Sundsvall hyllar kvinnliga pionjärer: Gullmar och Stenhoff får egna platser
Två platser i centrala Sundsvall får nu namn efter två färgstarka personer som gjort stort avtryck, inte bara i Sundsvall utan i hela Sverige.
Kai Gullmar och Frida Stéenhoff var två banbrytande kvinnor vars gärningar har hyllats tidigare med varsin staty. Nu får de även två platser namnsatta efter sig.
– Att vi i samband med att Sundsvall firar 400 år, uppmärksammar och hedrar några av de personer som satt avtryck i vår stads historia känns både viktigt och helt naturligt. Frida Stéenhoff och Kai Gullmar pryder redan vårt stadsrum med var sin staty, och att de även får platser uppkallade efter sig, det befäster deras betydelse för Sundsvall ytterligare, säger Niklas Säwén (S) kommunstyrelsens ordförande.
Kai Gullmar (1905–1982) som föddes i Sundsvall som Gurli Maria Bergström, kom att bli en av Sveriges mest kända schlagerkompositörer. 2021 skänkte Ordenssällskapet W:6 en staty av konstnären Jörgen Nilsson, föreställande Kai Gullmar, till Sundsvalls kommun. Statyn avtäcktes 6 november 2022 och står placerad på torget invid Sjötullsallén, i början av Storgatan. Torget får nu namnet Kai Gullmars plats. Här står hon och blickar mot ingången till Storgatan 6–8 där hon växte upp.
Frida Stéenhoff (1869–1943) var en svensk läkare och feminist som spelade en viktig roll i kampen för kvinnors rättigheter i början av 1900-talet. 1887 gifte hon sig med läkaren Gotthilf Stéenhoff och flyttade med honom till Sundsvall där de var bosatta mellan 1887 och 1905. Hennes arbete i Sundsvall gjorde henne till en viktig lokal och nationell röst i den tidens feministiska rörelse. I maj 2022 placerades en bronsstaty föreställande Frida Stéenhoff av konstnären Camilla Bergman från Njurunda, vid Esplanaden i parken framför Sundsvalls teater där flera av hennes dramer framförts. Nu får platsen där Frida står placerad, namnet Frida Stéenhoffs plats.
Mer om Kai Gullmar
Kai växte upp i Sundsvall och flyttade senare till Stockholm. Gullmar skrev över 500 sånger under sin karriär och var en pionjär som kvinna i en mansdominerad musikindustri. Hennes musik var ofta inspirerad av den tidens populära stilar, och hon blev särskilt känd för sina melodier inom film och revyer. 2018 blev hon invald i Swedish Music Hall of Fame. Kai Gullmar klädde sig ofta i manligt manér och levde relativt öppet som homosexuell.
Kai Gullmar har uppmärksammats på flera sätt:
- 2023 en omfattande biografi, Swing it, Kai! utgiven på förlaget Romanus & Selling, av journalisten Ingela Hofsten.
- 2015 gav Teater Västernorrland pjäsen Det finns så många sånger, av Lars T. Johansson, som bygger på Kai Gullmars liv och verk.
- Efter en idé av Lars Löfgren och Nils Johan Tjärnlund producerades en jubileumsutställning Swing it! Gurli Bergström blir Kai Gullmar – en kvinna i musiklivetsom visades på Sundsvalls museum 2005 och på Musikmuseet i Stockholm 2006.
- Radiomannen Bengt Haslum skrev boken Jag har en liten melodi: en bok om Kai Gullmar, som utkom 1982.
Mer om Frida Stéenhoff
Frida Stéenhoff (1865–1945), var en svensk författare och feministisk pionjär som spelade en central roll i den tidiga debatten om kvinnors rättigheter i Sverige.
- Hon kämpade för kvinnors ekonomiska oberoende och rätt till preventivmedel.
- Gotthilf och Frida fick var bosatt i Sundsvall från 1887 till 1905 där maken var stadsläkare. Frida och hennes man blev vittne till arbetarnas stundtals usla förhållanden med dålig hälsa och fattigdom.
- Stéenhoff var särskilt aktiv inom kampen för kvinnors rösträtt och rätt till utbildning. Hon skrev också böcker och artiklar som kritiserade den dåvarande samhällsordningen och förespråkade jämställdhet mellan könen.
- Hon är också känd för att ha introducerat feminismen i Sverige, särskilt genom sitt anförande "Feminismens moral", som hon framförde den 30 juni 1903 i Sundsvall.
Senast ändrad: , klockan