Ditt ansvar för siktskymmande växtlighet och sikttriangeln
Sundsvalls kommun och fastighetsägare har båda ansvar för att det blir en säker och trygg trafikmiljö i ditt bostadsområde. Här kan du ta del av vad som gäller.

Hjälp oss att undvika trafiksäkerhetsproblem eller hinder för trafikanter. Om du felanmäler kan kommunen snabbare åtgärda problemet eller informera aktuell fastighetsägare.
Var noga med att informera oss om vilken adress det gäller och fotografera gärna problemet. Klicka gär för att komma till vårt felanmälningssystem. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Fyra exempel på situationer som kan skapa olycksrisker. Tre av bilderna visar vägmärken. Det är stopplikt, parkeringsförbud och väjningsplikt mot korsande cykelväg som alla tre skyms av träd och buskar. Den fjärde bilden visar en gatubelysning som skyms helt och hållet av ett träd på en fastighet och som därför inte lyser upp gatan som den borde. Tänk på att du som fastighetsägare ansvarar för att grönska från din tomt inte skymmer vägmärken, skyltar och belysning.
Om grenar eller rötter från från din tomt orsakar olägenheter eller besvär för din granne, eller ut mot närliggande gata eller gång- eller cykelväg får dessa grenar tas bort. Tänk på att gatan intill eller gång- och cykelvägen intill din fastighet räknas som en grannfastighet. Det innebär att du är ansvarig för att hålla grönskan (träd, buskar och växter) inom din fastighet även mot gatan eller en gång- och cykelväg.
Vägmärken, skyltar och belysning får inte skymmas av grönska.
Fastighetägaren ska alltid ges möjlighet att själv ta bort sina grenar för att undvika att träd eller buskar skadas. Prata med din granne innan du tar bort grenarna. Fastighetsägaren ska ha en rimlig tid på sig att åtgärda problemet efter att det påtalats (cirka två veckor). Om det inte åtgärdats inom den tiden kan den som berörs själv åtgärda problemet och ta bort grenar från den angränsande fastigheten.
Mät upp ett avstånd på 2,5 meter åt vardera hållet. Inom det här området får buskar och andra träd inte vara högre än 80 centimeter.

Sikttriangeln. Fotograf: Sundvalls kommun.
För god sikt i korsningar använder man sig av den så kallade sikttriangeln. Inom sikttriangelns område får buskar och andra växter inte vara högre än 80 centimeter från marken. Bilar, byggnader eller andra siktskymmande föremål får inte heller finnas inom sikttriangeln.
Om din tomt ligger intill en gång och cykelväg eller annan gata gäller olika behov av mått för sikttriangeln. Se några av exempelbilderna nedan:
Bild 1 - Sikt i korsning med gångbana och separat cykelbana
Bild 2 - Sikt i korsning med gångbana
Bild 3 - Sikt i korsning med högerregel
Bild 4 - Sikt i cirkulation innan GC-överfart
Bild 5 - Sikt i korsning med väjningsplikt
Vid utfart bör Du se till att dina växter inte är högre än 80 cm från gatan inom markerad sikttriangel.
Sikten skall vara fri minst 2,5 m från gatan eller gångbanan.
Om du har vegetation som sträcker sig över gata, gång- eller cykelbana ska du se till att det finns en fri höjd, oavsett årstid.
Häck och buskar ska växa inom eget tomtområde. Om du har buskar eller träd som sträcker sig ut över gata eller gångbana bör du se till att det finns fri höjd för trafikanterna.
Den fria höjden som krävs är:
> Minst 3,2 meter över gång- och cykelväg
> Minst 4,6 meter över körbana
Fotograf: Sundsvalls kommun.
Du som fastighetsägare ansvarar för att hålla trottoaren utanför din fastighet ren och snygg samt fri från ogräs och andra växter. Det innebär att du ska ta bort grus på våren, rensa ogräs på sommaren, kratta upp löv på hösten och skotta, sanda eller grusa på vintern.
Om det finns en gång- och/eller cykelväg som är skyltad (uppmärkt med trafikskyltar/vägmärken) utanför din fastighet så är det istället kommunen som ansvarar för att den hålls ren och snygg.
