kommunal mark - använda, köpa eller sälja mark till kommunen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Komplettering av ärende hos bygglovavdelningen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Livsmedelsverksamhet - lämna uppgifter för omklassning enligt ny riskklassningsmodell Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Lämna svar på grannehörande Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Marklov - markåtgärder inom detaljplanerat område Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Mitt Sundsvall Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Mobilitetsredogörelse Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Registrering av medelstor förbränningsanläggning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Rivning - rivningslov eller rivningsanmälan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Räddningstjänsten - Ansökan om tillstånd för brandfarlig vara Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Skicka delgivningskvitto Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Synpunkter på sol- och vindkraft i Översiktsplan Sundsvall 2040, granskningshandling Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Var med och utforska hur framtidens resande kan se ut i Sundsvall - vi söker testfamiljer Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster