Strukturell omställning i Sundsvall – så ska kommunen nå en ekonomi i balans
%20kommunhuset%20(1).jpg)
Sundsvalls kommuns delårsrapport för 2025 bekräftar Sveriges kommuner och regioners (SKR) bild av ett tufft ekonomiskt läge för kommunsektorn. En högre kostnadsnivå tillsammans med demografiska förändringar skapar växande utmaningar för välfärden och kräver strukturella omställningar.
Flera av Sundsvalls kommuns nämnder visar på underskott – främst inom förskola, individ- och familjeomsorg samt äldreomsorg.
Förskoleverksamheten väntas landa på minus 10 miljoner kronor. Kommunen har tidigare beslutat att avveckla sex förskoleenheter under sommaren. Nu ses en bredare lokaleffektivisering där lokalanvändningen av kommunens lokaler över för att minska kostnader. Dessa väntas ge en besparing på omkring 19 miljoner kronor under 2025. Lokalstrategin omfattar även gymnasiet, där lokalkostnader nu fördelas mer rättvist mellan programmen.
Individ- och arbetsmarknadsnämnden förutspår ett underskott på 40 miljoner kronor. Kostnader för familjehem, försörjningsstöd och externa placeringar har ökat. Nya effektiviseringar är på gång, bland annat genom minskad användning av konsulter och ökad samverkan mellan verksamheter.
Vård- och omsorgsnämnden står inför ett minus på 60 miljoner kronor. Åtgärder inkluderar översyn av äldreboenden, konvertering av servicehus till trygghetsboenden och minskning av hemtjänsttimmar i extern regi.
Kommunstyrelsekontoret väntas få ett negativt resultat med nästan 60 miljoner kronor i år. Kollektivtrafiken är en orsak, men det finns flera delar som bidrar. För att minska underskottet planeras på kort sikt besparingar och återhållsamhet inom flera områden. Samtidigt behöver kommunen ta ett bredare och mer långsiktigt perspektiv för en hållbar ekonomisk utveckling.
Efter årets första fyra månader prognostiserar Sundsvalls kommun ett resultat på minus 20 miljoner kronor för 2025.
– Vi jobbar på bred front för att få en ekonomi i balans och trots ett minusresultat är vi fast beslutna att säkerställa att våra verksamheter fortsätter leverera välfärd av hög kvalitet, säger Niklas Kallin, ekonomidirektör på Sundsvalls kommun.
Kostnadseffektiviseringar på bred front
Sundsvalls kommun arbetar nu vidare med handlingsplaner för att nå en ekonomi i balans och säkra välfärden långsiktigt. Bakgrunden till de ekonomiska utmaningarna är dels en högre kostnadsnivå efter några år av hög inflation och ökade personalkostnader, dels den demografiska utvecklingen med minskat barnantal och en åldrande befolkning.
– Att nå en ekonomi i balans är viktigt för att vi ska kunna prioritera resurserna rätt och leverera bra välfärd till Sundsvallsborna både nu och sen. Här har alla nämnder och förvaltningar ett ansvar, och det är bra att det går åt rätt håll och att vi ser förbättringar jämfört med årets början, säger Niklas Säwén (S), kommunstyrelsens ordförande.
Alla större nämnder har arbetat fram handlingsplaner för att förbättra det ekonomiska läget. Kommunövergripande åtgärder handlar bland annat om en restriktiv hållning gentemot rekryteringar och vakanser som uppstår kommer inte att återbesättas, vilket ska bidra till att minska personalkostnader. Ett arbete påbörjas om effektivare användning av lokaler som ska sänka kostnaderna genom att öka samnyttjandet av lokaler mellan förvaltningar och minska inhyrda lokaler.
– För att uppnå en ekonomi i balans över tid behöver vi tänka långsiktigt för att möta framtidens utmaningar. Det handlar till stor del om att hitta innovativa lösningar och arbeta tillsammans för att skapa en stabil och kostnadseffektiv kommun på lång sikt, säger Niklas Kallin, ekonomidirektör på Sundsvalls kommun.