Lokala föreskrifter om gångbanerenhållning Pdf, 10 kB, öppnas i nytt fönster. i Sundsvalls kommun.
Du som fastighetsägare ansvarar att hålla gatubelysningsstolpar, trafiksignaler och elskåp som står intill din fastighetsgräns fria från grönska och växtlighet som kommer från din tomt.
Om exempelvis ett elskåp blockeras av grenar eller buskar kommer kommunen eller kommunens entreprenör att klippa bort den grönska som hindrar arbete och service i och av elskåpet.
Om du funderar på att plantera träd, buskar eller andra växter kan det vara bra att ha lite framförhållning. Här är information så att inte växtligheten i din trädgård blir ett trafikproblem i framtiden.
Tänk på att:
- Träd ska placeras minst 2 meter innanför tomtgränsen så att även alla grenar ryms inom din fastighet. Tänk på att vissa trädsorter breder ut sig mer och behöver ett längre avstånd till tomtgränsen för att inte hänga ut utanför din fastighetsgräns i framtiden.
- Stora buskar ska också placeras minst 2 meter innanför tomtgränsen
- En häck ska planteras minst 60 centimeter innanför tomtgränsen
Skymd utsikt, skugga på din tomt eller barr och löv är inte skäl till att buskar och träd ska beskäras.
Sundsvall kommun varken kapar eller beskär träd och buskar för att gå enskilda önskemål till mötes, som att minska trädvolymer på grund av att träd skuggar eller fäller sina löv på intilliggande hus. Beskärning är en åtgärd som vi sätter in när vi vill förändra trädens eller buskarnas naturliga växtsätt. Det kan exempelvis vara när:
- träden eller buskarna blir för omfångsrika och därmed utgör ett hinder för gående, cyklande och bilister
- arkitektoniskt strikta volymer såsom formklippta träd och buskar skapas.
Målet med Sundsvalls trädvård är att undvika att beskära våra träd så långt det är möjligt.
Träden har stora skönhetsvärden
Stadens träd och buskar har också många arkitektoniska funktioner i stadsmiljön. De utgör den gröna miljöns viktigaste element genom sin förmåga att skapa rum och sammanhang.
Skugga och löv - inget skäl till beskärning
Undantagslöst gäller att ingen beskärning får ske som är till skada för vegetationen. Inte heller får beskärning göras för att gå enskilda önskemål till mötes, som att minska trädvolymer på grund av att träd skuggar eller fäller sina löv på intilliggande hus.
Visste du att ett träd med en krondiameter på 15 meter
- filtrerar upp till ett ton damm per år ur den luft vi andas
- binder stora mängder bakterier och gaser av olika slag
- reducerar vindstyrkan med 50 procent
- producerar cirka 1,7 kilogram syre i timmen vilket motsvarar behovet för 64 personer
- avger 400 liter vatten en solig dag och ökar därmed den relativa fuktigheten.
Kontakt
Trafiksektionen
Gatuavdelningen, Sundsvalls kommun
-
E-post:
Servicecenter kundtjänst
Kundtjänst för fastigheter, gator, park, parkeringsautomater med mera
-
Telefon:
-
E-post:
-
Adress:
Sundsvalls kommun, 851 85 Sundsvall
-
Öppettider:
Felanmälan på telefon vardagar klockan 7.00-16.00.
Mina sidor och e-tjänster
Logga in för att följa upp dina ärenden och ta del av de e-tjänster som Sundsvalls kommun har att erbjuda. Du loggar in med e-legitimation i form av bank-id eller mobilt bank-id. Om du saknar e-legitimation kan du beställa det via din bank eller Skatteverket.
Om e-legitimation, Skatteverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
E-tjänster för Samhällsplanering och trafik
- Ansökan om parkeringstillstånd för rörelsehindradLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Ansökan om transportdispensLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Ansökan om vägvisningLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Ansökan om återbetalning parkeringsavgiftLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Delgivningskvitto gällande parkeringstillstånd för rörelsehindradeLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Dispens från lokal trafikföreskriftLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Handräckning av fordonsflyttLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Planbesked - begäranLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Synpunkt och klagomål på färdtjänst, riksfärdtjänst och anropsstyrd kollektivtrafikLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster