Förtydligande angående Sundsvalls Tidnings artikel om kommunens öppenhet

Sundsvalls Tidning publicerar idag en artikel där vi vill förtydliga Sundsvalls kommuns arbete med öppenhet. Sundsvalls kommun är – och ska förbli – en öppen och transparent kommun.
Bakgrunden till Sundsvalls Tidnings artikel är en visselblåsningsutredning som rör kommunens bolagskoncern Stadsbacken. De externa utredarna har där föreslagit att Sundsvalls kommun bör se över sina medieriktlinjer så att inte medverkan i media blir på ett sätt som skadar kommunens anseende. Detta står helt för utredarna och Sundsvalls kommun har inte fattat några beslut eller gett någon ett uppdrag om att ändra våra medieriktlinjer och kommunikationsstrategi, där det tydligt framgår att öppenhet och transparens gäller.
En av åtgärderna innebär att Stadsbacken ska se över sina rutiner om utlämnande av allmänna handlingar. Det finns inte någon rättighet för media att prenumerera på allmänna handlingar. Det beror i grunden på att det inte är möjligt att begära ut en handling som ännu inte finns. Frågan har prövats av dåvarande Regeringsrätten i målet RÅ 1982 Ab 118. Däremot är det självklart att allmänna handlingar som är offentliga alltid ska lämnas ut skyndsamt när de begärs ut.
I artikeln hänvisas till att Stadsbacken fick i uppdrag att genomföra åtgärder och återrapportera i höst. I det beslutet står att Stadsbacken ska genomföra de beslut som rör dem. Stadsbacken äger varken kommunikationsstrategin eller medieriktlinjerna. Kommunstyrelsekontoret har inte heller fått uppdrag på det temat. Så det finns inget uppdrag som berör det. Det har också varit tydligt i kommunens svar till frågor från Sundsvalls Tidning.
– Som offentlig organisation ska och vill vi följa grundlagen och ge insyn till media och allmänhet utifrån lagen. Sundsvalls kommun har varit tydliga i våra svar på frågor från Sundsvalls Tidning om detta, säger Jonas Walker, kommundirektör.
En visselblåsning är en rapportering av information om missförhållanden som det finns ett allmänintresse av att de kommer fram, som har framkommit i ett arbetsrelaterat sammanhang.
Skydda visselblåsaren
Den som gör en visselblåsning omfattas av stor sekretess enligt visselblåsarlagen och ska skyddas i så stor utsträckning som möjligt. Det är därför som de handlingar som lämnas ut är maskade på ett sätt så att inte visselblåsarens identitet röjs.
En första bedömning
När en anmälan om visselblåsning kommer in går den till vår externa funktion som hanterar visselblåsningar. De gör en första bedömning om det som anmälts är en visselblåsning eller inte. De ger därefter sin bedömning.
Beslut om utredning
Kommunens arbetsgrupp för visselblåsningar tar sedan ställning till bedömningen och beslutar om en utredning ska beställas. Om så är fallet är det den externa funktionen som gör hela utredningen tills den är klar. Kommunens arbetsgrupp tar sedan del av resultatet och ser till att det delges berörd nämnd eller bolag.
Kommunens arbetsgrupp består av säkerhetsskyddschef, kommunjurist och förhandlingschef.
Kommunens riktlinje för visselblåsning anger att kostnaden för den externa leverantörens utredning ska betalas av den nämnd eller det bolag som visselblåsningen avser. Den här specifika utredningen kostade 59 800 kr.